Δεύτερος ναύσταθμος θα δημιουργηθεί στη Σούδα

Δεύτερος ναύσταθμος θα δημιουργηθεί στη Σούδα

Η δημιουργία του συνδέεται με την απόφαση των τελευταίων χρόνων για ταχύτερη και μόνιμη παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η συζήτηση για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αναπόφευκτα εγείρει ζητήματα για ίσως το σημαντικότερο θέμα πίσω από τις διαπραγματεύσεις, που είναι ο εκσυγχρονισμός κάποιων παλαιών υποδομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) με αμερικανικούς πόρους. Στο παρελθόν, η πλέον χρήσιμη αμερικανική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δημιουργία κάποιων νέων και η επιδιόρθωση παλαιότερων υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης (Ν.Κ.) του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), μέσω πόρων οι οποίοι περίσσευαν από την παράλληλη αναβάθμιση των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας.

Στρατιωτικές πηγές με άριστη γνώση της κατάστασης ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την τελική μορφή της νέας MDCA, στη Σούδα θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος του Π.Ν., που είναι ενταγμένος στον εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό των επόμενων ετών και συνδέεται με την απόφαση των τελευταίων χρόνων για ταχύτερη και μόνιμη παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί του πρακτέου, η Αθήνα επιθυμεί να δημιουργήσει σταδιακά ένα ναύσταθμο ο οποίος θα μπορεί αυξανόμενα να συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό των μονάδων του Στόλου. Παρά τις επιμέρους διαφορετικές αναγνώσεις, υπάρχει πλήρης σύμπνοια μεταξύ του συνόλου των Ε.Δ. για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Μπάουερ βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (φωτ.) και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Κατά τα λοιπά, ως προς το τεχνικό σκέλος των διαπραγματεύσεων, από την ελληνική πλευρά το πλέον ισχυρό αίτημα αφορά την ένταξη των αεροπορικών και ναυτικών εγκαταστάσεων της Σκύρου στις μονάδες τις οποίες οι αμερικανικές Ε.Δ. θα χρησιμοποιούν εκ περιτροπής ή σε σταθερή βάση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις της MDCA, οι αμερικανικές Ε.Δ. πέρα από τη Σούδα έχουν παρουσία εκ περιτροπής σε μια σειρά άλλων τοποθεσιών, όπως το Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η αεροπορική βάση της Λάρισας. Για την Αθήνα, πιθανή προσθήκη ακόμα μίας τοποθεσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας ή Θράκης (Ξάνθη ή αεροδρόμιο Χρυσούπολης, το οποίο κάποια στιγμή είχε εξεταστεί ως ενδιάμεσος σταθμός για την εξυπηρέτηση νατοϊκών UAV) θα ήταν πάντα ευπρόσδεκτη, ωστόσο η Σκύρος, λόγω της γεωγραφίας και της στρατηγικής θέσης που κατέχει στην καρδιά της ελληνικής άμυνας, θεωρείται το πλέον σημαντικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Από την Παρασκευή στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Μπάουερ ενόψει του συνεδρίου της επιτροπής στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα Κυριακή, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Την Παρασκεθή ο κ. Μπάουερ συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, όπου και συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ αλλά και η ανθεκτικότητα των κρίσιμων κρατικών υποδομών. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ