Βαρδάκης: «Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη στήριξη των πληγέντων από τη φονική κακοκαιρία»

Newsroom
Newsroom

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Η καταστροφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολική. Πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη φονική θεομηνία, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, Χανίων Παύλου Πολάκη, αλλά και των αρμόδιων Τομεαρχών Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Παππά, Πολιτικής Προστασίας Χαράς Καφαντάρη. 

Οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τις βιβλικές καταστροφές σε οικισμούς των Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου, σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σοβαρές είναι οι καταστροφές και στο αγροτικό αλλά και το επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέουν τους πληγέντες οικισμούς και αποτελούν σημαντικές υποδομές.

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Η καταστροφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολική. Πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τις Υ.Α. 5808/2018 και 33862/2019, ώστε οι πλημμυροπαθείς να ανταποκριθούν στα πρώτα άμεσα έξοδά τους.

Επιτακτική είναι και η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησής των Δήμων, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο και να εκτελέσουν επαρκή αντιπλημμυρικά έργα».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να κηρύξουν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, δημοτικές ενότητες των Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου, να προχωρήσουν σε έκτακτες ενισχύσεις προς τους πληγέντες Δήμους, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αγροτική οδοποιία και να εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα και να αποζημιώσουν άμεσα τους πλημμυροπαθείς, ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων σύμφωνα με τις Υ.Α. 5808/2018 και 33862/2019.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ