Δύο διαδρομές την Κυριακή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Δύο διαδρομές την Κυριακή με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου, πραγματοποιεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, δύο διαφορετικές διαδρομές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

 

"Στις Κορυφές της Θρυπτής Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Αφετηρία μας για την διάσχιση του ορεινού όγκου της Θρυπτής θα είναι η θέση «Ψυχρό» (στα 460 μ.) μεταξύ Σχινικαψάλων και Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας. Κινούμαστε μέσα σε πευκοδάσος ακολουθώντας βορειοανατολική και κατόπιν βόρεια πορεία. Από τη θέση «της Τρανταμυθιάς ο πόρος», παραμένοντας στο πευκοδάσος, θα κινηθούμε ανατολικά και κατόπιν, στο τέρμα του δάσους, βόρεια, με προορισμό τον Αφέντη: την πιο ψηλή κορυφή της Θρυπτής (στα 1.476 μ.). Η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος είναι ανεμπόδιστη, ενώ από την κορυφή μπορούμε να δούμε τον κόλπο του Μιραμπέλου (μέχρι το τέρμα του), την Δίκτη, τον κάμπο της Ιεράπετρας, τα βουνά της Σητείας.

Αφού ξεκουραστούμε, θα κατηφορίσουμε από χωματόδρομο μέχρι τη θέση «Σύνορα» (στα 950 μέτρα), από όπου θα πάρουμε πορεία προς την κορυφή «Κλήρος», η οποία είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Θρυπτής με υψόμετρο 1331 μέτρα. Από εδώ, κινούμενοι στην κορυφογραμμή με ανατολική πορεία και έχοντας στα αριστερά μας το Ορνό όρος, θα κατευθυνθούμε προς την κορυφή «Παπούρα» (στα 1188 μ). Συνεχίζοντας ανατολικά θα κατηφορίσουμε στη θέση «Κεφάλια» προκειμένου να αναχωρήσουμε και να επιστρέψουμε στη βάση μας.

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης   •   Ώρες πορείας: 9   •   Β.Δ.: 3

Ώρα αναχώρησης: 7:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00 – 22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού

β. Βραχάσι – Ανάβλοχος

Κυκλική πορεία που οργανώνεται από τον Σύλλογό μας για πρώτη φορά.

Ξεκινάμε λίγο πριν την είσοδο του Βραχασίου (360μ) σε χωματόδρομο που μας οδηγεί στον λόφο με του παλιούς ανεμόμυλους. Στη συνέχεια ακολουθούμε εγκαταλελειμμένο μονοπάτι για να ανέβουμε στην κορυφογραμμή του Ανάβλοχου,  του άγριου ορεινού όγκου που υψώνεται απότομα στις πλαγιές ανατολικά του φαραγγιού Σεληνάρι.Αφού θαυμάσουμε τη θέα προς τα βόρεια παράλια, συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή με νοτιοανατολική κατεύθυνση, περνάμε από τον χώρο της αρχαία πόλης, όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη μεταμινωικού οικισμού (9-6ος αιώνας π.Χ.) με δεξαμενές, τείχη, τάφους και ιερό. Η πόλη αυτή ανήκει στην  λεγόμενη Σκοτεινή Περίοδο, (1200-800 π.Χ.), κατά την οποία χτίστηκαν  πόλεις στα πιο δύσβατα και φυσικά οχυρωμένα σημεία. Ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί τι ανάγκασε τους Μινωίτες να εγκαταλείψουν την εύφορη γη τους και να κτίσουν απόρθητες πόλεις σε ανεμοδαρμένες κορυφές.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στην κορυφή του Ανάβλοχου (623μ), όπου βρίσκεται και το γκρεμισμένο υψομετρικό.

Επιστρέφουμε βόρεια και συνεχίζουμε μέχρι το χώρο της τωρινής αρχαιολογικής ανασκαφής, απ’ όπου, ακολουθώντας φαρδύ και ευδιάκριτο μονοπάτι, οδηγούμαστε και πάλι στο Βραχάσι.

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου  •  Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1  •  Υ.Δ.: 360μ

Ώρα αναχώρησης: 08:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00 – 22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609."

 

 

Φωτογραφία από Simon από το Pixabay

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ