Από το Αρκαλοχώρι στην Αθήνα για το συλλαλητήριο

Από το Αρκαλοχώρι στην Αθήνα για το συλλαλητήριο

Συμμετείχε η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δ. Μινώα Πεδιάδας στο συλλαλητήριο επιτροπών πληγέντων στις 6/11 στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων Δ. Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο επιτροπών πληγέντων στις 6/11 στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλάκη, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος, στην παρέμβασή του στο συλλαλητήριο, ανάφερε: 

«Άνθρωποι του μόχθου είμαστε, όπως κι εσείς! Εργαζόμενοι, αγρότες και επαγγελματίες. Έχουμε χάσει σπίτια, μαγαζιά, περιουσίες, αμπέλια, λιόφυτά, σχολειά. Συγκροτήσαμε τη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ για να οργανώσουμε τους χωριανούς μας, να τους ενημερώσουμε, να τους σταθούμε με αλληλεγγύη, για να μείνουν όρθιοι και να παλέψουμε όλοι μαζί να μείνουμε στον τόπο μας (…)

Οι ανάγκες του κοσμάκη για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, για ένα μεροκάματο, για έργα που του ευκολύνουν τη ζωή, δεν τους νοιάζουν! Τους νοιάζει να ταΐζουν με χρήμα του φορολογούμενου τα μεγάλα συμφέροντα, τα χλιδάτα ξενοδοχεία, τους επενδυτές! Τους νοιάζει μια ανάπτυξη του τόπου για τους λίγους, που δεν χωρά εμάς! Γι’ αυτό δεν μεριμνάνε για αντισεισμική προστασία από τα πριν, γι’ αυτό δεν μεριμνάνε για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων σήμερα, και τις αποζημιώσεις στις περιουσίες μας! Η ζωή μας τους είναι κόστος!

Βλέπουμε κι εσάς, στις άλλες περιοχές, που δεν έχετε πάρει φράγκο για τις αποζημιώσεις που έταξαν, που τα ίδια τάζουν σε μας. Δεν τους εμπιστευόμαστε. Εμπιστοσύνη έχουμε στον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας (…) Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε, να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν. Τα σπίτια, τις περιουσίες, τα χωριά μας, τα θέλουμε για να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε εμείς και τα παιδιά μας! Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους! Καλό αγώνα!»

Το συλλαλητήριο ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στα αρμόδια υπουργεία:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.
  • Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.
  • Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κ.λπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
  • Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.
  • Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.
  • Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων. 
  • Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 

Δείτε επίσης:

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στο Σύνταγμα

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ