Δέκα μήνες φυλακή στους δύο για τη σπίθα που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά

Δέκα μήνες φυλακή στους δύο για τη σπίθα που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά

Τι είπαν στο Livetalks o Δήμαρχος Μαλεβιζίου και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου για τις δύσκολες στιγμές που έζησε η τουριστική περιοχή της Αγίας Πελαγίας

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον κάθε ένα επέβαλλε το Αυτόφωρο τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν για τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας και στην οποία κινδύνευσαν άνθρωποι και περιουσίες.

Οι δύο άντρες, 65 και 73 ετών, κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια καθώς η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε, όταν και ενώ εκτελούσαν εργασίες εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης σε υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων επιχείρησης, μια σπίθα ξέφυγε και και έβαλε φωτιά σε ξηρά χόρτα και καλάμια. 


"Πολύ δύσκολες στιγμές" 

Τις "πολύ δύσκολες στιγμές" που διαδραματίστηκαν χθες στην Αγία Πελαγία περιέγραψε στο Livetalks ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ζητώντας από το Υπουργείο να προχωρήσει σε μία "προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση" ώστε να ανοίξουν οι κόμβοι.

"Ήταν πολύ έγκαιρη και αποτελεσματική η παρέμβαση όλων των δυνάμεων. Ήταν πολύ δύσκολες οι στιγμές. Αν κάποιος δεν ήταν εκεί, δεν μπορεί να το αντιληφθεί ενδεχομένως. Ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά, σε δύσκολο σημείο" είπε αρχικά ο κ. Μποκέας.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, μάλιστα, είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας των κλειστών κόμβων: " Είχαμε πει ακριβώς αυτό που συνέβη χθες: ότι σε περίπτωση που κάτι συμβεί και υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη είτε στη Λυγαριά, είτε στην Αγία Πελαγία, το να μην υπάρχει διέξοδος από την Αγία Πελαγία προς τον ΒΟΑΚ αλλά και αντίστοιχα το να μην μπορεί να κατέβει κάποιος από τον ΒΟΑΚ στην Αγία Πελαγία και την Λυγαριά, θα δημιουργήσει δυστυχώς πολλά προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες.
Η Πυροσβεστική χρειάστηκε για κάποιο διάστημα να κάνει ένα πολύ μεγαλύτερο δρομολόγιο. Σίγουρα θα τους είχαμε διευκολύνει νωρίτερα, εάν ο κόμβος ήταν από την αρχή ανοιχτός".
Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής και με τη συνδρομή της Τροχαίας του ΒΟΑΚ οι κόμβοι άνοιξαν, "έτσι ώστε να μπορούν και μηχανήματα και υδροφόρες όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία να κατευθύνονται απευθείας στο σημείο που υπήρχε η ανάγκη. Είναι θέματα ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και σωστά όταν ο κόμβος είναι κλειστός" επισημαίνει ο κ. Μποκέας.

Οι κόμβοι παραμένουν κλειστοί σε αυτή τη φάση, διότι όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μαλεβιζίου "η λωρίδα επιβράδυνσης και επιτάχυνσης που προέβλεπε η μελέτη δεν μπορεί να εκτελεστεί. Χρειάζεται συμπληρωματική μελέτη και επιπλέον έργα. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα οι κόμβοι θα είναι ολοκληρωμένοι τέλος του χρόνου - εάν αυτά που μας λένε οι επιβλέποντες μηχανικοί του Υπουργείου ισχύουν. Ζητάμε να γίνει μία προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση και να ανοίξουν οι κόμβοι: Να μπορέσει κόσμος να επισκέπτεται με ασφάλεια την Αγία Πελαγία αφενός, και αφετέρου να μην υπάρχουν προβλήματα Πολιτικής Προστασίας".

Ο κ. Μποκέας απηύθυνε έκκληση και προς τους πολίτες, ζητώντας τους να δείξουν προσοχή και σεβασμό στις περιουσίες τους, ειδικά στις περιοχές όπου παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων και σκουπιδιών. Η δημοτική αρχή μάλιστα έχει χτυπήσει... την πόρτα και των ιδιοκτητών εγκαταλελειμμένων ακινήτων, όπου τα χόρτα και τα καλάμια φτάνουν και ξεπερνούν τα 4 μέτρα!

"Πρέπει και ο κόσμος να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό και τους συνανθρώπους του. Περιοχές με εγκαταλελειμμένες περιουσίες πρέπει να καθαριστούν. 
Δεν μπορούμε εμείς, δεν μας επιτρέπει ο νόμος να πάμε με ίδια μέσα. Ζητάμε τη συνδρομή και την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε περιστατικά τα οποία δεν θέλουμε να συζητήσουμε καθόλου".
Είναι θέμα εικόνας και αισθητικής, αλλά πρωτίστως είναι θέμα ασφάλειας!" ήταν η καταληκτική φράση του κ. Μποκέα.

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Μποκέας
"Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Δύο ηλικιωμένοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι τους. Ευτυχώς, η Αστυνομία πήγε έγκαιρα και τους απεγκλώβισε 
Κινδύνευσαν αστυνομικοί! Έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν!" ανέφερε με τη σειρά της στο Livetalks η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας Μαρίνα Καρούζου.

"Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει όλο αυτό στην περιοχή μας. Οι φορείς πρέπει να δουν άμεσα πώς θα λυθεί το έργο αυτό με τους κόμβους. Δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
Έχουμε παλέψει πολύ για αυτή την περιοχή και δυστυχώς βλέπουμε ότι πάμε πίσω, συνέχεια. Ζητάμε από τους φορείς και το Υπουργείο να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα"

Ακούστε την κ. Καρούζου: 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ