Δρ. Ελένη Παπαδάκη: «Ο θάνατος ενός ασθενή δεν ξεπερνιέται!»

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Δρ. Ελένη Παπαδάκη, μιλάει για την ελπίδα που γεννούν οι νέες θεραπείες στους αιματολογικούς ασθενείς.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Γιατρός, μα πάνω από όλα, άνθρωπος... Η καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Δρ. Ελένη Παπαδάκη, σε μια εξομολογητική συνέντευξη, μιλά στο  #face_stories για τις νέες θεραπείες που γεννούν ελπίδες στους αιματολογικούς ασθενείς. Εξηγεί γιατί επέλεξε η ίδια τον τομέα της Αιματολογίας και πώς καταφέρνει ένας γιατρός να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του όταν απέναντί του έχει μία «δύσκολη περίπτωση» ασθενή.

Πόσο εύκολο είναι να συγκρατήσει τα δικά του δάκρυα;

Εξηγεί τι σημαίνει η επιτυχημένη, για πρώτη φορά, εφαρμογή της CAR-T θεραπείας σε αιματολογικό ασθενή του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου και τι ακολουθεί.

«Είναι ένα ζωντανό φάρμακο, τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς τροποποιούνται για να αναγνωρίζουν τα κύτταρα του όγκου, πολλαπλασιάζονται στο σώμα και στοχεύουν ειδικά τα κύτταρα της λευχαιμίας ή του λεμφώματος», αναφέρει.

Για την κλινική, τονίζει πως διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο ασθενών, έφτασαν, μάλιστα, τους 6.500 ενώ είναι υποστελεχωμένη.

Η Δρ. Ελένη Παπαδάκη αναφέρεται στους δότες μυελού των οστών και πως, παρόλο που το κλίμα αλλάζει, ακόμα χρειάζονται βήματα για να μπορεί η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ