Αρναουτάκης: Xρειαζόμαστε μελέτες και ετοιμότητα για τους πόρους που θα έρθουν

Αρναουτάκης: Xρειαζόμαστε μελέτες και ετοιμότητα για τους πόρους που θα έρθουν

Αναπτυξιακά έργα στη Μεσαρά δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή

Το Μουσείο της Μεσαράς, το αρχαίο θέατρο στη Γόρτυνα και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, είναι τρία σημαντικά έργα για τον Πολιτισμό που αφορούν την Μεσαρά και προχωρούν με μέριμνα και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του Leader Μεσαράς και υπογραμμίζοντας πως έρχονται να προστεθούν σ’ εκείνα τα έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και με την τοπική Εκκλησία, δίνοντας το στίγμα της ανάπτυξης στην περιοχή. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης έγινε αποδέκτης πολλαπλών ευμενών σχολίων για τις χρηματοδοτήσεις έργων και την στήριξη της τοπικής ανάπτυξης από τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, αλλά και τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων της ευρύτερης περιοχής. 

Ο κ. Αρναουτάκης στην ομιλία του σημείωσε πως «η Περιφέρεια ζητά τη συνεργασία, τις συνέργειες, τη συμπόρευση, με τις τοπικές αρχές και τους φορείς σε όλη την Κρήτη, ανεξάρτητα που ανήκει καθένας, γιατί στις δυσκολίες πρέπει να είμαστε μια γροθιά και να υπάρχει ενότητα», σημείωσε. 

Ευχαρίστησε δε για την καλή συνεργασία τις τοπικές αρχές και την τοπική Εκκλησία και απεύθυνε έκκληση για εγρήγορση με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων τα επόμενα χρόνια: «Θέλω να κάνω μια δήλωση, εδώ από τις Μοίρες, και να πω στους αγαπητούς Δημάρχους, τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής και την Διαχειριστική μας που πρωτεύει στη χώρα, ότι το επόμενο χρονικό θα υπάρχουν πόροι που πρέπει να προετοιμάσουμε τις μελέτες που χρειάζονται για να μπορούν να κάνουμε τα έργα που θέλουμε. Είτε πρόκειται για το Leader, είτε το νέο ΠΕΠ Κρήτης ή ακόμα και το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα έχει σημαντικά χρήματα, εμείς θα μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με την σωστή προετοιμασία», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, ζητώντας την εγρήγορση όλων των αναπτυξιακών φορέων.    

 

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Μεσαράς της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, παρουσία του Περιφερειάρχη και του συνόλου των επενδυτών της περιοχής.

Πρόκειται για δεκατρία έργα δημόσιου χαρακτήρα συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και δεκαοκτώ έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, δημόσιας δαπάνης πάνω από 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο κ.Αρναουτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα τόσο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής και στην ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού κεφαλαίου. 

 


 

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριος μίλησε εκτενώς για το έργο της Μητρόπολης, που έχει ενισχυθεί με την ένταξη σε προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ.Μανόλης Κοκοσάλης και οι Δήμαρχοι Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης και Γόρτυνας κ. Ελευθέριος Κοκολάκης. 

Η ενημέρωση των επενδυτών έγινε από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ.Γιώργο Μαυρογιάννη και τη Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Μεσαράς κα Ρίτσα Μυκωνιάτη. 

Για τον ρόλο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020  μίλησε το Στέλεχος Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης ΕΥΕ ΠΑΑ  κα Μαρία Χαχαριδάκη και εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής ΕΠ Κρήτης ο προϊστάμενος της Μονάδας Α’ κ. Ιωάννης Μπαλαντινάκης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση δύο δημόσιων έργων που εντάσσονται και θα υλοποιηθούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν το Πρότυπο Αθλητικό Κατασκηνωτικό Κέντρο Εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας, που αφορά στην αποκατάσταση του Ηγουμενείου της Μονής Απεζανών, το οποίο θα φιλοξενήσει εικονική έκθεση (virtual reality) κειμηλίων.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ