"Βαρύς" ο χειμώνας για τους ανθρώπους του τουρισμού και του επισιτισμού

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Κοινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων τουρισμού-επισιτισμού και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Δείτε ΕΔΩ)

Στη 1 μετά το μεσημέρι θα κατατεθεί υπόμνημα στην Περιφέρεια Κρήτης. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων που έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανεργία στον επισιτισμό - τουρισμό ανά νομό διαμορφώνεται ως εξής: 

50% στο Ηράκλειο, 70% στο Λασίθι  και 80% Χανιά 

Ο Νίκος Κοκολακης, Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου τόνισε σε δηλώσεις του:  "Ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς. Ζητάμε ως την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να δοθεί το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, προσαυξημένο κατά 10%. Ζητάμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης.  Θέλουμε στήριξη της εργασίας, δεν είμαστε ζητιάνοι". 

Η Μαρία Μαρκάκη Φαζου, γενική γραμματέας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου σημείωσε πως "ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος. Ζητάμε από την Πολιτεία να δείξει επιτέλους το κοινωνικό της πρόσωπο, να βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή".

Τέλος, ο Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανώλης Μπαμιακης τόνισε: "Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν μείνει εκτός μέτρων, πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν να πληρωθούν τα 534 ευρώ εδώ και δύο μήνες. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων Εργασίας, και να γίνουν υποχρεωτικές". 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως τι μπορεί να γίνει - σε επίπεδο δράσεων και διεκδικήσεων - ενόψει του δύσκολου, όπως τον χαρακτηρίζουν, χειμώνα που έρχεται.

 

Ο Ιωσήφ Αποστολάκης Πρόεδρος Σωματείου Επισιτισμού Χανίων σημείωσε: "Κανεις εργαζόμενος στον κλάδο δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Ζητάμε να ανέβει το Ταμείο ανεργίας τουλάχιστον στα 600 ευρώ και να έχουν δικαίωμα οι συνάδελφοί μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμα και αυτά τα 50 ψαλιδισμενα ένσημα δεν έχουν συμπληρωθεί από πολλούς συναδέλφους. Δεν πρέπει να μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτές τις συνθήκες". 

Η Ελένη Μανουσακη, γενική γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τόνισε: "Πρέπει να δοθεί μία βάση ώστε οι πολίτες να σταματήσουν να υποφέρουν. Τα τουριστικά επαγγέλματα φυτοζωούν και οι πολίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν"

Ο Πρόεδρος εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανακης είπε μεταξύ άλλων: "Μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, η ανεργία το επόμενο χρονικό διάστημα θα χτυπήσει κόκκινο. Θέλουμε και την Περιφέρεια Κρήτης δίπλα σε αυτό τον αγώνα καθώς το επόμενο διάστημα η κρίση θα πλήξει άμεσα τα τοπικά νοικοκυριά". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ