Από το μικροσκόπιο των Γερμανών το...τσουνάμι που απειλεί την Κρήτη!

Οι επιστήμονες θα “παντρέψουν” το ιστορικό με το επιστημονικό και το σύγχρονο με το…μεταφυσικό αφού ακόμη και τις αντιδράσεις των…ζώων θα καταγράψουν!

 

 

Η Κρήτη είναι ασφαλής από ένα τσουνάμι, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σημαντικά! Αυτό θέλει να καταδείξει και το σημαντικό ντοκιμαντέρ που θα γυρίσει το γερμανικό κανάλι ZDF σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε μια προσπάθεια να δοθούν ιστορικές και…σύγχρονες απαντήσεις για τον κίνδυνο που έτσι κι αλλιώς διαχρονικά ελλοχεύει για την Κρήτη!

Το ντοκιμαντέρ, την προετοιμασία του οποίου είχε αποκαλύψει εδώ και δυο μήνες το cretalive, θα ξεκινήσει να γυρίζεται στην Κρήτη στις 10-11 και 12 Απριλίου. Οι επιστήμονες θα “παντρέψουν” το ιστορικό με το επιστημονικό και το σύγχρονο με το…μεταφυσικό αφού ακόμη και τις αντιδράσεις των…ζώων θα καταγράψουν!

Στην μεν Κρήτη η έμφαση θα δοθεί στην ασφάλεια και στα μέτρα που σχεδιάζονται όταν και αν συμβεί δραστηριότητα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης, ενώ στη Σαντορίνη θα γίνουν και…καταδύσεις σε 420 μέτρα με ειδικό βαθυσκάφος!

“ Είναι μια πολύ φιλόδοξη παραγωγή, ένα ντοκιμαντέρ υψηλού κύρους και ποιότητας που ετοιμάζουν οι Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι θα φέρουν ολόκληρο συνεργείο εδώ για να μιλήσουν με επιστήμονες, με στελέχη της πολιτείας και της πολιτικής προστασίας” λέει  ο κ.Σταμάτης Λυμπερόπουλος που ζει στη Γερμανία και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των Γερμανών με την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντών Σαμαρειτών που θα συμμετέχουν στην άσκηση για τα γυρίσματα- θα είναι σε τρία μέρη του Ηρακλείου και σύμφωνα με το σενάριο μόλις έχουμε τη σεισμική δόνηση και…προειδοποίηση για τσουνάμι οι ομάδες αυτές θα κινηθούν προς συγκεκριμένες περιοχές όπως επιβάλει το σχέδιο.

“Τα γυρίσματα γίνονται υπό την απόλυτη εποπτεία της ελληνικής πλευράς, θα είναι και ο γνωστός επιστήμονας κ.Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο κ.Χαραλαμπάκης επίσης, θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία, θα έχουμε ακόμη και τηλεκατευθυνόμενο drone για γα γυρίσματα και τις εικόνες από ψηλά» λέει ο κ.Λυμπερόπουλος.

«Τα γυρίσματα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στην χώρα μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το Λιμεναρχείο, έρχονται και δυο ειδικοί επιστήμονες από τη Γερμανία που θα κάνουν και την παρουσίαση, ιστορική και σύγχρονη» λέει και προσθέτει ότι αντίστοιχα στην Σαντορίνη θα είναι υπεθυνη η κ.Νομικού που ξέρει όσο κανένας τη δραστηριότητα του Κολούμπο.  Ιστορικό τρίγωνο

Η Κρήτη, η Σαντορίνη δεν ειναι μια περιοχή που δεν επελέγη τυχαία. Ιστορία χιλιετιών συνδέεται με σεισμούς και θανάτους.

Σε αυτή την περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, οι γεωδυναμικές διεργασίες είναι μοναδικές. Η καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή στο ύψος της Κρήτης δημιούργησε στην περιοχή της Σαντορίνης δύο μαγματικούς θαλάμους - έναν κάτω από την καλντέρα στη Σαντορίνη και έναν κάτω από το Κολούμπο. Μέσα από το μάγμα εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια όπως η αμμωνία καθώς και τα μέταλλα, όπως π.χ. ο χρυσός και το αντιμόνιο που δημιούργησαν τις καμινάδες. Είναι  Ελληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσαν πως στο γεωθερμικό πεδίο του Κολούμπο λαμβάνουν χώρα σπάνια φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον κόσμο. Εκλύει ενέργεια που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους που δημοσιεύθηκαν στο γνωστού κύρους επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports (Νature Publishing Group)»   υποδεικνύουν ότι βαθιά κάτω από το ηφαίστειο συμβαίνουν «εξαιρετικά αποτελεσματικές βιογεωχημικές διεργασίες απόθεσης μετάλλων». Ηδη από το 2006 ήταν γνωστή η ύπαρξη των καμινάδων, όχι όμως και τα πετρώματα από τα οποία αποτελούνται. Το 2011 και το 2012 μέλη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, που συμμετείχαν σε ωκεανογραφική ερευνητική αποστολή με το «E/V Nautilus» του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rhode Island, συνέλεξαν με υποβρύχιο ρομπότ δείγματα πετρωμάτων - μεταλλευμάτων από αυτές τις καμινάδες, παγίδευσαν σε δειγματοσυλλέκτες φυσαλίδες από τα αέρια που εκλύονται από τις ρηγματώσεις του πυθμένα και δείγματα θερμού νερού. Αυτό που έκανε αρχικά μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς ήταν ότι στον πυθμένα του ηφαιστείου, μέχρι και 10 μ. ψηλότερα από αυτόν, δεν υπήρχε ίχνος ζωής. Κανένα μικρό ψάρι, καμία βαθύβια γαρίδα. Μόνο ένα παράξενο πορτοκαλοκόκκινο υλικό, ένα αλλόκοτο μικροβιακό οικοσύστημα ανακατεμένο με άμορφα σιδηροξείδια απλωνόταν παντού. Το διαπερνούσαν οι φυσαλίδες από τις ρηγματώσεις που αποδείχθηκε ότι εκλύουν μόνο διοξείδιο του άνθρακα μετατρέποντας τον πυθμένα του Κολούμπο σε τοξική λίμνη. Θυμίζουμε εξάλλου ότι και πρόσφατα επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενας ισχυρός σεισμός περίπου επτά βαθμών στα ανοιχτά των ακτών θα προκαλούσε ένα μεγάλο τσουνάμι, που θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Κρήτης σε ύψος έως πέντε μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικά γύρω στα 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών της Κρήτης πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Πρόκειται για τις εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις κατέληξε μια νέα ελληνο-ιταλική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας “Ocean Science” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU).

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ