Δάσος σχεδόν ... ολόκληρη η Γαύδος!

Το 2017 είδαν για πρώτη φορά ότι το 92% του νησιού φαίνεται στους δασικούς χάρτες, δασικό!

Αντιδρούν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών οι κάτοικοι της Γαύδου, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Επιτροπής Κατοίκων της Γαύδου. Έχοντας αντικρίσει το 92% του νησιού να χαρακτηρίζεται δασικό, το 2017, επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που έγιναν, δεν άλλαξαν επί της ουσίας το χάρτη...

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εμείς, κάτοικοι και μόνιμοι παραθεριστές, του ακριτικού νησιού ΓΑΥΔΟΣ, δεν δεχόμαστε την αυθαιρεσία και διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απερίσκεπτη προχειρότητα της κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και αγανάκτηση, για πρώτη φορά είδαμε το 2017 ότι το 92% του νησιού μας, φαίνεται στους δασικούς χάρτες, δασικό. Από τότε για μας έχει ξεκινήσει ένας ατελείωτος αγώνας για δικαίωση. Ο δασικός χάρτης, έχει απίστευτα λάθη και αυθαιρεσίες. Παρά το ότι ανακλήθηκε και ξανά αναρτήθηκε τώρα, επιλεκτικά κάποια λάθη διορθώθηκαν χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας ο χάρτης, ούτε το ποσοστό του Δασικού τμήματος. Χωράφια που τα καλλιεργούσαν οι γονείς και οι παππούδες μας φαίνονται δασικά. Μέχρι το 1960 κατοικούσαν εκατοντάδες άνθρωποι στο νησί μας. Ζούσαν από την γεωργία και την κτηνοτροφία. Και οι πολιτικοί εξόριστοι κηπευτικά καλλιεργούσαν. Εξάλλου η ΓΑΥΔΟΣ είναι γεμάτη από χιλιάδες αναβαθμίδες (πεζούλες), που μαρτυρούν την ύπαρξη αυτών των χωραφιών με την διατηρητέα ιστορική λιθοδομή τους.

Επίσης τα λάθη και αυθαιρεσίες του δασικού χάρτη συνεχίζονται. Σπίτια και μετόχια φαίνονται και αυτά δάσος. Σπίτια και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από την δεκαετία του 80’ μέχρι και σήμερα, ξαφνικά γίνονται δάσος.

Πώς να αποδείξουμε ότι τα σπίτια και τα χωράφια των δικών μας δεν είναι δασικά?

Πώς να αποδείξουμε ότι εδώ που δραστηριοποιούμαστε εδώ και δεκάδες χρόνια, από τότε που η πολιτεία απουσίαζε από το νησί αφήνοντάς μας στην απομόνωση, δεν είναι δάσος.

Πως να εξηγήσουμε ότι μας ξεριζώνουν από την ίδια μας την ζωή, το ίδιο μας το σπίτι. Εδώ που επιλέξαμε να κάνουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

Υπεστήκαμε και πρέπει να ξανά υποστούμε σε κάποιες περιπτώσεις, φτωχοί άνθρωποι μέσα σ’ αυτήν την κρίση μια μεγάλη οικονομική και γραφειοκρατική ταλαιπωρία, πληρώνοντας παράβολα, τοπογραφικά, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Στην εποχή της πληροφορικής, εκείνο που ψηφιοποιείται είναι η γραφειοκρατία της ταλαιπωρίας μας.

Πολλοί νέοι, θα ήθελαν να γυρίσουν να μείνουν μόνιμα στο νησί. Όμως το κράτος θα τους έχει πάρει και το τελευταίο τετραγωνικό γης που τους ανήκει. Μιλάμε βέβαια για ένα ακριτικό νησί με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.

Αναρωτιέται κανείς πως γίνεται ένα νησί βραχονησίδαα??? και όλα αυτά γιατί?

Να μας αναγκάσουν να παραιτηθούμε από την διεκδίκηση της ίδιας μας της περιουσίας, των χωραφιών μας, τα οποία θα καταλήξουν να χαρακτηριστούν δασικά και μετά από το δημόσιο στα χέρια μεγαλοκαρχαρίων για τις γνωστές <<επενδύσεις >> σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ «ΚΑΛΕΣ» ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Εμείς οι κάτοικοι του νησιού και οι μόνιμοι παραθεριστές ξέρουμε πολύ καλά ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος στον νησί.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ