ΕΚΑΒ... μόνο για τα έκτακτα περιστατικά

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι από το Υπουργείο

Μόνο σε έκτακτα περιστατικά παρεμβαίνουν από χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και στην Κρήτη, συμμετέχοντας στην αποχή από τις δευτερογενείς μεταφορές (εξιτήρια, επανεξετάσεις, επιστροφές από τα ΤΕΠ) που προκήρυξε η ΠΟΠΕΚΑΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ), από τις 6/5/2019 έως τις 20/5/2019.

Σε σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε επεξηγείται ότι “σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης θα εξυπηρετούνται ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, συμπεριλαμβανομένων των διακομιδών αιμοκαθαρώμενων, καρκινοπαθών και παραπληγικών. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ορίζεται όλη η δύναμη του ΕΚΑΒ. Όλα τα ασθενοφόρα της κάθε βάρδιας θα εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά”.

“Υπάρχει μια ατζέντα θεμάτων που τρέχει κάτι πρέπει να βρούμε κάποια λύση. Έχει ξεκινήσει μία κινητοποίηση που έχει αφορμή τα αλλότρια καθήκοντα -είναι εργασίες που κάνουν οι διασώστες εκτός των καθηκόντων τους", μας ανέφερε ο κ. Νίκος Καλογιαννάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και στην Κρήτη αναλύονται εκτενώς παρακάτω:

“1.- ΔΙΟΤΙ εμμένετε να τοποθετείτε διασώστες- πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ εντός Οργανισμού – διοικητική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η δυναμική των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και να γεννώνται κίνδυνοι διακινδύνευσης ανθρώπινων ζωών.

2.- ΔΙΟΤΙ εμμένετε να δίνετε εντολές σε διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ να ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΤΡΙΑΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ “ΑΝΑΓΚΩΝ” ΑΛΛΩΝΝΠΔΔ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ]- δηλαδή Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η δυναμική των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και να γεννώνται κίνδυνοι διακινδύνευσης ανθρώπινων ζωών.

3.- ΔΙΟΤΙ εμμένετε να δίνετε εντολές σε διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ να ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΤΡΙΑΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ “ΑΝΑΓΚΩΝ” Ιδιωτικών Κλινικών, με αποτέλεσμα αφενός να εξυπηρετείτε συμφέροντα ιδιωτών, αφετέρου να αποδυναμώνεται η δυναμική των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και να γεννώνται κίνδυνοι διακινδύνευσης ανθρώπινων ζωών.

ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

• Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

• Επίδομα ετοιμότητας

• Αναβάθμιση της ειδικότητας του Διασώστη από ΙΕΚ σε ΤΕΙ

• Καταβολή δεδουλευμένων εκτός έδρας μετακινήσεων 18 μηνών

• Ένταξη σε ειδικό ωράριο

• Συνταξιοδοτικό"

Ενίσχυση γιατί... “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”!

Η κουβέντα για τα αλλότρια καθήκοντα έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, όπως μας λέει ο κ. Καλογιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι “με νόμο που υπάρχει από τον κ. Πολακη τα νοσοκομεία μπορούν να προσλάβουν πληρώματα ώστε να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μία επαφή με τον Υπουργό. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάποιο σημείο επαφής- προσπαθούμε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων αισθάνθηκε την ανάγκη “να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κόσμο που ίσως ταλαιπωρηθεί αυτές τις μέρες, αλλά όλα αυτά είναι για το καλό του πολίτη. Καταλαβαίνετε πώς αν τα νοσοκομεία καταφέρουν και προσλάβουν πληρώματα και αναλάβουν τις δικές τους δουλειές, θα απελευθερωθούν άλλα αυτοκίνητα για επείγουσες καταστάσεις. Και βασικά, η δουλειά του ΕΚΑΒ είναι η νοσοκομειακή αντιμετώπιση περιστατικών στο δρόμο. Γι' αυτό άλλωστε λέγεται Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και όχι Μεταφορών από τα νοσοκομεία στα σπίτια κλπ”.

Η ενίσχυση για την οποία μας έκανε λόγο ο κ. Καλογιαννάκης αποτελεί “μία ενδιάμεση λύση για εμάς. Γιατί αν αναλάβει αυτό το κομμάτι κάποιος άλλος προστίθενται σε εμάς δύο αυτοκίνητα επιπλέον. Κι ειδικά εδώ στο Ηράκλειο από τα τέσσερα οχήματα πάμε στα έξι για τα επείγουσες καταστάσεις. Καταλαβαίνετε τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα και για εμάς και για τους πολίτες”.

Σε επίπεδο Κρήτης απασχολούνται περίπου γύρω στα 130-140 άτομα σε πληρώματα για τα επείγοντα περιστατικά και για τις μεταφορές. Ο κ. Καλογιαννάκης ασπάζεται την άποψη ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”,μεταφέροντάς μας το αίτημα του ίδιου και των συναδέλφων του για την προσθήκη ενός ακόμα αυτοκινήτου “μεταξύ Ηρακλείου και Ρεθύμνου”, αλλά κι έχοντας κατά νου το παράδειγμα της Σητείας, “όπου εκεί είχαμε ρίξει το βάρος μας παλαιότερα και σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση”.

Ακολουθήστε το Cretalive στοGoogle News και στοFacebook

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ