Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με φόντο τα δημοτικά τέλη

Αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με φόντο τα δημοτικά τέλη

Υπερψηφίστηκε η πρόταση πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης - Καταψήφισε και τις δύο προτάσεις η Λαϊκή Συσπείρωση

Της αντιπολίτευσης ... πέρασε, χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς υπερψηφίστηκε η πρόταση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη του 2022, έναντι της πρότασης της συμπολίτευσης που πρότεινε αυξήσεις.

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη περιέγραψε την πορεία ως τη διαμόρφωση της πρότασης, ενώ σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", η αντιδήμαρχος είπε χαρακτηριστικά, «δεν προτείνουμε εύκολα πράγματα, που θα μας κοστίσουν, όμως βαδίζουμε σε μια πορεία όπου το δημοτικό ταμείο δεν ξέρει τι μέρα θα ξημερώσει αύριο και τι υποχρεώσεις θα προκύψουν».

Αντίστοιχα ο κ. Βαρδαβάς αναφερόμενος στις αυξήσεις των δημοτικών τελών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους περιβαλλοντικούς φόρους που φορτώνονται οι Δήμοι, τόνισε ότι με τα χρήματα που θα εισπραχθούν, θα παράγεται δημοτικό έργο και έτσι ο Δήμος δε θα γίνει διεκπεραιωτικός. Σημείωσε ότι το τέλος ταφής είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν μπορεί να παρακαμφθεί και προέβλεψε ότι η επόμενη δημοτική Αρχή θα αυξήσει και άλλο τα τέλη.

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Γ. Αγριμανάκης ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν έχει στρατηγική και σχέδιο και στις πρωτόγνωρες συνθήκες καταφεύγει σε απλουστευμένες λύσεις, προτείνοντας αυξήσεις πάνω από 30% στα νοικοκυριά και πάνω από 73% στους επιχειρηματίες. Όπως ο ίδιος περιέγραψε η δημοτική Αρχή απλώς έβαλε τους αριθμούς σε ένα αρχείο excel επιλέγοντας την εύκολη λύση των αυξήσεων.

Έντονα επικριτικός ο κ. Η.Λυγερός ο οποίος μίλησε για «πάρτι προσλήψεων» ενώ αμφισβήτησε και τα ... μαθηματικά της αντιδημάρχου για τις ομοιότητες που βρίσκει ανάμεσα στις δύο προτάσεις. Μάλιστα σημείωσε δηκτικά ότι αν ο στόχος είναι για να χαρακτηριστούμε λαϊκιστές επειδή δε βάζουμε αυξήσεις τότε ας εισπράξουμε τον χαρακτηρισμό αυτό. Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιδημάρχου κ. Καναβάκη η οποία ενοχλημένη του ζήτησε να ανακαλέσει.

Ο αντιδήμαρχος Γ.Σισαμάκης μίλησε για γενναία αύξηση των δημοτικών τελών που συνδέεται με το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ευάλωτη στις νέες χρεώσεις.

Από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε και τις δύο προτάσεις, ο επικεφαλής της κ. Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι πολιτικά η δημοτική Αρχή ταυτίζεται με τις χρεώσεις των φόρων που επιβάλλονται στους Δήμους τους οποίους η Λότζια επιλέγει να τους μετακυλήσει στους πολίτες χωρίς να την απασχολούν τα οικονομικά αδιέξοδα τους και οι κοινωνικές ανάγκες.

Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη, έθεσε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής και το κατά πόσο φρόντισε να φτάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι θα έρθουν αυξήσεις για τα περιβαλλοντικά τέλη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έφτασε το μήνυμα εγκαίρως στην κοινωνία από την οποία τώρα ζητάμε να πληρώσει; Εξασφαλίσαμε πιστώσεις απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που έφερε το τέλος ταφής;»

Ο κ. Π. Ινιωτάκης σχολίασε σκωπτικά την ευκολία της δημοτικής Αρχής όχι μόνο να αυξήσει τα τέλη αλλά και να μη διεκδικεί για λογαριασμό της κοινωνίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της ανταποδοτικότητας απέναντι στους πολίτες.

Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης σημείωσε ότι η δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει επενδύσει στην καθαριότητα για να μη φτάσουμε ως εδώ και σημείωσε ότι σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από διαβούλευση.

Ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης τόνισε ότι η δημοτική Αρχή έκανε μειώσεις στα ΑμεΑ και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παράλληλα έχει κάνει μεγάλο αγώνα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ