Αρναουτάκης: «Μη χάσουμε την ευκαιρία για εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Κνωσό μέχρι το φθινόπωρο οπότε έρχονται στην Κρήτη οι επιθεωρητές - Δείτε βίντεο

Συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με την Λίνα Μενδώνη έχουν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός με αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης τη σειριακή ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της Unesco.

«Πρέπει να μη χάσουμε την ευκαιρία για εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων όλης της Κρήτης στον κατάλογο της Unesco. Από πλευράς Περιφέρειας έχουμε χρηματοδοτήσει όλη τη μελέτη χρειάζεται για να μπορεί να προχωρήσει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Επισήμανε επίσης ότι μαζί με τον κ. Καλοκαιρινό μπορούν να καταθέσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο ώστε με την αρωγή και την έγκριση της κας. Μενδώνη να είναι όλα έτοιμα το επόμενο φθινόπωρο για την ένταξη όλων των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο της Unesco.

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε αλλά μόνη η Κνωσός δεν μπορούσε να ενταχτεί γι’ αυτό προκρίναμε τη λύση για τη σειριακή εγγραφή στον κατάλογο της Unesco όλων των Μινωικών Ανακτόρων» τόνισε ο ίδιος.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Κνωσό

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, ο φάκελος περιέχει τις άμεσες παρεμβάσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο 2024, οπότε θα έρθουν στην Κρήτη οι επιθεωρητές της Unesco.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις οι οποίες δύνανται να πραγματοποιηθούν σε συνθήκες θερινής περιόδου με τους χιλιάδες επισκέπτες στο μνημείο. Οι παρεμβάσεις αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης με τις απαραίτητες σημάνσεις που πρέπει να γίνουν, με τις οδεύσεις από τα πάρκινγκ προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού καθώς και όλα τα ζητήματα που μπορούν να γίνουν δίχως να προκαλούν πρόβλημα άμεσα (μελέτες, αδειοδοτήσεις κτλ).

Επιπλέον στη συνάντηση στο Υπουργείο θα τεθούν επί τάπητος ενέργειες που μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμα, σε χρονικό ορίζοντα τρία με τέσσερα χρόνια, μετά που θα λάβει το πράσινο φως για την ένταξη του μνημείου στην Unesco και έχουν να κάνουν με πιο "βαριές" και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή.



 

Δείτε επίσης:

Στο δρόμο προς την UNESCO η Κνωσσός: Τί θα συζητήσουν Αρναουτάκης -Καλοκαιρινός με την Υπ. Πολιτισμού

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία από το pixabay.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ