"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μόνο ο εμβολιασμός"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μόνο ο εμβολιασμός"

Στην επιχείρηση εμβολιαστικής κάλυψης μπήκαν πλέον και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κρήτης

Του Αντώνη Παντινάκη

Οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κρήτης άνοιξαν σήμερα την... ομπρέλα της εμβολιαστικής κάλυψης: 717 συμπολίτες μας, άνω των 85 ετών, σε όλη την Κρήτη (υπο)δέχθηκαν με προθυμία και αισιοδοξία το δώρο της ιατρικής επιστήμης προς την ανθρωπότητα. 

Η ανοσία του πληθυσμού επιτυγχάνεται μέσα από μία δυναμική διαδικασία, που εξελίχθηκε ομαλά, αν και απέχουμε κάμποσα μέτρα (ή και χιλιόμετρα καλύτερα) απ' την γραμμή του τερματισμού, όπου θα μας απονεμηθεί το μετάλλιο επανάκτησης του ελέγχου της ίδιας της ζωής μας.

"Να επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα"

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κα Λένα Μπορμπουδάκη - "χαρούμενη και περήφανη που οι υγειονομικοί της Πρωτοβάθμιας μπαίνουν στην μάχη του εμβολιασμού, αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα των δομών της Πρωτοβάθμιας στην εμβολιαστική κάλυψη" - απηύθυνε θερμή παράκληση σε όσους "δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν", να ενημερώνουν και να ακυρώνουν το ραντεβού τους εγκαίρως για την αποφυγή "δυσλειτουργιών", ζητώντας "να επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα".

Το επόμενο δεκαήμερο κι άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας θα ενταχθούν στον ... μαραθώνιο, ακολουθώντας ουσιαστικά την... πεπατημένη και τον σχεδιασμό των νοσοκομειακών δομών.

Θα προστεθούν επίσης επιπλέον γραμμές - υπάρχει ήδη μία βάρδια το πρωί και μία το απόγευμα.

"Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", έχοντας ενισχυθεί με 26 μόνιμους γιατρούς, "αναλαμβάνει τον ρόλο που της αναλογεί τόσο στην πρόληψη όσο και στην εμβολιαστική κάλυψη" σχολίασε ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Δημήτρης Αγαπίου. "Μπορούμε να πούμε ότι οι εμβολιασμοί έρχονται στον φυσικό τους χώρο. Μιλάμε για πολίτες ηλικιωμένους άνω των 85 (ετών) - ξεκινάμε με αυτούς. Η διαδικασία κύλησε ομαλά και η προσέλευση γινόταν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα".

Εμβολιασμοί

"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος"

Ο κ. Δημήτρης Κλάδος, υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, προέτρεψε τον κόσμο "να μην ακούει κουβέντες καφενείου, ούτε αναφορές που δεν έχουν επιστημονική βάση, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον εμβολιασμό".

Η κα Κάλη Χατζηνάκη, γενική ιατρός, υπεύθυνη εμβολιαστικών κέντρων του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, εμφανίστηκε "πανέτοιμη και ενθουσιασμένη", όπως και "σύσσωμο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας" που "συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια".

Ο κ. Βασίλης Μαυρογιάννης, υπεύθυνος της νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου και υπεύθυνος των εμβολιαστικών κέντρων, υποστήριξε πως "το πρόγραμμα "Ελευθερία" εξελίσσεται υπό νορμάλ συνθήκες. Δεν έχουμε κάποια ακύρωση για σήμερα".

Εγρήγορση και ψυχραιμία

Η παρουσία μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες της Υγειονομικής Περιφέρειας. "Δεν δημιουργείται ιδιαίτερη επικινδυνότητα, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνει γνώση η Επιτροπή για την οποιαδήποτε μετάλλαξη του ιού" είπε η κα Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε: " Μία μετάλλαξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με το εμβόλιο που τρέχει".

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και των εισηγήσεων της αρμόδιας Επιτροπής, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ τόνισε πως "υπάρχει ψυχραιμία" και όχι "κάποιος πανικός ή ιδιαίτερος προβληματισμός", επαναφέροντας την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας, "είτε μιλάμε για τον γνωστό ιό, είτε για κάποια μετάλλαξη αυτού".

Η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στοχεύει στη διενέργεια περισσότερων και συχνότερων rapid tests.

"Καλή δύναμη σε όλους" ευχήθηκε κλείνοντας η κα Μπορμπουδάκη, παροτρύνοντας τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ