Διευκρινίσεις από την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Newsroom
Newsroom

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της

Διευκρινίσεις σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων δίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Η χώρα μας, θεωρείτο ως σήμερα, απαλλαγμένη από την πανώλη των αιγοπροβάτων, για πρώτη φορά κατέγραψε κρούσματα της νόσου, στις αρχές του φετινού Ιουλίου.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια πολύ σοβαρή, μεταδοτική ίωση που πλήττει τα μικρά μηρυκαστικά και εν προκειμένω, τα κατσίκια και τα πρόβατα.

Την ασθένεια προκαλεί ένας ιός της οικογένειας των παραμυξοϊών με το όνομα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (Peste des Petits Ruminants Virus - PPRV).

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική το 1942 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, ενώ τώρα απειλεί και τις Ευρωπαϊκές χώρες. Πρακτικά, η νόσος είναι σχεδόν 100% μεταδοτική και θανατηφόρα αν εισβάλλει σε μη εμβολιασμένη εκτροφή αιγοπροβάτων.

Η νόσος αν εισέλθει σε μία περιφέρεια / χώρα και δεν καταπολεμηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ολοκληρωτικό αφανισμό του πληθυσμού των αιγοπροβάτων.
Είναι προφανείς οι οικονομικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους αλλά και στην τοπική / εθνική οικονομία. Σημαντικότατες είναι οι παράπλευρες οικονομικές αλλά και οι επισιτιστικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στους καταναλωτές εάν εξαλειφθεί το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων στη χώρα μας εξαιτίας της ασθένειας.

Στη παρούσα ενημέρωση, η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης επιθυμεί να αναφερθεί στην ασφάλεια και την υγιεινή των αιγοπρόβειων καταναλωτικών αγαθών, εν μέσω του προβλήματος που ανέκυψε.

Σχετικά με τα παραπάνω και με βάσει τις επιστημονικές γνώσεις της επιδημιολογίας και φυσικής πορείας της νόσου, σημειώνουμε:

  • Η νόσος είναι αμιγώς ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο,
  • Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική νόσο της πανώλης των ανθρώπων. Συνεπώς, τυχόν συνειρμικές σκέψεις συσχέτισης είναι εντελώς αβάσιμες,
  • Οι καταναλωτικές τροφές που προέρχονται από αιγοπρόβατα, είναι απολύτως ασφαλείς, εφόσον τηρούνται και εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής που διέπουν την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη διακίνηση, ακόμα και την κατανάλωση τους, που έτσι και αλλιώς είναι θεσμοθετημένες υποχρεωτικές διατάξεις,
  • Οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν απρόσκοπτα τα πιστοποιημένα αιγοπρόβεια διατροφικά προϊόντα, τηρώντας τους γνωστούς σε όλους, κανόνες υγιεινής παρασκευής και κατανάλωσης. Επιπλέον, με τη διαβεβαίωση ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, τα κρέατα που πωλούνται σε αδειδοτημένα καταστήματα, είναι απολύτως ασφαλή και ελεγμένα από τις δημόσιες αρχές, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
  • Οι επαγγελματίες, οι απασχολούμενοι με την εκτροφή, τη διακίνηση και την εμπορία των αιγοπρόβειων καταναλωτικών αγαθών και κρεάτων, παρότι δεν θα νοσήσουν ακόμη και αν έλθουν σε επαφή με άρρωστα ζώα, μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλες μονάδες εκτροφής από τα μολυσμένα χέρια, το ρουχισμό ή τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν. Συνεπώς είναι απολύτως επιβεβλημένες οι ενέργειες της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για την απαγόρευση της σφαγής προβάτων, κατσικών και αμνοεριφίων στα σφαγεία.

Καλούμε, όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα επιστημονικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της κρίσης, έτσι ώστε σύντομα να επανέλθει η χώρα και η Κρήτη στην κανονικότητα.

Στην προσπάθεια αυτή, οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και ανοχή στις τυχόν πρόσκαιρες ελλείψεις αιγοπρόβειου κρέατος και λοιπών προϊόντων.

Ωστόσο, έχουμε διαπιστώσει την έντονη και δυναμική προσπάθεια που καταβάλλεται και συντονίζεται από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης, με την κινητοποίηση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των μηχανισμών του κράτους και της ΕΕ, για να κλείσει το συντομότερο ο κύκλος της επέκτασης της πανώλης, της διάσωσης του ζωικού κεφαλαίου και η επαναφορά στην κανονικότητα, παραγωγής – διακίνησης – πωλήσεων – κατανάλωσης".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ