«Το δίλημμα του Πλάτωνα»: Να γίνει μάχη μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού ή όχι;

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ο Στέλιος Βισκαδουράκης πλάθει ιστορίες με βάση αληθινά γεγονότα ώστε να φέρει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με το βάρος που του αναλογεί στη διαφύλαξη της ιστορίας του τόπου μας

Στο νέο του βιβλίο «Το δίλημμα του Πλάτωνα» ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης λαμβάνει ως αφορμή τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αρχαιολόγου Νικόλαου Πλάτωνα για να φτιάξει μία μυθιστορηματική ιστορία που διατρέχει μία σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας μας.

Παράλληλα με τη Μάχη της Κρήτης, οι αρχαιολόγοι της Κρήτης έδιναν την δική τους προσωπική, επιστημονική μα και ιστορική «μάχη» προκειμένου να κρύψουν και να διαφυλάξουν μακριά από τους επερχόμενους ναζί κατακτητές τα αρχαία ευρήματα της Κνωσού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Σ’ εκείνα τα πέτρινα χρόνια ο τόπος μας είχε την τιμή να υπηρετεί ως διευθυντής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς και στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης ο μέγας αρχαιολόγος στον τομέα της προϊστορικής αρχαιολογίας Νικόλαος Πλάτων.

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιεί ως έρεισμα ο συγγραφέας ώστε με μαεστρία να διατρέξει τους αιώνες και να περπατήσει χέρι- χέρι με τον αναγνώστη στην εποχή των Μινωιτών.

Η ιστορία ξεκινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το 1943 και κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Μίνωα Καλοκαιρινό λέγοντας για το ανάκτορο της Κνωσού ότι: «πριν σαράντα πέντε χρόνια βγήκε στο φως από τον Καλοκαιρινό και ανασκάφτηκε από τον Έβανς».

Ο Στέλιος Βισκαδουράκης μέσα από παρομοιώσεις και εξαιρετικά γλαφυρές περιγραφές τοποθετεί τον αναγνωστή μέσα στην ιστορία του σα να βλέπει ταινία. Ο αναγνώστης σαν αόρατο πλάσμα ακολουθεί τον Πλάτωνα και τον καπετάνιο «Πολυμελέτη» στο δίλημμα αναφορικά με το εάν θα γίνει μάχη των ανταρτών με τους ναζί κατακτητές μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού ή όχι.

«Το δίλημμα του Πλάτωνα» είναι και δίλημμα του ήρωα Πολυμελέτη ταυτόχρονα. «Μη σταματάς το βαρύ περπάτημα τους μέσα στους αιώνες, καπετάνιε» λέει ο αρχαιολόγος στον αρχηγό των ανταρτών.

Εν τέλει η απόφαση αναφορικά με το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν είναι βαριά επάνω στις πλάτες τόσο του Νικόλαου Πλάτωνα όσο και του καπετάνιου Πολυμελέτη. Να σώσει τα αρχαία της Κνωσού, τις «παλιές πέτρες» ή να παλέψει για την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας.

Το βιβλίο διατρέχει την ιστορία της πόλης μας, του Χάνδακα, της Κάντια, του Μεγάλου Κάστρου, του Ηρακλείου ανά τους αιώνες και με κεντρικό όχημα τα πρώτα χρόνια ανασκαφής στο ανάκτορο της Κνωσού τοποθετεί το δίλημμα τελικά στους ώμους όλων μας σχετικά με το κάτα πόσον είμαστε άξιοι να αναγνωρίσουμε και να διαφυλάξουμε «τα αρχαία μας που θα διδάξουν την ανθρωπότητα».

Δείτε επίσης: 

Ήταν όλοι εκεί! Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στέλιου Βισκαδουράκη

Στ. Βισκαδουράκης: «Γράφω σαν να παίζω νότες. Γράφω με ήχο»
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ