"Βροχή" μηνυμάτων για την «Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών»

"Βροχή" μηνυμάτων για την «Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών»

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις

"Βροχή" μηνυμάτων από φορείς και διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών»

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης: 

Με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών» ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, σε μήνυμα του αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών συμπίπτει φέτος με την κορύφωση της παγκόσμιας μάχης για την καταπολέμηση της πανδημίας και αναδεικνύει την υπέρτατη συμβολή των υγειονομικών μέσα από πρωτόγνωρες, αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους συνθήκες.
            Τιμούμε τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία και εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας σε όλο το
νοσηλευτικό προσωπικό.

            Αντλούμε πολύτιμα συμπεράσματα από την άσκηση του λειτουργήματός τους και την ανταπόκριση στο καθήκον τους. Αποτελούν παράδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης, αυταπάρνησης και κοινωνικής ευσυνειδησίας.

Είναι η Φωτεινή πλευρά της υγειονομικής κρίσης και ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε δίπλα τους για να στηρίξουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οφείλουμε πολλά παραπάνω στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας από το χειροκρότημα και την ευγνωμοσύνη μας »

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, η μέρα αυτή θυμίζει σε όλους μας την ανεκτίμητη προσφορά του νοσηλευτικού προσωπικού στη δημόσια Υγεία.

Οι συνθήκες της πανδημίας ανέδειξαν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας, που παραμένει όρθιο, αν και λαβωμένο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, που με αυταπάρνηση, επιδίδονται αδιάκοπα, μήνες τώρα, σε έναν άνισο αγώνα.

Για τον αλτρουισμό τους, τη φροντίδα για τους ασθενείς τους, τις υπερβάσεις που καλούνται καθημερινά να κάνουν, ζητούμε την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Οφείλουμε πολλά παραπάνω στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας από το χειροκρότημα και την ευγνωμοσύνη μας».

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών δεν έχει καμία θέση ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, αλλά η έμπρακτη αναγνώριση της διαρκούς μάχης που δίνουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες της χώρας για την δημόσια υγεία.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μένει στα λόγια και να μην ενισχύει με μόνιμο προσωπικό τα Νοσοκομεία. Επιμένει να σηκώνει τα χέρια απέναντι στα μεγάλα κενά που παρουσιάζουν σήμερα τα Νοσοκομεία σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στο ΠΑΓΝΗ: Ναι μεν οι ΜΕΘ αυξάνονται, αλλά το μόνιμο προσωπικό παραμένει το ίδιο, αφού δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών. Επομένως, αντί να ενισχύεται η προσπάθεια τους οι εργαζόμενοι επιφορτίζονται με περισσότερες ευθύνες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική. Υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας σημαίνει έμπρακτη ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας».
 

Δήλωση Βασίλη Κεγκέρογλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει την τιτάνια προσφορά των νοσηλευτών-νοσηλευτριών και εν γένει του ιατρικού προσωπικού, το οποίο και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την  αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Εκτός από τα χειροκροτήματα,  η κυβέρνηση  πρέπει να κάνει δεκτή άμεσα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Προέδρου, κας Φώφης Γεννηματά για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Μάλιστα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή και αναμένεται η συζήτηση της στην Ολομέλεια επισημαίνω ότι η Επιτροπή Κρίσεων ΒΑΕ που συγκροτήθηκε από τον πρ. Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση με πρόεδρο τον κ. Μπεχράκη έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει καταθέσει το ομόφωνο πόρισμα της από το Δεκέμβριο του 2020 για ένταξη  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, παρα-ιατρικών κλπ που εργάζονται στο ΕΣΥ και όλες τις μονάδες υγείας, το ΕΚΑΒ και στις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων.

Επειδή το Κίνημα Αλλαγής,  έχει καταθέσει σχετική τροπολογία  πάνω από 10 φορές  για να προχωρήσει η διαδικασία για ένταξη των παραπάνω στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα,όπως ήδη ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και η Κυβέρνηση την έχει απορρίψει χωρίς αιτιολόγηση.Επειδή η Κυβέρνηση έχει απορρίψει επίσης κατ’ επανάληψη την τροπολογία μας για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, με συνέπεια να πληρώνονται φόροι ακόμη και μεγαλύτερου ύψους από αυτό της αποζημίωσης  των εφημεριών, ζητώ:

α) την ένταξη του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού κλπ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και συγκεκριμένες ενέργειες προς το Υπουργείο Εργασίας,προκειμένου να προχωρήσει η  προβλεπόμενη διαδικασία και το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής να εισαχθεί στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης

β) συγκεκριμένες  ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αυτοτελή φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς μείωσε στο ελάχιστο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε το ΕΣΥ, σήμερα επιμένει στην αναγέννηση του και διεκδικεί την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας».

Μαρία Σπινθούρη - Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”

"Νοσηλευτές: Μια ηγετική φωνή στην Υγεία- Το όραμα για τη φροντίδα υγείας του μέλλοντος"

H Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου και αποτελεί ένα συμβολικό φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Νοσηλευτών / Νοσηλευτριών ανά τον κόσμο οι οποίοι υπηρετούν ένα από τα πλέον ανθρωπιστικά και αξιόπιστα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses), η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2021 έχει θέμα το όραμα για τη φροντίδα υγείας του μέλλοντος και αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στα συστήματα υγείας και στο νοσηλευτικό επάγγελμα στο παρόν και στο μέλλον. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις αλλαγές και τις καινοτομίες στη νοσηλευτική επιστήμη και στο πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της φροντίδας υγείας. 

Η πανδημία έχει καταδείξει τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και, παρά τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε στα συστήματα υγείας, υπήρξε αφορμή για την εφαρμογή καινοτομιών που βελτίωσαν την πρόσβαση του πληθυσμού στη φροντίδα υγείας. 

Η κομβικής σημασίας παρουσία των νοσηλευτών σε κάθε επίπεδο φροντίδας, η συνεχής και αδιάλειπτη επαφή με τον ασθενή και οι εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητές τους, τους καθιστούν έναν από τους πολυτιμότερος πόρους των συστημάτων υγείας με κρίσιμο ρόλο για το μελλοντικό σχεδιασμό τους.

Όπως έχει καταδειχθεί από τη διεθνή επιστημονική έρευνα και επιβεβαιώθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας, η συμμετοχή των νοσηλευτών είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης των πολιτικών υγείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και της ίδιας της κοινωνίας αφού η υγεία είναι ο ισχυρότερος πολλαπλασιαστής για την κοινωνική ευημερία. 

Η πανδημία έχει επίσης αναδείξει τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας και τις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών. Ταυτόχρονα, συνέβαλε στην κατάρριψη στερεοτύπων για το ρόλο των νοσηλευτών και ανέδειξε την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση και επαγγελματισμό, την απίστευτη αφοσίωση και το αξιοθαύμαστο θάρρος τους. Ταυτόχρονα, μας δίνει την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και του μελλοντικού σχεδιασμού των συστημάτων υγείας και της διερεύνησης νέων μοντέλων φροντίδας στα οποία οι νοσηλευτές -ως η πλέον πολυάριθμη, ευέλικτη, αποδοτική και εγγύτερα στον ασθενή επαγγελματική ομάδα- θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις σε αριθμό νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους, με τους επιστημονικά αποδεδειγμένους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών, την οικονομική αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας και την επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών. 

Η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει το νοσηλευτικό επάγγελμα παρέχοντας τα απαραίτητα εκπαιδευτικά, οικονομικά και εργασιακά κίνητρα στους νοσηλευτές διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας. 

Ως πολίτες, έχουμε τη δύναμη και το δικαίωμα να απαιτήσουμε περισσότερους νοσηλευτές, για να έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη νοσηλευτική φροντίδα, γιατί τους εμπιστευόμαστε την ίδια μας τη ζωή.

Ως νοσηλευτές έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να δημιουργήσουμε νέες πολιτικές που θα ανοίγουν το δρόμο για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να πετύχουμε το όραμα της φροντίδας του μέλλοντος, της φροντίδας που αξίζει σε όλους μας: προσβάσιμης, επιστημονικά τεκμηριωμένης, ασφαλούς και ποιοτικής.

Και για τη φετινή γιορτή, κάνουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας το καλύτερο δώρο: Εμβολιαζόμαστε όλοι!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου “Βενιζελειο-Πανάνειο” για την εξαιρετική ανταπόκρισή του στις πρωτόγνωρες συνθήκες του τελευταίου χρόνου.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων "Αγιος Γεώργιος": 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12η Μαΐου), σηματοδοτεί μια ημερομηνία σταθμό για όλους τους Νοσηλευτές κάθε χρόνο, καθώς έρχεται να τιμήσει όλους τους Νοσηλευτές, στο πρόσωπο της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας FlorenceNightingale, η οποία εξέλιξε και καθιέρωσε στις υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνείδηση της κοινωνίας τη Νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας και τους Νοσηλευτές ως επιστήμονες και προασπιστές της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών,τιμούμε  όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος και την ανιδιοτέλεια τους, για τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν, προάγουν και προασπίζονται καθημερινά μέσα στις Υπηρεσίες Υγείας.Ειδικά τις ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, οι νοσηλευτές αναδείχθηκαν σε σύγχρονους «ήρωες».

Η Πολιτεία,το Υπουργείο Υγείας, έπραξε, πράττει και θα συνεχίζει να πράττει τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων  εκφράζουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ μέσα από την Καρδιά μας.

Πράσινο κίνημα: Έχουμε προτείνει νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία στην Ελλάδα

Σε ανακοίνωσή του το Πράσινο Κίνημα τονίζει:

"Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αλλά το μόνο που πήραν για τον κόπο τους ήταν παλαμάκια και ευχαριστώ, αντί για αυτό που ζητούσαν χρόνια:
- Δίκαιη αμοιβή
- Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
- Υποστήριξη ψυχικής υγείας
- Αυξημένη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας
Την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών - Νοσηλευτών, εμείς στο Πράσινο Κίνημα όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους νοσηλευτές που εργάζονται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη για την σκληρή δουλειά και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το όραμα μας για την ανάκαμψη της πανδημίας περιλαμβάνει απαιτήσεις για καλύτερη αμοιβή και χρηματοδότηση νοσηλευτών και ιατρικών επαγγελματιών. Πιστεύουμε ότι η υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να θεωρηθούν ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να προστατεύσουμε και να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς.
Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα η Υγεία έχει αναχθεί σε κοινό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.
Εξάλλου πρόσφατα ανακοινώσαμε την πρόθεση μας να προωθήσουμε πολιτικές με βάση ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία.
Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα:
– 5 δισ. για αμοιβές προσωπικού (από 2 δισ. που είναι σήμερα)
– 3,5 δισ. για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
– 3,5 δισ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη
– 2,5 δισ. για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται
Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:
– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις
– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4.000 και αυτό των 5.500 νέων επιστημόνων).
– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
– Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Κ. Καλογράνης: “Να αναδειχθεί η Υγεία σε Κοινό Αγαθό”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: "Με αφορμή την πανδημία η πρόταση του Πράσινου Κινήματος να αναδειχθεί η Υγεία σε Κοινό Αγαθό, είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Οι νοσηλευτές, όπως και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό θέλουν πράξεις και συγκεκριμένες πολιτικές και όχι λόγια και παλαμάκια..."
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ