Απολογισμός του επιστημονικού συνεδρίου για τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη

Newsroom
Newsroom

Διοργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας

Με επιτυχία, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των οργανωτών,  πραγματοποιήθηκε, στο Ίνι Ηρακλείου, το επιστημονικό συνέδριο για τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη και η γνωριμία με το χωριό του ποιητή και τις αρχαιότητες της περιοχής το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονται ακόμη τα εξής:

"Το συνέδριο οργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου ( Ίνι και Μοναστηράκι ) και της Τοπικής Κοινότητας.

Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη ο Πρωτοσύγκελος, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Επιφάνιος.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου τους συνέδρους καλωσόρισε ο πρόεδρος Τίτος Κοκολάκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νεκτάριος Κοκολάκης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Ζάχαρης.

Θερμό χαιρετισμό έκαναν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος  Μινώα(ς)-Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η θητεία του οποίου αρχίζει την πρώτη Ιανουαρίου 2024, και ο Πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής, πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου χαιρετισμό έκανε η Αντιδήμαρχος κ. Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη.

Εκ μέρους του Κέντρου  Κρητικής Λογοτεχνίας καλωσόρισε τους συνέδρους ο πρόεδρος του κ. Κώστας Μουτζούρης και είπε για ποιους λόγους γίνεται το συνέδριο αυτό και μάλιστα στο χωριό του ποιητή, σε ένα χωριό της ενδοχώρας. Και αυτό σηματοδοτεί και λέγει πολλά. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης υπήρξε από τους μεγαλύτερους ποιητές της γενιάς του, με μεγάλη προσφορά στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, ένας σπουδαίος μεταφραστής, ένας αξιόλογος ανθολόγος. Μα πάνω απ’ όλα ένας μεγάλος υμνητής του γενέθλιου τόπου και της Κρήτης ευρύτερα.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάχθηκαν κανονικά  σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Από τις έντεκα εισηγήσεις, που υπήρχαν στο πρόγραμμα, παρουσιάστηκαν οι δέκα. Στη θέση της ανακοίνωσης, που δεν έγινε, διαβάστηκε άλλη ανακοίνωση ενός ποιητή από το χωριό του Λιοντάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον ποιητή και κυρίως τον άνθρωπο Λιοντάκη.

Στο συνέδριο, το οποίο ήταν υψηλού επιπέδου, παρουσιάστηκαν πτυχές του έργου του Χριστόφορου Λιοντάκη, τις οποίες σε λίγο καιρό θα τις διαβάσουμε στα τυπωμένα πρακτικά του συνεδρίου.

Στον τόμο των πρακτικών, εκτός από τους χαιρετισμούς, τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις των εισηγητών, θα υπάρχει και ένα μικρό ανθολόγιο από την ποίηση του Λιοντάκη και βέβαια τα κείμενα των αρχαιολόγων-ξεναγών ( για τις ) στις αρχαιότητες της γύρω περιοχής.

Πριν από τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος στον Δήμο Μινώα(ς)-Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα καλύψει το κόστος της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου για τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη και θα βοηθήσει, στο μέτρο του δυνατού, για την οφειλή του Δήμου απέναντι στον Χριστόφορο Λιοντάκη.

Στο Καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου πρότεινε στο Κε. Κρη. Λο. την οργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα: Η κρητική Αρκαδία ( από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα ) της παράδοσης και της Ιστορίας. Χθες – Σήμερα – Αύριο.

Στη λήξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας είπε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κε. Κρη. Λο. θα συζητηθεί η πρόταση για το προταθέν συνέδριο.

Μετά τη παράθεση, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, πλουσίου γεύματος (πλούσιο δείπνο είχε παρατεθεί και το Σάββατο ) έγινε η εκκίνηση για την ξενάγηση στις αρχαιότητες της περιοχής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τους αρχαιολόγους Καλλιόπη Γκαλανάκη και Αντώνη Βασιλάκη.

Στο συνέδριο είχε γίνει επιστημονική ενημέρωση με video από τους αρχαιολόγους γι’ αυτά που θα βλέπαμε στο πεδίο.

Έγινε ξενάγηση στην Κερά, στον παλιό νερόμυλο, στα ρωμαϊκά λουτρά, στις υδατογέφυρες και στην Επισκοπική παλαιοχριστιανική Βασιλική.

Είδαμε έναν τόπο γεμάτο από αρχαιότητες οι οποίες ζητούν την αγάπη μας.

Επιστρέψαμε στο Ίνι, για να ξεναγηθούμε, από τον Τίτο Κοκολάκη, στο Λαογραφικό Μουσείου του χωριού, στο σπίτι του Χριστόφορου Λιοντάκη, το οποίο είχε δωρίσει ο ποιητής στο χωριό του, και να αποχαιρετισθούμε. 

Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ινίου, στην Τοπική Κοινότητα, σε όλες τις Ινιώτισσες και σε όλους τους Ινιώτες, για την αγάπη και την πλούσια φιλοξενία τους, στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου, γιατί έδειξε ότι έχει ανοικτούς ορίζοντες και διάθεση προσφοράς και για τη δήλωσή του ότι ο Δήμος θα καλύψει το κόστος της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου, στους εισηγητές, στους προέδρους των συνεδριών, στην Καλλιόπη Γκαλανάκη και τον Αντώνη Βασιλάκη, τους ξεναγούς μας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στη Δέσποινα Λιοντάκη, αγαπημένη ανιψιά του ποιητή, ως εκπρόσωπο της οικογένειας, για τη δική της συνεισφορά στο συνέδριο.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης την Κυριακή, που κάναμε την ξενάγηση στις αρχαιότητες του αγαπημένου του χωριού, μας χαιρέτισε με το φως του, το φως του ήλιου, που μας έστειλε, για να φύγει το σκότος από τη βροχερή ημέρα, να περπατήσουμε στους δρόμους, στους οποίους πριν λίγα χρόνια περπατούσε και αυτός, και να θαυμάσουμε τις ομορφιές και τις αρχαιότητες του χωριού του".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ