Απανωτά τα "χτυπήματα" για τους αγρότες της Κρήτης

Απανωτά τα "χτυπήματα" για τους αγρότες της Κρήτης

Την δραματική κατάσταση περιέγραψε στο Livetalks ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου M. Χιλετζάκης

Δύσκολες μέρες περνάει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης! Οι παραγωγοί προσπαθούν να συνέλθουν από τα απανωτά χτυπήματα!

Δεν μας έφτανε ο καύσωνας και οι ανεμοθύελλες, το κερασάκι στην τούρτα τον καταστροφών ήταν οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις!

Η ζημιά στο επιτραπέζιο σταφύλι είναι τεράστια, κάτι που βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά οι εξαγωγείς και οι ίδιοι οι αμπελουργοί.
Τα 1.000 τελάρα που μπορούσε να βγάλει ένα συνεργείο από ένα αμπέλι έπεσαν στα... 200-300!

Η μείωση που ξεπερνά το “60-70%, “οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τον κρητικό αμπελώνα και ειδικά του νομού Ηρακλείου” δήλωσε στο Livetalks ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τους 12-14.000 τόνους σταφύλι που έβγαζε τα προηγούμενα χρόνια ο νομός, “εφέτος έχουμε παράξει αλλά δεν θα εξάγουμε πάνω από 4.000 τόνους”.

Κάνοντας λόγο για μία “τεράστια ζημιά”, επισήμανε ότι “ο αμπελουργός έχει πολύ μεγάλο κοστολόγιο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν δεν στηριχθεί πραγματικά”.

Οι τεράστιες πληγές στον αμπελουργικό τομέα βαθαίνουν από το πάγωμα των εμπορικών πράξεων στον οίνο, που αγγίζουν το 97%!

Το ποτήρι της υπομονής δείχνει να ξεχειλίζει από ... κρασί: Τα οινοποιεία της χώρας είναι γεμάτα και ο τρύγος ξεκινά σε πολύ λίγες μέρες. “Τρέχει μία απόσταξη κρίσης που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει πάρει κανένας οινοποιός ούτε ένα σεντ στην τσέπη του, παρά μόνο αιτήσεις” υπογράμμισε ο κ. Χιλετζάκης, μιλώντας για τον έντονο και έκδηλο προβληματισμό που συνοδεύεται από εγκατάλειψη της γης!

“Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει με την ναυαρχίδα μας, το ελαιόλαδο! Βλέπουμε πάρα πολλά λιόφυτα που είναι τελείως ακαλλιέργητα! Τα έχουν αφήσει στην τύχη τους, και καλοί παραγωγοί που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δείξει ζήλο”


Το ένα χτύπημα έρχεται πίσω από το άλλο και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. 
Το εμπορικό ισοζύγιο της ελιάς έχει πέσει 51% σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εν τω μεταξύ, κόκκινο έχει χτυπήσει και ο συναγερμός λόγω υπερπληθυσμού στον δάκο!
Οι παραγωγοί κάνουν τον σταυρό τους να μην τους βρει άλλο... κακό, με τον κ. Χιλετζάκη να καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Χιλετζάκη στο Livetalks: 

 

Χιλετζάκης

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ