Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, ζητούν Ενώσεις Γονέων

Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, ζητούν Ενώσεις Γονέων

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ενώσεων

Ουσιαστικό και ενδελεχή έλεγχο όλων των σχολείων και δημοσίων κτιρίων και χώρων όπου συναθροίζονται νέα παιδιά, ζητούν με κοινή του ανακοίνωση οι Ενώσεις Γονέων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Λίγο μετά το πρώτο κουδούνι τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων όπου ζουν τα παιδιά μας τη μισή τους ζωή βγήκαν και πάλι στο φως με τον καταστροφικό σεισμό των 5.8 ρίχτερ που έγινε στο νομό Ηρακλείου σήμερα το πρωί. Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα μέσα στα σχολικά κτίρια που εδώ και χρόνια διεκδικούμε λύσεις απέναντι στις τραγικές συνθήκες που καθημερινά αντικρίζουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που με αγωνία καταθέσαμε στους αρμόδιους φορείς τις τραγικές ελλείψεις της σχολικής στέγης στο νομό μας, την παλαιότητα των κτιρίων, την έλλειψη συντήρησης, της απουσία αντισεισμικής θωράκισης.

Από μια πρώτη καταγραφή μετράμε δεκάδες σχολεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές τόσο στην περιοχή των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και Θραψανού έχουν πολλά ρήγματα και πτώση σοβάδων, το νηπιαγωγείο Μελεσών καταστράφηκε ολοσχερώς και σε αρκετά σχολεία του Ηρακλείου υπήρξαν προβλήματα.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για τις πληγές που μετράμε σήμερα είναι πάρα πολλές. Αντί να μεριμνήσουν για μέτρα ασφάλειας και προστασίας των σχολείων έβαλαν πλάτη σε πολλές αυθαίρετες και επικίνδυνες παρεμβάσεις σε πολλά κτίρια, για να βολευτεί όπως – όπως η κατάστασή που δημιουργήθηκε μετά τις χιλιάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων. Μοίρασμα μιας τάξης σε δυο, τοποθέτηση λυόμενων στις αυλές και περιορισμός του αύλειου χώρου, ακόμα και διάδρομοι, αποθήκες, εργαστήρια, και φυλάκια σχολικών φυλάκων μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν σχολεία και ιδιαίτερα τα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από πολυκατοικίες, δίπλα σε πρατήρια βενζίνης, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες, ενώ η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης κοντέινερς νηπίων σε αυλές γυμνασίων και λυκείων.

Το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας, δεν γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης, που είναι αναγκαία κάθε χρόνο, αφού τα σχετικά κρατικά κονδύλια συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κλπ.).

Η κατάσταση τις επόμενες μέρες, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων ώστε όλοι οι μαθητές και οι οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και σίτισης από το σεισμό να μη βρεθούν στο δρόμο, χωρίς σπίτι, φαγητό, ρεύμα κλπ. Παράλληλα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σχετικά με τη στατική επάρκεια, την αντισεισμική θωράκιση, την πρόληψη και προστασία ειδικά των χώρων μαζικής συνάθροισης της νεολαίας, όπως τα σχολεία.

Καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι μέσα σε ασφαλή σχολεία και να κάνουν μάθημα δια ζώσης. Διαφωνούμε με την απόφαση της τηλεκπαίδευσης σε περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι καθηλωμένα σε μια οθόνη και οι δάσκαλοί τους που δεν έχουν τα μέσα στο σπίτι τους να πραγματοποιούν μάθημα μέσα σε ακατάλληλα κτίρια. Δε θα δεχτούμε καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας στο όνομα των όποιον «έκτακτων συνθηκών».

Για μια ακόμα φορά υπογραμμίζουμε την ανάγκη να υπάρξει συνολικό σχέδιο παρακολούθησης όλων των σχολικών υποδομών, με κεντρική κρατική ευθύνη και σε συνδυασμό με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει η τοπική διοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια) και ιδιαίτερη μέριμνα για τα σχολεία που οι τεχνικές αστοχίες, η παλαιότητα και η σεισμικότητα έχουν καταπονήσει και που τα καθιστούν σήμερα επισφαλή.

Καλούμε κάθε σύλλογο γονέων να συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση της αλληλεγγύης όλων των μαθητών και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί από το σεισμό!

Απαιτούμε:

  • Συγκεκριμένα μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους από το κράτος και την τοπική διοίκηση.
  • Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων και δημοσίων κτιρίων και χώρων συνάθροισης της νεολαίας από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ, κλιμάκια των δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία και να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων.
  • Να υπάρξει συνεχής έλεγχος όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας (να λειτουργούν όλες οι έξοδοι του σχολείου σε αίθουσες και ορόφους, να είναι ασφαλή τα κάγκελα και οι κουπαστές στις σκάλες, να γίνεται τακτική άσκηση της σχολικής κοινότητας, να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι καταφυγής, να υπάρχει ενημέρωση των γονιών κλπ.).
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των δημοσίων κτιρίων.

 

 

Δείτε επίσης:

Τηλεκπαίδευση να κάνουμε, αλλά πώς;

Κλειστά όλα τα σχολεία Τρίτη και Τετάρτη στην Π.Ε. Ηρακλείου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ