Αρκαλοχώρι: Μόλις 75 άδειες από 3000 φακέλους σε 8.500 κτήρια μετά τον σεισμό!

Newsroom
Newsroom

Συνάντηση Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας με την Προϊσταμένη του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου

Συνάντηση με την Προϊσταμένη του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών της Π.Ε. Ηρακλείου Βασιλική Κιούση, είχε το πρωί, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στα γραφεία της Υπηρεσίας, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργο Ταβερναράκη τον, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστα Γκαντάτσιο και τον Μηχανικό Νίκο Χρονάκη.

«H διαδικασία για την αδειοδότηση επισκευών και ανοικοδομήσεων δυστυχώς έχει "βαλτώσει"», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στην κ. Κιούση, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία και να ενισχυθεί η Υπηρεσία στο Ηράκλειο, η οποία εκδίδει τις άδειες.

«Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εκδοθεί μόλις 75 αδειοδοτήσεις  για επισκευές και νέα κτήρια! Από τα συνολικά 8.500 κτήρια που ελέγχθησαν, έχουν υποβληθεί περίπου 3.000 φάκελοι και έχουν εκδοθεί αυτές οι 75 άδειες», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Υπηρεσία τοπικά και ζήτησε:

-Το διπλασιασμό των μηχανικών που απασχολούνται αποκλειστικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς και να προχωρήσουν οι αποφάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας. «Δεν είναι δυνατό να ισχύουν αποφάσεις αναχρονιστικές, με συνέπεια να μην προχωρούν οι διαδικασίες» , δήλωσε χαρακτηριστικά επ’ αυτού ο Δήμαρχος.

- Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που ετέθη είναι η λειτουργία των οικισμών προσωρινής διαβίωσης που σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρέπει – ως κατάσταση- να έχει ένα χρονοδιάγραμμα λήξης αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον ρυθμό αδειοδοτήσεων . Αυτό σημαίνει ότι όλοι, από τους σεισμόπληκτους (με την κατάθεση  φακέλου}, τους μηχανικούς (με την ολοκλήρωση του φακέλου), την υπηρεσία (με την έκδοση της άδειας) μέχρι εκείνους που θα αναλάβουν την επισκευή, θα έχουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ενεργήσουν ανάλογα.

-Το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση είναι ότι υπάρχουν σεισμόπληκτοι που συνεχίζουν να μένουν σε "κίτρινα" και "κόκκινα" σπίτια.

«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο φαινόμενο που απαγορεύεται από το νόμο. Πρέπει να «ανοίξει» ξανά η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου για να φύγουν οι άνθρωποι από τα επικίνδυνα σπίτια και όσοι -μέχρι τη λήξη του χρονοδιαγράμματος που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα - δεν θα έχουν καταφέρει να επισκευάσουν το σπίτι τους, θα εντάσσονται στην επιδότηση ενοικίου. Εμείς ενημερώσαμε την Υπηρεσία και το επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τα θέματα αυτά θα τεθούν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στον κ. Τριαντόπουλο που είναι αρμόδιος», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Δημοτική Αρχή και η άποψη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργου Ταβερναράκη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου και επιρρίπτει ευθύνες στο Κεντρικό Κράτος που κωφεύει απέναντι στις προτάσεις απλοποίησης των διαδικασιών οι οποίες έχουν γίνει από τους Μηχανικούς. Όπως είπε επίσης αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στους μηχανικούς να εκδώσουν π.χ άδειες επισκευών των κτιρίων, μέσα από το σύστημα e-αδειών, θα μπορούσε να βγάλει από το αδιέξοδο το σεισμόπληκτο  Δήμο, ώστε να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του. «Αντ΄ αυτού βλέπουμε  μια Πολιτεία που δεν μπορεί να προσπεράσει στρεβλώσεις του παρελθόντος και μία Υπηρεσίας παλιάς κοπής που εγκλωβίζεται σε μία ατέρμονη γραφειοκρατία και συσσώρευση φακέλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ταβερναράκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να μπουν σε φυσιολογικό ρυθμό ζωής οι σεισμόπληκτοι.

Όπως δήλωσε:

«Η υποστελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.  200 με 250 φάκελοι "χρεώνονται" στον κάθε μηχανικό, την ώρα που οι κάτοικοι μένουν, όχι μόνο σε "κίτρινα", αλλά και σε "κόκκινα" σπίτια. Πρέπει να «ανοίξει»  ξανά η επιδότηση ενοικίου και να μη ξεχνάμε ότι 55 κατασχετήρια έχουν επιδοθεί σε συνδημότες μας. Σε αυτά τα ζητήματα η Πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ