Δ. Ηρακλείου: Στο επίκεντρο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Δ. Ηρακλείου: Στο επίκεντρο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Στο Ηράκλειο η παρουσίαση από την Περιφέρεια Κρήτης

Στη Λότζια έγινε το πρωί της Τετάρτης η παρουσίαση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Ηρακλείου από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη. Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το Ηράκλειο θα διατεθούν 25 εκατομμύρια ευρώ ενώ ανάλογη παρουσίαση έχει γίνει ήδη και στο Δήμο Χανίων. 

Οι πυλώνες του προγράμματος είναι τέσσερις:

  • Έξυπνη πόλη
  • Πράσινη πόλη
  • Παραγωγική πόλη και
  • Δίκαιη πόλη

Περιοχές παρέμβασης:

  • Αγία Τριάδα
  • Λακος
  • Πλατεία Ελευθερίας
  • Χωρικό Ν. Αλικαρνασσού

Ο Δήμος Ηρακλείου θα κάνει τον σχεδιασμό του και θα καταθέσει τις προτάσεις του στην περιφέρεια έως τον Μάιο. 

 

sxedio

«Επισκεφθήκαμε το Δήμο Ηρακλείου προκειμένου να συζητήσουμε για τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τη νέα προγραμματική περίοδο. Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος στη δημοπράτηση έργων που θα αφορούν τη Β. Α. Α. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν να δημοπρατούνται από τον επόμενο χρόνο. Είναι σημαντικό ότι με τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου και τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό προγραμματίζουμε να έχουμε άμεσα την ολοκληρωμένη πρόταση για τα σχέδια Β. Α. Α. που σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 25 εκ. ευρώ για το Ηράκλειο, χωρίς σε αυτά τα χρήματα να περιλαμβάνεται το Κοινωνικό Ταμείο. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφερόμενος στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη υπογράμμισε ότι  «είχαμε μία συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ και με πολύ ικανοποίηση διαπίστωσα ότι υπάρχει ταύτιση του μακρόπνου σχεδιασμού του Δήμου με τους νέους αναπτυξιακούς στόχους της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Αυτή τη φορά η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε θα είναι διαφορετική αφού ο Δήμος θα είναι ελεύθερος να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του. Εκφράζω και πάλι την ικανοποίηση του Δήμου για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας τόσο με τον Σταύρο Αρναουτάκη όσο και με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής».

Οι δράσεις για τη Β. Α. Α. πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορούν έργα για τις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο). Πιο συγκεκριμένα, από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη εκτιμάται ότι αναλογούν περί τα 80 εκ. ευρώ τα οποία και θα κατανεμηθούν στις 4  Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. 
Η σημερινή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη, του Αντιδημάρχου Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργου Σισαμάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.  
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ