Δυναμικό "παρών" στην κινητοποίηση στο Ηράκλειο, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Newsroom
Newsroom

Με συνθήματα και πανό οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, στο κέντρο του Ηρακλείου, ενάντια σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που συζητείται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

por

porei

Εκατοντάδες πολίτες συμμετέχουν διατρανώνοντας την αντίθεσή τους σε όσα περιλαμβάνει το επίμαχο νομοσχέδιο με πανό και συνθήματα.

porei

porei

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το 8ωρο και ενώ στη Θεσσαλία μετρούν ακόμη νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για ψήφιση νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί την 5ήμερη εργασία, θεσμοθετεί 13ωρη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις ακόμη και εγκύων και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/1152,για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και έρχεται να συμπληρώσει το Ν.4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) για την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση της εντατικοποίησης και της επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων,

Μάταια προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δήθεν «κανονικότητα» να «ξεχάσουμε» το 5ημερο και 8ωρο, ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Μάταια προσπαθούν λοιπόν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μας «καθησυχάσουν» για να μην αντιδράσουμε με το προφανώς ψευδέστατο επιχείρημα ότι το «νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

Οι δημόσιες μονάδες υγείας είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας,  των συμβάσεων των μηδενικών ωρών δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων     προσωπικού"  

 

Η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει

"Χαιρετίζουμε τους μαζικούς φορείς, τους συνδικαλιστές, τους φοιτητές, τους απλούς εργαζόμενους, που με αποφασιστικότητα ξεπέρασαν την εργοδοτική τρομοκρατία, τον απεργοσπαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας της διοίκησης ΕΚΗ και έδωσαν τη μάχη της σημερινής πανελλαδικής απεργίας στη βιομηχανία και στις πύλες των εργοστασίων, στα εμπορομάγαζα, σε κάθε γραφείο και τόπο δουλειάς και συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας.

απεργια

Συγκεκριμένα στην απεργιακή συγκέντρωση  συμμετείχαν: το ΝΤ Ηράκλειού ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών , το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο ΣΕΠΕ "Δ. Θεοτοκόπουλος", το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδ. Εκπαίδευσης "Γαλ. Καζαντζάκη", το Παράρτημα Ηρακλείου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης, Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Κρήτης, Τοπικό Παράρτημα Κρήτης Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων Ηρακλείου, η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου(ΟΓΕ), οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Εφ. Μαθηματικών, Φυσικού, ΤΕΤΥ

απεργια

Μετά τη συγκέντρωση, πίσω από τα πανό των εργατικών σωματείων και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών, χτίζονται τα κέρδη των πολυεθνικών», «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

απεργια

Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός την κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να ξεχάσουμε το 8ωρο και να ζούμε για να δουλεύουμε μέσα σε ευέλικτες-εργασιακές  σχέσεις ομηρίας.

Δεν θα τους περάσει! Κανένας μας να μη συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας , με τη ζωή χωρίς αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής το δίκιο είναι με το μέρος μας. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, στους χώρους δουλειάς μας με συνελεύσεις συσκέψεις για να δώσουμε μια ηχηρή δυναμική απάντηση στα σχέδια τους! "

απεργια

Στο Ρέθυμνο

Το Συνδικάτο Οικοδόμων χαιρετίζει τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ για χάρη του κεφαλαίου, δηλαδή την επιβολή της 13ωρης καθημερινής εργασίας, των περαιτέρω ελαστικών σχέσεων εργασίας , του παραπέρα χτυπήματος της απεργίας κ.α. 
  
Το πανελλαδικό απεργιακό μέτωπο των 31 Εργατικών Κέντρων,  των 18 Ομοσπονδιών  και όλου του Δημοσίου εκφράστηκε και στη σημερινή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου παρά την ηχηρή απουσία της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που συστρατεύθηκε με τη γραμμή της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος , το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Υπαλλήλων Καθαριότητας Ιδιωτικών και Δημοσίων Κτηρίων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, το Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Δήμου Ρεθύμνου, Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείων, ο Σύλλογος Γενικών και Οικογενειακών Γιατρών Π.Φ.Υ., Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π. Ε. Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ. 

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος Φ.Σ. Κοινωνιολογίας  Κούκιου Βασιλεία, ο Ορφανουδάκης Στέλιος Μέλος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του ΣΕΠΕ, η Γραμματέας της ΕΛΜΕ Νικολάου Δέσποινα και τη κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Στάθης Λουκάκης. 

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης. 
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ