Αρχίζει ξανά το "κυνήγι" των καπνιστών

Έλεγχοι στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου

Αυστηρότερη έγινε η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, με τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς να εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν τον νόμο, έτσι ώστε η χώρα μας να σταματήσει να είναι ουραγός στο θέμα αυτό σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Η απαγόρευση, εκτός από τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αφορά και τα αυτοκίνητα όταν σε αυτά βρίσκονται παιδιά κάτω των 12 ετών, όπως και τα οχήματα δημόσιας χρήσης και αρμόδια για αυτόν τον έλεγχο είναι η Τροχαία.

Η καινοτομία του νόμου επίσης είναι ότι αφορά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και με την τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την άμεση εφαρμογή του νόμου, την προηγούμενη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, μεταξύ της διευθύντριας Μαρίας Καββάλου και όλων των εποπτών υγείας με το Δ.Σ. του σωματείου εστίασης, ώστε να ενημερωθούν για τον νέο νόμο και τα αυστηρά πρόστιμα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της κα Καββάλου με εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών και θα ακολουθήσει συνάντηση με το Λιμεναρχείο, αφού όλοι αυτοί οι φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία του ελέγχου στα καταστήματα.

Όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η κα Καββάλου, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι αυστηροί, ενώ αυτές τις μέρες διανέμεται στους καταστηματάρχες ένα σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Οι επόπτες υγείας στο πρωινό ωράριό τους θα κάνουν τους ελέγχους στα καταστήματα (κάποιες φορές μαζί με τις αστυνομικές αρχές) και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει η Αστυνομία, ενώ το Λιμεναρχείο έχει ως περιοχή ευθύνης του τα καταστήματα της παραλίας.

«Οι καταστηματάρχες είναι θετικοί, και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί πλέον, κάτι που φαίνεται και από τις καταγγελίες που έχουμε, παρά το ότι ο νόμος είχε ατονήσει», είπε η κα Καββάλου.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες της εστίασης είναι καταρχήν θετικοί, αρκεί ο νόμος να εφαρμοστεί πραγματικά για όλους. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου, Ανδρέας Κλαψινός, το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση και στα μαγαζιά που εφαρμόζεται οι πελάτες το έχουν συνειδητοποιήσει και συμμορφώνονται, ενώ η αρχική ανησυχία των ιδιοκτητών ότι θα χάσουν πελάτες δεν επιβεβαιώθηκε.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Άλλωστε τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά και αν πράγματι οι έλεγχοι γίνονται σε σταθερή βάση και δεν ατονήσει ξανά η διαδικασία, τότε αναγκαστικά θα συμμορφωθούν όλοι.

Ενδεικτικά, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση που εντoπιστεί στη διάρκεια του ελέγχου κάποιος να καπνίζει στο μαγαζί είναι 600 ευρώ. Αν το κατάστημα δεν διαθέτει τα απαραίτητα ταμπελάκια απαγόρευσης καπνίσματος το πρόστιμο ανέρχεται στο ίδιο ποσό και αν βρεθούν τασάκια στον χώρο επίσης 600 ευρώ.  Το πιο σοβαρό από όλα, όπως τονίζει και ο κ. Κλαψινός, είναι ότι η παράβαση «ακολουθεί» τον καταστηματάρχη. Δηλαδή στη δεύτερη παράβαση το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι διπλάσιο του πρώτου και στην τέταρτη υποτροπή αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Όλα καταγράφονται στο βιβλίο καπνίσματος που είναι απαραίτητο να διατηρούν όλα τα καταστήματα και κανένα πρόστιμο δεν «σβήνεται».

Από το νομοθετικό αυτό πλαίσιο εξαιρούνται τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει υπό προϋποθέσεις από την 1η Ιουνίου 2011.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ