Αντίδραση από την αντιπόλιτευση στις εξαγγελίες Τσίπρα

"Βροχή" ανακοινώσεων αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη.

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Ο κ.Τσίπρας μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο επισκέφθηκε την Εκλογική του Περιφέρεια, τον νομό Ηρακλείου, έναν καθαρά αγροτικό νομό.

Βρέθηκε όμως εντελώς ¨αδιάβαστος¨.

Δεν γνωρίζει τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνησή του στον Έλληνα αγρότη και την Αγροτική παραγωγή.

Αναγνώρισε βέβαια ο κ. Πρωθυπουργός ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες βοήθησαν την Αγροτική οικονομία να αντέξει τα χρόνια της κρίσης είχαν την υπογραφή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ κ.Τσίπρα. 

Ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη - «Πλούσιος σε υποσχέσεις ο κ. Τσίπρας, όμως, χωρίς σχέδιο και χρονοδιάγραμμα!»

Ο κ. Τσίπρας, καθώς θυμήθηκε μετά από δύο σχεδόν χρόνια ότι εξελέγη Βουλευτής Ηρακλείου εμφανίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με υποσχέσεις, χωρίς πρόγραμμα, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.

Και λόγω της ξηρασίας έργων των Κυβερνήσεών του για το Ηράκλειο, αποφάσισε να ακολουθήσει την πάγια τακτική του, αυτή της πλούσιας παροχής λόγων και υποσχέσεων, που πολύ σύντομα αν δεν ξεχνά (στην καλύτερη περίπτωση), ανατρέπει πλήρως. Το «καλάθι» των υποσχέσεων είχε ποικιλία:

·                Αεροδρόμιο Καστελίου: ο κ. Πρωθυπουργός πανηγύρισε για τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, αγνοώντας ότι ο διεθνής διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Μάιο του 2014 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2019 και ότι χάθηκαν 2 έτη σε παρατάσεις και αναβολές. 

·                Β.Ο.Α.Κ.: γενικόλογες υποσχέσεις για έναρξη το 2018 και για έγκριση … στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βεβαίως, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εξασφάλιση χρηματοδότησης και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

·                Αναβάθμιση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»: η … υποσχόμενη αναβάθμιση θα γίνει, κατά τον κ. Τσίπρα, απλά αποτελεί έκπληξη το τι περιλαμβάνει, το πότε θα γίνει και με τι χρηματοδότηση!

·                Εκτροπή του Πλατύ ποταμού: λίγο πιο συγκρατημένος ο κ. Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι θα γίνει, αλλά επεσήμανε ότι «… θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης πόρων» και φυσικά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα!      

·                Οδικό δίκτυο: κι εδώ γενικόλογες υποσχέσεις για έργα στο οδικό δίκτυο του νησιού γενικά και αόριστα!

·                Δημόσια Υγεία: περήφανος για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κατάσταση του τομέα υγείας δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Φαίνεται πως … δεν ενημερώθηκε για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, την υποστελέχωση, τις κλειστές κλίνες Μ.Ε.Θ., τα προβλήματα λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Β. και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας.

·                Αγρότες: αισιόδοξος και για τα θέματα των αγροτών, αφού δόθηκαν οι ενισχύσεις και η εξισωτική αποζημίωση. Φυσικά δεν ανέφερε τις αποζημιώσεις από καταστροφές στην παραγωγή, την αύξηση του ΦΠΑ και την υπερφορολόγηση των αγροτών, την μη ενεργοποίηση του πλοίου ασφαλείας και την καταστροφή των προϊόντων στα λιμάνια!         

Φυσικά, δεν περιμέναμε να τοποθετηθεί στις επίσημες προτάσεις της Ν.Δ. για τους αγρότες-κτηνοτρόφους που περιλαμβάνουν δικαιότερη φορολόγηση και δέσμευση για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές από το 24% στο 13%. Καμία αναφορά σε προτάσεις άμεσης εφαρμογής, που έχει προτείνει η Ν.Δ., όπως μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ, μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ανακοίνωσε, βεβαίως, και αλλαγές στον Καλλικράτη, αλλά αποτελεί έκπληξη τι περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές. Βεβαίως, ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να έχει μια συνάντηση με τους Δημάρχους του ν. Ηρακλείου, ώστε να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει τις προτάσεις τους.      

Οι γενικόλογες υποσχέσεις για το ν. Ηρακλείου είναι, πράγματι, μια ωραία έκθεση ιδεών. Μόνο που πλέον ο κ. Τσίπρας δεν είναι Πρόεδρος του δεκαπενταμελούς για να μοιράζει υποσχέσεις και να γράφει εκθέσεις, που ίσως να έπαιρναν και καλό βαθμό! Είναι δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός της χώρας και οφείλει να παρουσιάζει συγκεκριμένα, κοστολογημένα και με σαφή χρονοδιαγράμματα έργα και σχέδια. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του! Οφείλει να αντιληφθεί ότι οι Ηρακλειώτες, οι Κρήτες, όπως και όλοι οι Έλληνες πλέον δεν πείθονται από τα ψέματα του, δεν αγοράζουν τις υποσχέσεις του!     


Το σχόλιο Συντυχάκη 

Αναφερόμενος στην περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στην Κρήτη χθες και σήμερα, επισήμανε είχε το θράσος εν μέσω ενός αντιλαικού βομβαρδισμού, επιδόθηκε σε μία -αλά ΠΑΣΟΚ- υποσχεσιολογία, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομία και τις αυξημένες εξαγωγές των προιόντων, για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος, ότι ο τουρισμός θα πρέπει να είναι ποιοτικός. Ενώ η πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και αγρότες στην Κρήτη είναι εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα δεν αναφέρθηκε στην διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Μεσαρά την οποία επισκέφθηκε αλλά και το γεγονός πως ενώ οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προιόντων είναι στην συγκομιδή, εισάγονται ντομάτες και αγγούρια από το Μαρόκο και την Τυνησία. Επιπλέον, δεν είπε λέξη για το ΠΙΚΠΑ όπου βρίσκονται τα βαριά περιστατικά παιδιών με ειδικές ανάγκες και υπάρχουν ελλειψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή μάλιστα που θα δώσουν πακτωλό δισεκατομμυρίων για το αεροδρόμιο του Καστελλίου και τον ΒΟΑΚ, σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ώστε να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού. Ειδικά για τοον ΒΟΑΚ,ο οποίος μαζί με το αεροδρόμιο είναι αναγκαίος, το κόστος θα πληρωθεί από το λαό της Κρήτης μέσω των διοδίων. 

Κατέληξε λέγοντας πως από τη μια έχουμε τα ψίχουλα και τους μισθούς πείνας και από την άλλη δίνονται δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και άρα ο λαός πρέπει να τους απομονώσει και να τους στείλει στο περιθώριο. Να μην αποδεχτεί τα ψίχουλα και να παλέψει για την κάλυψη των ανάγκων του.

Δήλωση της Υπεύθυνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου:

Ο ορισμός της απάτης είναι από τη μία να επαίρεσαι για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και από την άλλη να τους πετσοκόβεις μόνιμα το ΕΚΑΣ την ίδια μέρα.

Ο κ. Τσίπρας έχει υπερβεί κάθε όριο!

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Ιεράπετρα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

O κ. Τσίπρας περιοδεύει στην Κρήτη, προσπαθώντας μάταια να δημιουργήσει προσδοκίες με υπερβατικούς στόχους, μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα. Σήμερα, δήλωσε έτοιμος για ανάκαμψη, αρκεί ν' αφήσουν τα φτερά μας. Χθες, ήταν η απομείωση του χρέους , προχθές το σκίσιμο των μνημονίων, σήμερα η ανάπτυξη.

Εάν πραγματικά ο κ. Τσίπρας πιστεύει στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, που βλέπουν, υπό πολλές προϋποθέσεις ανάπτυξη 4-5% για την ερχόμενη διετία 2017-2018, τότε έχει ν' απαντήσει σ' ένα κεντρικό ερώτημα:

  • Τί συνέβη στην Ελλάδα τη διετία 2015-16 και οι προβλέψεις των ίδιων οργανισμών για ανάπτυξη 6-6,5% μετατράπηκαν σε ύφεση 1-1,5%;

            Αυτή η οπισθοδρόμηση της χώρας είναι άρρηκτα δεμένη με :

  • την υπερφορολόγηση
  • την αύξηση της ανεργίας
  • τις περικοπές στις συντάξεις
  • τα λουκέτα στην αγορά
  • τη μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό και επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες
  • τον εν εξελίξει αφανισμό της αγροτιάς και τον επερχόμενο των επιστημόνων και των επιχειρήσεων.

            Αυτός είναι ο απολογισμός δύο ετών του κ. Τσίπρα και γι' αυτόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις, αντί να πουλάει φρούδες ελπίδες για μια ακόμη φορά. Τώρα πια κανείς δεν τον πιστεύει. Όσο για τα φτερά της ανάκαμψης είναι ο ίδιος που κάθεται πάνω τους με τον κ. Καμμένο, γι' αυτό δε λένε να πετάξουν.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση