Απεργία προγραμματίζει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου

Απεργία προγραμματίζει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου

Τί συζητήθηκε στο ΔΣ του Συνδικάτου

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας, στη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 29/10/2020 που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΗ παρουσία συναδέλφων από διάφορους χώρους δουλειάς του κλάδου μας, συζήτησε τα εξής θέματα:

• Κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο: Με αφορμή την πανδημία έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, μείωση μισθών, άδειες άνευ αποδοχών, μη καταβολή δεδουλευμένων, απουσία κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων μεταναστών εργατών με σκοπό να πέσουν τα μεροκάματα.

• Αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης: Νέος πτωχευτικός κώδικας που μας κάνει σκλάβους των τραπεζιτών, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα από την αρχή της πανδημίας, δήθεν προσωρινά, όμως παρατείνονται συνεχώς. Νομοσχέδιο που θα προβλέπει 10ωρη εργασία, αύξηση νόμιμων υπερωριών, αύξηση των επιχειρήσεων που θα μπορούν να δουλεύουν Κυριακή.

• Επερχόμενος συνδικαλιστικός νόμος: Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων συνοδεύεται και συμπληρώνεται από περιορισμό ως και κατάργηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου (φακέλωμα για λογαριασμό της εργοδοσίας) που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ηλεκτρονική ψηφοφορία για λήψη απόφασης απεργίας, προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% στο δημόσιο. Για το χτύπημα του δικαιώματος της διαμαρτυρίας προβλέπεται απαγόρευση κατάληψης χώρου ή εισόδου και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας καθώς αν συμβεί κάτι απ’ όλα αυτά η απεργία θα καθίσταται παράνομη.

Τέλος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυτές θα γίνονται μόνο από συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ηλεκτρονικό μητρώου και υποβαθμίζεται περαιτερω ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας. Για όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων αποφασίσαμε απεργιακή απάντηση όποτε τολμήσουν να φέρουν αυτό το έκτρωμα.

Η προετοιμασία αυτής της απεργίας έχει ξεκινήσει ήδη και θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις εργαζομένων και παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του κλάδου. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού μας να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να οργανώσουν την απάντηση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κάτω από τις προσταγές της εργοδοσίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ