"Ανοχύρωτα" τα σχολεία ειδικής αγωγής απέναντι στην πανδημία

"Ανοχύρωτα" τα σχολεία ειδικής αγωγής απέναντι στην πανδημία

Αίτημα για διενέργεια τεστ σε εργαζόμενους και μαθητές σε εβδομαδιαία βάση

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε εβδομαδιαία βάση σε όλους τους εργαζόμενους και μαθητές των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία τους, ζητά από την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η Γεωργία Καρτσωνάκη, αιρετός εκπρόσωπος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) Κρήτης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ εξαιρέθηκαν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, και όπως αναφέρει στο κατεπείγον αίτημά της η κα. Καρτσωνάκη είναι "ανοχύρωτη και εκτεθειμένη είναι η σχολική κοινότητα κατά την παρούσα πανδημία".

Η Γεωργία Καρτσωνάκη περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, και - ενδεικτικά - αναφέρει πως: "Οι μαθητές μας δεν φορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μάσκα και δεν είναι εύκολο να τηρήσουν αποστάσεις ή μέτρα προστασίας της Υγιεινής. Αρκετοί από τους μαθητές μας παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα λόγω των υποκείμενων νοσημάτων τους και χρήζουν, επομένως, ιδιαίτερης προστασίας". 

Παράλληλα επισημαίνει ότι "το προσωπικό ΕΕΠ και ΕΒΠ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων από τους μαθητές, καθώς η φύση της εργασίας του που περιλαμβάνει υποστήριξη σε δραστηριότητες σίτισης, εξυπηρέτησης σε τουαλέτα, στήριξης κατά τη βάδιση και θεραπευτικές προσεγγίσεις, δεν επιτρέπει την ασφαλή τήρηση αυτών".

Το αίτημα της κας. Καρτσωνάκη προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ: 

"Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, νιώθουμε την ανάγκη να σας εκφράσουμε την αγωνία μας αναφορικά με το πόσο ανοχύρωτη και εκτεθειμένη είναι η σχολική κοινότητα κατά την παρούσα πανδημία και ταυτόχρονα να σας ενημερώσουμε για τις συνθήκες εκπαίδευσης την δύσκολη αυτήν περίοδο, καθώς οι ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ εξαιρέθηκαν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της επικράτειας.

Με γνώμονα πάντα την προστασία του Μέγιστου Αγαθού της ΥΓΕΙΑΣ, θεωρούμε ότι η παρέμβασή σας είναι καθ’ όλα επίκαιρη και ουσιαστική. Με δεδομένα ότι: -οι μαθητές μας δεν φορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μάσκα και δεν είναι εύκολο να τηρήσουν αποστάσεις ή μέτρα προστασίας της Υγιεινής, -αρκετοί από τους μαθητές μας παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα λόγω των υποκείμενων νοσημάτων τους και χρήζουν, επομένως, ιδιαίτερης προστασίας, -οι μαθητές μας καθημερινά μεταφέρονται με μισθωμένα λεωφορεία ή ταξί και τα μέσα μεταφοράς αυτά εξυπηρετούν μαθητές διαφορετικών Ειδικών Σχολείων και Βαθμίδας και διαφορετικών περιοχών ευρείας γεωγραφικής κλίμακας με απόλυτη πληρότητα που δυσκολεύει την τήρηση των κανόνων προστασίας, συνιστώντας Υγειονομική Βόμβα που υπονομεύει την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, -η κτηριακή υποδομή των περισσότερων σχολικών συγκροτημάτων ΣΜΕΑΕ δεν ειναι ενδεδειγμένη.

Οι χώροι, σχολικές αίθουσες και γραφεία όπου επιτελείται το υποστηρικτικό μας έργο είναι συχνά ακατάλληλοι και περιορισμένοι. Οι μαθητές μας εναλλάσσονται σε χώρους εργαστηρίων, γραφεία θεραπευτών και αίθουσες διδασκαλίας. Παράλληλα, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν διάλειμμα στον αύλειο χώρο, συναθροίζονται σε χώρους εσωτερικούς όπου είναι αδύνατη η τήρηση μέτρων προστασίας.

Επίσης, συνάδελφοι μας μετακινούνται σε δύο η τρία σχολεία υπηρέτησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης του ιού Covid19, -το προσωπικό ΕΕΠ και ΕΒΠ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων από τους μαθητές, καθώς η φύση της εργασίας του που περιλαμβάνει υποστήριξη σε δραστηριότητες σίτισης, εξυπηρέτησης σε τουαλέτα, στήριξης κατά τη βάδιση και θεραπευτικές προσεγγίσεις, δεν επιτρέπει την ασφαλή τήρηση αυτών, για όλους τους παραπάνω λόγους, και με γνώμονα την ανάγκη για διατήρηση ανοιχτών εκπαιδευτικών μονάδων, θεωρούμε αυτονόητη και επιτακτική την ενεργοποίηση δράσεων, κατά την αρμοδιότητά σας, ώστε να εξασφαλιστεί η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΜΕΑΕ ΚΑΙ ΚΕΣΥ ΜΕΣΩ ΕΜΒΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ