Το Cretalive σας ξεναγεί στο αναγεννημένο Πάρκο Γεωργιάδη!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Χρώμα και οξυγόνο υπόσχεται το νέο Πάρκο Γεωργιάδη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Του Αντώνη Παντινάκη

“Πολύ περισσότερο οξυγόνο” και “πολύ περισσότερο χρώμα” έρχεται να δώσει στο Ηράκλειο το ανακαινισμένο Πάρκο Γεωργιάδη! Οι τελευταίες πινελιές προστίθενται από τους εργάτες, που δουλεύουν ακατάπαυστα και τα αποκαλυπτήρια... υπολογίζεται ότι θα γίνουν περί τα μέσα του Οκτώβρη!

Με το που κλείσουν οι όποιες λεπτομέρειες - εκκρεμότητες έχουν απομείνει, θα ακολουθήσει η διοικητική παραλαβή από την Τεχνική Υπηρεσία, για τον ποιοτικό έλεγχο όλων των εργασιών , πριν ο χώρος ανοίξει τις πύλες του – στην ολότητά του - προς το κοινό.

Τη σκυτάλη θα παραλάβει εν συνεχεία η ΔΕΠΑΝΑΛ για την ανακαίνιση του αναψυκτηρίου – το κοινό θα μπορεί να απολαμβάνει ροφήματα κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων μετά από μερικές εβδομάδες.

“Το έργο είναι πολύ πιο πλούσιο σε σχέση με αυτό που βλέπουν οι δημότες. Θα τους θυμίζει το παλιό πάρκο, αλλά έχουν αλλάξει τα πάντα! Δεν θέλαμε να ανατραπεί η γεωμετρία του, η εικόνα του που μας ήταν οικεία! Τώρα, θα είναι όλα ποιοτικά και άρτια! Δεν θα του λείπει τίποτα!” - αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης. Αναγνωρίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν μεγάλο - “δύο χρόνια ήταν ένα υπερβολικό διάστημα γι’ αυτό το έργο, στο οποίο έγιναν πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται στο μάτι” - ο αντιδήμαρχος αναλαμβάνει να εξετάσει, σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε ... κύτταρο από τον εμφανώς ανανεωμένο μεγάλο “πνεύμονα πρασίνου” της πόλης.

Η ξενάγησή μας, μόλις ξεκινά...

Με μια γρήγορη ματιά, στο νέο (υπό παράδοση ακόμα) πάρκο μπορούμε να δούμε ότι:

-Ανακατασκευάστηκαν όλοι οι διάδρομοι, συμπληρώθηκαν υποδομές που δεν υπήρχαν με το αρδευτικό δίκτυο, με το δίκτυο ομβρίων.

-”Αντιμετωπίσαμε αλλαγές στη μελέτη και στη διαδικασία που ενσωματώθηκαν στο χρονοδιάγραμμα, χωρίς να ζητηθούν παρατάσεις”.

Τι μας δίνει η τελική του εικόνα:

“Ένα πάρκο ακριβώς όπως το ξέραμε στον δασογενή του χαρακτήρα. Έμεινε άλσος, έμεινε αυτό που ξέρουμε, με την πρασινάδα και τα ψηλά δέντρα – δεν κόπηκαν δέντρα, παρά μόνο το ξερά που μας υπέδειξε το δασαρχείο να απομακρύνουμε”.

-Συμπληρώθηκαν πάνω από 16.000 χαμηλά φυτά, ενεργοποιήθηκαν όλα τα ανενεργά – επί της ουσίας – παρτέρια.

-Δημιουργήθηκε ένα κεντρικό παρτέρι με έναν βραχόκηπο, με ένα ηλιακό ρολόι και με 700 τετραγωνικά χλοοτάπητα “με ο,τι δυνατότητες δίνει αυτός και για παιχνίδι και για την αναψυχή των δημοτών”.

-”Ο αστικός εξοπλισμός είναι σύγχρονος, καλαίσθητα παγκάκια και τραπεζόπαγκοι, ιδανικοί για πικ νικ”

- Μια πιστοποιημένη παιδική χαρά, την οποία “ήδη χαίρονται εδώ και αρκετούς μήνες οι δημότες μας”.

- Θα ακολουθήσει μία νέα παιδική χαρά στην οδό Βίγλας, “αρτιότερη και μεγαλύτερη” όπως προαναγγέλλει ο κ. Αναστασάκης.

-Όλες οι επιφάνειες είναι καινούργιες: “Κάθε παρτέρι αφύτευτο... φυτεύτηκε, έχουν οριοθετηθεί πλήρως οι διαδρομές με κράσπεδα, με εμφανή μπετά. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα υλικά, όπως σταθεροποιημένο χώμα, υδατοπερατό σκυρόδεμα (στον κεντρικό διάδρομο), καινούργιος αστικός εξοπλισμός”.

“Ακόμα και σε έντονες βροχοπτώσεις, δε θα πλημμυρίζει το Πάρκο”

Το έργο έδειχνε να... βαλτώνει (και) εξαιτίας και των πρωτόγνωρων βροχοπτώσεων που είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το πάθημα έγινε (;) μάθημα...

“Για πάρα πολλούς μήνες δεν μπορούσε να πλησιάσει ο εργολάβος σε ένα λασπωμένο χώρο. Αυτό μας οδήγησε στην αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης των βρόχινων νερών, ώστε να αισθανόμαστε ασφαλείς, ότι ακόμα και σε έντονες βροχοπτώσεις δεν θα πλημμυρίζει το πάρκο και θα μπορεί να παραμένει σε λειτουργία”.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή ήταν δύο πηγάδια - φρεάτια που βρέθηκαν, 13-14 μέτρων και επικοινωνούν αυτό το επίπεδο του πάρκου με το παλιό επίπεδο της τάφρου – το αντίστοιχο που έχει το πάρκινγκ στην πλατεία Κύπρου, δίπλα.

“Έπρεπε να υποστυλωθούν για να είναι ασφαλής ο χώρος. Φανταστείτε ότι είναι σαν ένα σιφόνι που θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες του πάρκου, και ειδικά τα μικρά παιδιά (το ένα πηγάδι – φρεάτιο ήταν μέσα στην παιδική χαρά)”.

Το “κερδισμένο στοίχημα”

Το Πάρκο Γεωργιάδη πέρασε μία πρώτη περιπέτεια “με αυτή την αδικαιολόγητη” όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Αναστασάκης, “αντίδραση που υπήρχε - λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για το τι ακριβώς θα κάνουμε”

Η διαβούλευση κράτησε δέκα μήνες και “βελτίωσε τη μελέτη”, όπως παραδέχεται ο ίδιος. “Κι αυτό ήταν ένα κερδισμένο στοίχημα του ίδιου του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος αφιέρωσε τόσο χρόνο, όσο απαιτήθηκε για να καταλάβει κάθε δημότης τα χαρακτηριστικά του έργου. Και για αυτό και αμβλύνθηκαν οι αντιδράσεις και βελτιώθηκε το έργο”.

Εύλογος όμως είναι ο προβληματισμός για το τι γίνεται από εδώ και πέρα: Πώς θα συντηρηθεί αυτός ο μεγάλος χώρος;
 

“Πρέπει να έχει μία ειδική εργολαβία, τόσο το Πάρκο Γεωργιάδη, όσο και τα Τείχη σε ετήσια βάση, με συντηρητή που να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα και να υπάρχει και μία αρκετά καλή φύλαξη με συχνή παρουσία και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενδεχομένως και εξωτερικού φορέα, γιατί δεν νοείται να έχουμε μπει σε τόση ταλαιπωρία και να βανδαλιστεί το πάρκο για τον οποιονδήποτε λόγο. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε αυτές τις νοοτροπίες” είναι η πρόσκληση που απευθύνει ο κ. Αναστασάκης.

Άξιζε η αναμονή; “Θα σας έλεγα ότι το ιδανικό για εμένα θα ήταν να έχει τελειώσει αυτό το έργο στον ενάμιση χρόνο ή ακόμα και στους 15 μήνες” απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. “Δεν θα χρειαστούν παρατάσεις, στα δύο χρόνια θα έχει κλείσει. Αλλά θεωρώ ότι άξιζε η αναμονή: Δεκαετίες δεν είχε γίνει τίποτα στο πάρκο, εκτός από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, τώρα θα είναι τουλάχιστον θα διαθέτει μία ποιότητα που θα αντιστοιχεί στην αξία του!”.

Τμηματική παράδοση

Πριν από την τελική, είχαμε την τμηματική παράδοση. “Χωρίς να προβλέπεται από τη σύμβαση, ζητήσαμε από τον ανάδοχο και παρέδωσε ένα κομμάτι προς χρήση, κι αυτό ήταν μία αιτία καθυστέρησης: Άλλο να δουλεύεις σε έναν χώρο 15 στρεμμάτων, απρόσκοπτα και χωρίς να έχεις οχλήσεις, κι άλλο να χρειάζεται να περιοριστείς στο 1/3 του πάρκου, να δημιουργείς άλλες συνθήκες για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια και να μην μπορείς να κάνεις τις εργασίες σου ευθύς εξαρχής σε όλο το μήκος και το πλάτος του πάρκου. Όλα αυτά τα απορροφήσαμε εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος. Είχαμε μία καλή συνεργασία με τον ανάδοχο – όχι χωρίς εντάσεις, όλα τα έργα έχουν και διαφωνίες και ζητήματα που δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Και χρειάζεται να βρεις σε κάθε περίπτωση μία “Σολωμόντεια λύση”.

Η μεγάλη αλυσίδα των έργων - Τι ακολουθεί

Το Πάρκο Γεωργιάδη είναι ο πρώτος κρίκος από μία αλυσίδα έργων που υποσχέθηκε να υλοποιήσει η δημοτική αρχή στο “ιστορικό κέντρο”.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων βάζει σε μία σειρά τις επόμενες παρεμβάσεις που “τρέχουν” ή θα τρέξουν.

Πιο αναλυτικά

Πλατεία Ελευθερίας: Ήδη έχει κατατεθεί η μελέτη στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και αναμένεται η τελική έγκριση.

Δικαιοσύνης & Ίδης: Έχουν παραδοθεί στο κοινό, χθες είχαμε την δεύτερη δημοπρασία για μικρή Έβανς, 1821 και την ένωση της Δικαιοσύνης και της Ίδης (Δείτε ΕΔΩ). Αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης, μία ντόπια εταιρεία, “με ένα φυσιολογικό ποσοστό έκπτωσης της τάξεως του 35%, που μας δίνει μία μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το 64% που είχαμε στην προηγούμενη εργολαβία”.

Καλοκαιρινού: “Τελείωσε η μελέτη, ξεκινά η διαδικασία αδειοδοτήσεων, προκειμένου κι αυτή να έχει προοπτική υλοποίησης τα επόμενα χρόνια”.

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου: “Έχει υπογραφεί η σύμβαση, αναμένεται η έγκριση των εργοταξιακών – κυκλοφοριακών μέτρων για να ξεκινήσουν τα έργα”.

Τείχη: Θα ακολουθήσει ένα έργο αναβάθμισης του μνημειακού χώρου, 4 εκατομμύρια ευρώ, που σκοπό έχει να δώσει επιπλέον χαρακτηριστικά “και ως χώρος αναψυχής, και ως χώρος ήπιου αθλητισμού (περιπάτου, ποδηλάτου), με στοιχεία κατάλληλα και για την τουριστική του αξιοποίηση – με θέσεις θέας και αναψυχής, με δύο αναψυκτήρια, με όλο το υλικό προβολής (λευκώματα, φωτογραφίσεις, κείμενα που θα είναι σε πληροφοριακές πινακίδες, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να αντιλαμβάνονται την αξία αυτού του χώρου”. Το μεγάλο αυτό έργο θα υλοποιηθεί το 2021-2022. “Ήδη” πάντως “ο κόσμος απολαμβάνει ένα μνημείο ως περιπατητική διαδρομή και ως χώρο αναψυχής που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια”.

Το καταληκτικό σχόλιο του κ. Αναστασάκη: “Φαινόμαστε 100% συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει, ότι ο σχεδιασμός για την αστική ανάπτυξη του Ηρακλείου – που δικαίως έχει το κέντρο της πόλης στην καρδιά του – υλοποιείται ήδη κατά ένα μεγάλο ποσοστό και έχει σαφή πορεία υλοποίησης για τα επόμενα χρόνια, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και με ώριμες μελέτες”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ