Έφαγαν φρούτα, τραγούδησαν και έμαθαν για την υγιεινή διατροφή

Έφαγαν φρούτα, τραγούδησαν και έμαθαν για την υγιεινή διατροφή

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα Erasmus το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο 45οΔημοτικό Σχολείο Ηρακλείου άλλο ένα πρόγραμμα Erasmus  με τίτλο ‘’ Fruit Super Squad: Healthy Schools ‘’  Ήταν  μια διετής στρατηγική συνεργασία για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών στη σχολική εκπαίδευση και περιλάμβανε δημόσια σχολεία και μη κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς οργανισμούς, από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Παρά τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης για αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, το ποσοστό παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα δυστυχώς αυξάνεται. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που συχνά διαρκεί από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι 1 στα 5 παιδιά είναι υπέρβαρα: Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία το 2017.

1

Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σωματική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διαχείριση του βάρους και την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

Το «Fruit Super Squad: Healthy Schools» στόχευε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων, για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία, για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών. Η προσπάθεια  βασίστηκε στην  πρακτική «Fruit Heroes» (Οι ήρωες των Φρούτων)  που αναπτύσσει η APCOI-Πορτογαλική Ένωση κατά της παιδικής παχυσαρκίας από το 2011 και έχει ήδη βελτιώσει τις συνήθειες ζωής 312.710 μαθητών, 15.758 τάξεων, 4.497 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε διάφορες περιοχές στην Πορτογαλία. 

Αυτό το έργο είχε  διάρκεια 5 διαδοχικών σχολικών εβδομάδων.  Κάθε εβδομάδα υπήρχαν διαφορετικές δραστηριότητες και ολοκληρωνόταν κάθε Παρασκευή με  δοκιμές νέων φρούτων και λαχανικών και προσφέρονταν εβδομαδιαίες ανταμοιβές: τα συμβολικά μας βραχιόλια.

Στο διάστημα αυτό τα παιδιά  ζωγράφισαν, δοκίμασαν εξωτικά φρούτα, επισκέφθηκαν καταστήματα φρούτων, έμαθαν το ταξίδι που κάνει ένα φρούτο για να φθάσει σε αυτούς, φύτεψαν τα δικά τους λαχανικά στον κήπο του σχολείου, έβαλαν τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή.

Τα παιδιά έβγαλαν την δικιά τους εφημερίδα για τα φρούτα, το δικό τους προωθητικό βίντεο και ηχογράφησαν το δικό τους τραγούδι για τα φρούτα.

https://www.youtube.com/watch?v=rIK_z7L_t_w

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με  την τελετή λήξης, την απονομή των επαίνων τελετή λήξης και την τελική υπόσχεση:

«Ξεκινώντας σήμερα, είμαι επίσημα μέλος της ομάδας των ηρώων του Fruit Super Squad και θα συνεχίσω να τροφοδοτώ τις υπερδυνάμεις μου , τρώγοντας φρούτα και λαχανικά καθημερινά, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι. Και από σήμερα ξεκινά η επόμενη μεγάλη μου αποστολή: να διδάξω στην οικογένειά μου όλα τα μυστικά που έχω μάθει για τις υπερδυνάμεις των φρούτων  για να διαμορφώσω τουλάχιστον έναν ακόμη υπερήρωα. Ό όρκος του ήρωα ».

Οι Στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος ήταν:

1. Να μοιραστούν καλές πρακτικές μεταξύ των εταίρων για τη Σχολική Εκπαίδευση Υγείας και την πρόληψη της  παχυσαρκίας στην Ευρώπη ·

2. Να εφαρμόσουμε την  μεθοδολογία "Fruit Super Squad".

3. Να αποτελέσει το 45ο Δημοτικό Σχολείο πολλαπλασιαστής για την εφαρμογή του προγράμματος και σε άλλα σχολεία σε εθνικό επίπεδο.

4. Να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο  σχολείων «Fruit Super Squad».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ