Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για μία από τις 8 μονάδες σε όλη τη χώρα που έχουν ιδρυθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκαινιάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, παρουσία του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της κας  Ζωής Ράπτη, τέως Υφυπουργού Υγείας, Αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, του κ. Γεωργίου Κοντάκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και μεγάλου αριθμού επαγγελματιών υγείας και σημαντικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΜΕΠ εγκαίνια

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του νομού Ηρακλείου, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς» και την πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, αποτελεί μία από τις συνολικά 8 μονάδες που έχουν ιδρυθεί στην ελληνική επικράτεια επί θητείας της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας που ανέλαβε την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω μονάδων. Το έργο συνεχίζεται υπό την αιγίδα του νέου Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη καθώς και του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου.     

ΜΕΠ εγκαίνια 

Στόχος της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση και   διαχείριση   συμπτωμάτων   του φάσματος της ψύχωσης (Σχιζοφρένεια, Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διαταραχές διπολικού φάσματος και κατάθλιψη   παρουσία ψυχωσικών στοιχείων) με γνώμονα την βέλτιστη πρόγνωση και έκβαση της νόσου καθώς και την πρόληψη μελλοντικής υποτροπής. Η Μονάδα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας έως 50 ετών που βιώνουν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, καθώς και τις οικογένειές τους. Οι ωφελούμενοι δύνανται να παραπεμφθούν από επαγγελματίες         υγείας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είτε να απευθυνθούν μόνοι τους στη Μονάδα.

ΜΕΠ εγκαίνια

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών παρέχεται ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, εφαρμογή φαρμακευτικών παρεμβάσεων, ψυχολογική εκτίμηση και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, υπηρεσίες ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής, νευροψυχολογική αξιολόγηση και συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης καθώς και εκτίμηση των αναγκών τόσο των ωφελουμένων όσο και της οικογένειάς τους από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα (ψυχίατρος, κλινικός ψυχολόγος, νευροψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός).

ΜΕΠ εγκαίνια

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, επανένταξης και αποκατάστασης, εργοθεραπεία και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες διασυνδετικής ψυχιατρικής. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη Μονάδα λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Αποκατάστασης και απευθύνεται σε ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης.

ΜΕΠ εγκαίνια

Η Μονάδα εδράζεται στις Μαλάδες Ηρακλείου (Ειρήνης και Φιλίας 108) και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 π.μ. έως και τις 17.00 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

ΜΕΠ εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ