Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στα Χανιά

Newsroom
Newsroom

Διοργανώνεται στις 14 Μαϊου στο Ηρώο Πεσόντων, από την Π.Ε Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τον Σύλλογο Ποντίων Χανίων ''Παναγία Σουμελά''

Με αφορμή τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Π.Ε Χανίων και ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Χανίων ''Παναγία Σουμελά'' και τον Σύλλογο ''Η Ρωμανία'' διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 14 Μαϊου και ώρα 18:30, στο Ηρώο Πεσόντων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. 

Πρόγραμμα

Ώρα 18:30: Ηρώο Πεσόντων- Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

  • Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • Ομιλία για το Χρονικό της Γενοκτονίας από τον Ευθύμη Λεκάκη, Νομικό, Ιστορικό Ερευνητή
  • Κατάθεση Στεφάνων
  • Ενός λεπτού σιγή
  • Εθνικός Ύμνος 

 

Λίγα λόγια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου:

Αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 - 1923. Εκτιμάται ότι, στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως, ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια, από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες, σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». (Πηγή: www.wikipedia.com)

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ