Δάσκαλοι Σητείας: Αποκλείουν τους μαθητές των Εσπερινών από την Τριτοβάθμια

Δάσκαλοι Σητείας: Αποκλείουν τους μαθητές των Εσπερινών από την Τριτοβάθμια

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ο Μύσων"

Για αποκλεισμό από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας "Ο Μύσων" στο Λασίθι. Πιο συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι της Σητείας στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

"Μία ακόμα “παράπλευρη απώλεια” το νέου νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελούν οι μαθητές των Εσπερινών ΓΕΛ.

Εκτός από τους χιλιάδες μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, που θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Τμήμα (περίπου 30% λένε οι υπολογισμοί), η πόρτα κλείνει οριστικά για τους μαθητές των Εσπερινών.

Συγκεκριμένα, καθιερώνοντας κοινή ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους μαθητές των Ημερήσιων και των Εσπερινών λυκείων, εξοβελίζει τους μαθητές των Εσπερινών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού θα πρέπει να πετύχουν βαθμούς ανάλογους με αυτούς των μαθητών των ημερήσιων σχολείων, κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο, τη στιγμή που, ούτε τις ίδιες ώρες μπορούν να αφιερώσουν-λόγω εργασίας-στη μελέτη, ούτε φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν. 

Μέχρι τώρα, μαθητές από τα Εσπερινά Λύκεια εισάγονταν σε σχολές και κατάφερναν να τελειώσουν τις σπουδές τους, ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το συνδυασμό σπουδών και εργασίας και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες περιστολής κάθε εργασιακού δικαιώματος και απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας.

Επιπλέον τις διατάξεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια αξιοποιούσαν και οι νέοι που δίνουν μάχη με την απεξάρτηση σε αντίστοιχες δομές, καθώς και εκείνοι που φοιτούν σε σχολεία σωφρονιστικών ιδρυμάτων και με τις νέες διατάξεις επίσης αποκλείονται.

Υπενθυμίζουμε πως οι διατάξεις για την είσοδο στα Πανεπιστήμια δεν επηρέαζαν τον αριθμό των εισακτέων από τα Ημερήσια Λύκεια.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αποφάσισαν με το νέο νομοσχέδιο να τους στερήσουν ακόμα και αυτή τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, για μαθητές κάθε ηλικίας, που φοιτούν στα Εσπερινά και προέρχονται από φτωχά-λαϊκά στρώματα.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί ο νόμος 4777/2021 του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
  • Να μην εφαρμοστεί η διάταξη για ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) ενιαία για μαθητές Ημερήσιων και Εσπερινών Σχολείων.
  • Να παραμείνουν οι διατάξεις για την είσοδο στα Πανεπιστήμια των μαθητών των Εσπερινών ΓΕΛ."

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ