Απεργία εκπαιδευτικών: «Αυτοί που σε διδάσκουν να πετάς, δεν θα παραμείνουν γονατιστοί»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Κάλεσμα σε παγκρήτιο ξεσηκωμό

Νέα 24ώρη πανελλαδική πανεκπαιδευτική απεργία προαναγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και καλεί όλους, γονείς και μαθητές, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15/02 στις 11:00 πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Η απεργία αφορά όλες τις βαθμίδες της Α’βάθμιας και Β’θμιας εκπαίδευση, δηλαδή αύριο κλειστά θα παραμείνουν τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Κόκκινο πανί για τους εκπαιδευτικούς είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάργηση της. Επίσης ζητούν:

  • άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, 
  • υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, 
  • κατάργηση της αξιολόγησης, 
  • αυξήσεις στους μισθούς, 
  • άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς ΑΣΕΠ, 
  • κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων PISA

Μακράκης: «Αντιδραστική αξιολόγηση που προσβάλλει τους εκπαιδευτικούς»

«Αύριο πραγματοποιείται η πανελλαδική απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της ΟΛΜΕ απέναντι σε μία ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και μία κυβέρνηση η οποία ανάλγητα προσπαθεί να επιβάλλει την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών κ μαθητών μέσω μιας αντιδραστικής αξιολόγησης» επισήμανε κατά την εισήγηση του στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» κ. Γιώργος Μακράκης.

Συνεχίζοντας είπε ότι «η κ. Κεραμέως με fast track διαδικασίες, απογυμνώνοντας κάθε έννοια παιδαγωγικής διάστασης, προσπαθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τα στελέχη εκπαίδευσης να αξιολογήσουν νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι στην εκπαίδευση 15-20 χρόνια με πάρα πολλά προσόντα επαγγελματικής ανάπτυξης».

Επίσης τόνισε ότι «αυτή η διαδικασία προφανώς προσβάλλει και την έννοια της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού».

Αρετή Σπαχή: «Σκληρή επίθεση που αφορά το θεμέλιο του δημόσιου σχολείου

Από την πλευρά της η Αρετή Σπαχή, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ανέφερε ότι «αύριο είναι μία ιστορική ημέρα αγώνα για τους εκπαιδευτικούς γιατί ακριβώς γίνεται μία σκληρή επίθεση που αφορά το θεμέλιο του δημόσιου σχολείου». 

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και θέλει να εισαγάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην εκπαίδευση και ξεκινά από αυτόν που θεωρεί αδύναμο κρίκο: τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που στην πραγματικότητα είναι παλιοί στην εκπαίδευση. Πολλοί εξ αυτών δούλεψαν σκληρά στις εσχατιές της Ελλάδας και τώρα δε θέλει να τους μονιμοποιήσει».

«Καλούμε όλους, ως ένα σώμα και μία ψυχή, να δώσουμε την απάντηση στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να τονίσουμε στην κ. Κεραμέως ότι δεν πρόκειται να διαλύσει την δημόσια εκπαίδευση, δεν πρόκειται να επαναφέρει τον αντιδραστικό θεσμό του επιθεωρητή, δεν πρόκειται να τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, δεν πρόκειται να καταργήσει την παιδαγωγική ελευθερία. Δεν ξαναγυρίζουμε στο μεσαιωνισμό της αστυνόμευσης του εκπαιδευτικού. Δε θέλουμε ελαστικές μορφές εργασίας» πρόσθεσε η ίδια.

Καταληκτικά παρότρυνε τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να μην φοβηθούν, να μην μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα, να μην μπουν στις ενημερωτικές συναντήσεις με τους νέους επιθεωρητές.

Αντιγόνη Τρούλη: «Δεν θα υποκύψουμε στον ωμό εκβιασμό του υπουργείου»

Η κ. Τρούλη Αντιγόνη, η οποία συστήθηκε ως νεοδιόριστη εκπαιδευτικός, «αλλά όχι νέα στην εκπαίδευση» υπογράμμισε ότι «δεν θα υποκύψουμε στον ωμό εκβιασμό του υπουργείου να περάσει την αξιολόγηση του επιθεωρητισμού, μετά από 40 χρόνια, με την απειλή της μη μονιμοποίησης μας».

Η ίδια ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου συνέχισε λέγοντας ότι «μία κυβέρνσηση που μας έχει καταδικάσει στην πείνα, τη φτώχεια και το κρύο δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Πραγματικός στόχος της αξιολόγησης είναι η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η άρση της μονιμότητας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, η υποταγή και η πειθάρχηση του εκπαιδευτικού στις εντολές του εκάστοτε επιθεωρητή και του εκάστοτε υπουργείου».

Επιπλέον ανέφερε ότι το μέτρο αυτό μαζί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων και τις εξετάσεις PISA έρχονται να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο και να στείλουν πολλά παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην απόλυση πολλών εκπαιδευτικών».

Κλείνοντας την εισήγηση της τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν θα υποκύψουμε. Αυτοί που σε διδάσκουν να πετάς, δεν θα παραμείνουν γονατιστοί».

Καταλαγαργιανάκης Γιάννης: «Αδίστακτη κυβέρνηση, διαλύει εκπαίδευση και νοσοκομεία»

«Έχουμε απέναντι μας μια αδίστακτη κυβέρνηση. Όπως διαλύει τα νοσοκομεία, έτσι θέλει να διαλύσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών στην εκπαίδευση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Γιάννης Καταλαγαργιανάκης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Καλούμε όλους τους γονείς και τους μαθητές μας σε ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση, στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Εάν είμαστε ενωμένοι χωρίς φόβο και με μαζικότητα μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική που επιχειρεί σήμερα να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ». 

Ταυτόχρονα ζητούν η κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της τον αναβρασμό στα σχολεία και το εκπαιδευτικό κίνημα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ