Δύο "λουκέτα" στην 1η εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων στην Κρήτη

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Δύο "λουκέτα" στην 1η εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων στην Κρήτη

Ακόμα και τώρα, μαθητές εξακολουθούν να απουσιάζουν από τις τάξεις, με απόφαση γονέων.

Της Κατερίνας Μυλωνά
 

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν, όμως, ακόμα και σήμερα υπάρχουν μαθητές σχολείων στην Κρήτη που δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μαθήματος. Γονείς- αρνητές της μάσκας, εξακολουθούν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, μία στάση που τηρούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και χτύπησε το πρώτο κουδούνι.

Θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις και να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις, στο βαθμό που είναι δυνατόν.

Μέχρι σήμερα, από την περασμένη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έχουν μπει λουκέτα σε δύο Τμήματα Δημοτικών σχολείων της Κρήτης, και τα δύο στο Ηράκλειο, πρόκειται για το ΣΤ2 Τμήμα του 52ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου και το Β΄Τμήμα του διθέσιου Δημοτικού Ψαρής Φοράδας.

Όσο αφορά στην δεύτερη περίπτωση, η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή, το Τμήμα, όμως, δε λειτούργησε από το πρωί, αφού οι γονείς είχαν ενημερωθεί ότι το rapid test, στο οποίο είχε υποβληθεί η δασκάλα, είχε βγει θετικό. Ακολούθησε μοριακός έλεγχος, που ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα, και το σχολείο περιμένει τι θα δείξει το επαναληπτικό μοριακό τεστ.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει στο Cretalive πως η πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων κύλησε χωρίς προβλήματα. Όσο αφορά στην επιφύλαξη ορισμένων γονέων στο Παλαίκαστρο να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή, η κατάσταση εξομαλύνθηκε ως το τέλος της βδομάδας και από αύριο ίσως είναι όλα τα παιδιά στις θέσεις τους.
 

Καρτσωνάκης

Ο κ. Καρτσωνάκης τονίζει πως τα μέτρα τηρούνται από όλους και η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως τα δύο κρούσματα που σημειώθηκαν είναι ελάχιστα σε σχέση με το πλήθος των δασκάλων και νηπιαγωγών που υπηρετούν σε σχολεία του Ηρακλείου. Συνολικά, έχουμε 3800 εκπαιδευτικούς, από τους οποίους οι 1760 είχαν το προηγούμενο διάστημα μετακινηθεί εκτός Κρήτης.

 

Μπελαδάκης

«Το θετικό και παρήγορο είναι πως όλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, τηρούν άψογα τα μέτρα», αναφέρει ο κ. Μπελαδάκης και τονίζει πως η δεύτερη βδομάδα που ξεκινά αύριο θα είναι και η καθοριστική.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, τονίζει πως ο κλάδος θέλει τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά αλλά ανησυχεί πως, επειδή δεν έγιναν ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας τους και άνοιξαν όπως έκλεισαν το Νοέμβριο, ότι μπορεί να κλείσουν ξανά. Αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε παιδαγωγικό επίπεδο όσο και στην ψυχολογία των παιδιών.

 

Μακράκης

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνεται πως καθυστερούν τα ραντεβού για τα τεστ των εκπαιδευτικών, όταν κάποιος κάνει αίτηση στην γενική πλατφόρμα, όχι εκείνη που είναι αποκλειστικά για τον κλάδο, δε λαμβάνει καν απάντηση για το πότε θα εξεταστεί.

Τέλος, υπάρχει το ζήτημα αν οι εκπαιδευτικοί, κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τεθούν σε προτεραιότητα όσο αφορά στους εμβολιασμούς.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ