Ανησυχούν για την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Ανησυχούν για την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό

"Καταστροφικό ένα δεύτερο κύμα απολύσεων" λέει ο Μ. Ριζικιανάκης - Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Του Αντώνη Παντινάκη

Το’ χουν πάρει απόφαση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι ο επισιτισμός και η εστίαση θα ανοίξει... άνοιξη: Καλό Μάρτη, και καλή δύναμη! Στις τάξεις τους, πέρα απ’ τον αναβρασμό και την ανασφάλεια, εκτιμάται ότι θα’ ναι ο τελευταίος τροχός της... αμάξης, που θα κυλήσει στην αγορά!

Ώσπου να’ ρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα – και να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα βρουν το (οικονομικό) κουράγιο να ανεβάσουν τα ρολά, και πόσοι συνάνθρωποι μας θα επιστρέψουν στα πόστα τους, τί γίνεται; Πώς θα περάσουν οι δύο αυτοί μήνες;

Εδώ υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που... έβγαλαν τις γιορτές τους χωρίς κανένα εισόδημα για τα νοικοκυριά τους.

Είναι οι συνάδελφοι που κατέθεσαν για Ταμείο Ανεργίας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ακόμα να μην έχουν πάρει τη σχετική αποζημίωση - έχουμε φτάσει ήδη στις 70 ημέρες, που στο παρελθόν ήταν 40” μαθαίνουμε από τον κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό στο Νομό Ηρακλείου. “Είναι επίσης οι συνάδελφοι που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου, το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να είναι όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς αποζημίωση”.

Μιχάλης Ριζικιανάκης

Εξ όσων γνωρίζει ο κ. Ριζικιανάκης, “δυστυχώς η εστίαση θα ανοίξει τελευταία. Προσανατολίζονται ...για 15 Μαρτίου! Οπότε, θα έχουμε κλείσει έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με την εστίαση να είναι η πρώτη που έκλεισε τον Μάρτη του 2020 και η τελευταία που θα ανοίξει, τον Μάρτη του 2021! Καταλαβαίνετε ότι οι συνάδελφοι βρίσκονται οκτώ μήνες χωρίς δουλειά, άλλοι με επιδόματα κι άλλοι χωρίς. Είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα, σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές του επισιτισμού τα τελευταία 20 χρόνια”.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Ριζικιανάκη είναι “όταν θα ανοίξει ο κλάδος, δεν θα είναι όπως και πριν. Θα υπάρξει σίγουρα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο θα είναι μεταβατικό. Έτσι κάνουμε προτάσεις συγκεκριμένες, να στηριχθεί η απασχόληση μόλις ανοίξει ο κλάδος του επισιτισμού, για έναν χρόνο τουλάχιστον, να εξασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, με επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών”.

Εκείνο που τον φοβίζει είναι “το δεύτερο κύμα απολύσεων, ένα δεύτερο κύμα κρίσης που θα πλήξει τον κλάδο και θα είναι καταστροφικό”.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προχώρησε σε διανομή τροφίμων μέσα στις γιορτές. Επίσης, στενή συνεργασία υπάρχει και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

Από το καλοκαίρι προβλέπαμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος” σχολιάζει ο κ. Ριζικιανάκης. “Δυστυχώς, πάρα πολλοί συνάδελφοί μας έχουν καταφύγει σε αυτές τις δομές – ευτυχώς, που υπάρχουν κι αυτές (οι δομές). Αλλά το δύσκολο κι αυτό που μας αγχώνει πολύ, είναι να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα”.

Οι οφειλές των εργαζομένων έχουν “παγώσει” στην παρούσα φάση. “Σε λίγο καιρό που η εστίαση θα επαναλειτουργήσει δεν θα υπάρχει αυτό το μαξιλαράκι ασφαλείας, το πάγωμα των δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος. Κι έτσι θα πρέπει να τις τακτοποιήσουν. Γι’ αυτό και λέμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς εργασίας, για να μπορέσουν ο,τι χρέη συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να τακτοποιηθούν” είναι ένα απ’ τα βασικά αιτήματα του κ. Ριζινιακάκη και του Σωματείου του οποίου είναι επικεφαλής.

Απαράδεκτη η μη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας!”

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε μία συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας – κατάληψη στις τοπικές εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ.

“Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα σε ο,τι αφορά την επιδότηση των ανέργων! Είναι απαράδεκτη η μη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας σε όλους τους ανέργους” διατράνωσε ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου.“Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων έκανε γιορτές χωρίς χρήματα”.

επισιτισμός κινητοποίηση

Απ’ το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ήρθαν σε επαφή με την διοίκηση του ΟΑΕΔ, ζητώντας την άμεση πληρωμή των εν λόγω ανέργων.

Η διαβεβαίωση που εισέπραξαν είναι ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις των εργαζομένων θα διεκπεραιωθούν άμεσα και συγκεκριμένα (σ.σ ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ) μας είπε ότι ένα 90% θα έχει πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν όλοι εκείνοι που είχαν κάνει αίτηση τον Νοέμβριο” υπογράμμισε ο κ. Κοκολάκης.

επισιτισμός κινητοποίηση

Ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων χαρακτηρίζει επίσης “απαράδεκτο” το γεγονός ότι “οι νέοι εργαζόμενοι που μπαίνουν για πρώτη φορά στην ανεργία, να μην έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με τους παλαιότερους εργαζόμενους. Και συγκεκριμένα, λέμε ότι ο εποχικός εργαζόμενος θέλει εφέτος 50 μέρες ασφάλιση συν τα περσινά 80 ένσημα. Ενώ για τον νέο εργαζόμενο χρειάζονται 80 μέρες εργασίας εφέτος και 90 περσινές. Με τέτοιες συνθήκες, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τόσες μέρες. Απαιτούμε λοιπόν τα κριτήρια και για αυτούς τους εργαζόμενους να είναι 50 ένσημα, ούτως ώστε κι αυτοί να λάβουν το επίδομα ανεργίας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ