Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα παρακολουθεί τη Σύνοδο Δία- Κρόνου

Το "Αστέρι της Βηθλεέμ" μέσα από τα μάτια των επιστημόνων

Στη δύση του 2020, ένα μοναδικό ουράνιο θέαμα, το οποίο εξελίσσεται ήδη τις τελευταίες ημέρες φθάνει στο αποκορύφωμά του.

Όπως γνωρίζουμε οι δύο γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, περιφέρονται, όπως και η Γη, σε σχεδόν σε κυκλικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο.  Ο Δίας βρίσκεται σε μία απόσταση από τον Ήλιο περίπου 5 φορές πιο μεγάλη από ότι η απόσταση Γη – Ήλιου, ενώ ο Κρόνος απέχει από τον Ήλιο σχεδόν 9,5 φορές απ΄ότι η Γη. Καθώς παρατηρούμε τους δύο πλανήτες από τη Γη στο νυχτερινό ουρανό, λόγω της σχετικής κίνησης και των τριών γύρω από τον Ήλιο, φαίνεται ότι ο Δίας και Κρόνος πλησιάζουν προοδευτικά ο ένας τον άλλο. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 λίγο μετά τη δύση του Ήλιου η φαινόμενη αυτή απόσταση μεταξύ των δύο στο δυτικό ουρανό, και λίγο πάνω από τον ορίζοντα, γίνεται ελάχιστη.  Θα απέχουν όσο το ένα πέμπτο της διαμέτρου  της Σελήνης.

Η Σύνοδος

Το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι πλανήτες φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους λέγεται «σύνοδος». Για τους Δία και Κρόνο παρά το ότι αυτό συμβαίνει κάθε 20 περίπου χρόνια, δεν είναι πάντοτε ορατό από τη Γη μια που μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τελευταία φορά που οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν σε όλο τους το μεγαλείο τόσο κοντά στο νυχτερινό ουρανό ήταν πριν από 800 σχεδόν χρόνια, το Μάρτιο του 1226!

 

Το Αστέρι της Βηθλεέμ

Μια από τις θεωρίες μάλιστα που έχουν αναφερθεί για το λαμπρό αστέρι που καθοδήγησε τους τρεις μάγους προς τη Βηθλεέμ από τα βάθη της Ανατολής, είναι ότι δεν ήταν ένα αστέρι αλλά απλά μια σύνοδος δύο ή και περισσότερων πλανητών, οι οποίοι βρέθηκαν για τον ίδιο αρκετά κοντά και δε μπορούσαν να διακριθούν ως ξεχωριστά αντικείμενα στο ουρανό...

 

Η Κρήτη και το πείραμα

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει σε μία διαδικτυακή εκδήλωση παρατήρησης αυτής της συνόδου Δία καις Κρόνου η οποία συνδιοργανώνεται με την Ελληνογερμανική Αγωγή και το Αστεροσκοπείο Boyden της Νότιας Αφρικής. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 5:30μμ ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ελληνογερμανικής Αγωγής
https://www.youtube.com/user/ellinogermaniki

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται και στο Facebook
https://www.facebook.com/events/404723980840942/

Καιρού επιτρέποντος (η πρόγνωση δεν είναι πολύ καλή για την Ελλάδα) όσοι συνδεθούν εκτός από παρουσιάσεις από ειδικούς για το φαινόμενο θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν ζωντανά από τηλεσκόπια στην Αθήνα και στη Νότιο Αφρική.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εκδήλωση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στο Γιοχάνεσμπουργκ, και τη στηρίζει προσωπικά ο γενικός πρόξενος κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, οποίος μάλιστα κατάγεται από την Κρήτη.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο Boyden έχει ελληνική καταγωγή. Ιδρύθηκε το 1928 από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο (Πειραιάς 1889 – Νότιος Αφρική 1951). Ο Ι. Παρασκευόπουλος ήταν ένας από τους ιδιαίτερα σημαντικούς Έλληνες αστρονόμους των αρχών του 20 αιώνα, και είχε καθοριστική συνεισφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής. Πληροφορίες για την προσωπικότητα και το έργο τους θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όπως αναφέρει στο Cretalive ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής – ΙΤΕ, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης το Αστεροσκοπείο Σκίνακα ενδιαφέρεται να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με το Αστεροσκοπείο Boyden μια που ήδη βρίσκεται σε στενή επιστημονική συνεργασία με αστρονόμους της Νοτίου Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα στο Σάδερλαντ της Νοτίου Αφρικής, βρίσκεται ένα δεύτερο τηλεσκόπιο το οποίο μαζί με αυτό των 1.3μ στο Σκίνακα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021 τις παρατηρήσεις για το πείραμα ΠΑΣΙΦΑΗ. Το διεθνές αυτό πείραμα το οποίο συντονίζεται από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τάσση και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και  το European Research Council θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας και θα προσφέρει μοναδικές πληροφορίες για τι ακριβώς συνέβη κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος με τη Μεγάλη Έκρηξη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ