Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου για Χιροσίμα - Ναγκασάκη

Mε αφορμή την επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αναφέρει:

"Φίλοι της Ειρήνης και συνοδοιπόροι στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που έγινε στο πάρκο Μικράς Ασίας. Ομιλητής ήταν ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου.

Ο ομιλητής τόνισε ότι «πριν από 76 χρόνια το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι . Χιλιάδες επίσης οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» με τα εγκαύματα και άλλες πληγές από τον πυρηνικό όλεθρο. Ενώ ο Πόλεμος είχε τελειώσει!» Ωστόσο, «η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους» (την ΕΣΣΔ και το ανερχόμενο επαναστατικό κίνημα της εποχής εκείνης) «χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων.»

Μεταφερόμενος στο σήμερα, ανέφερε ότι «μετά το ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία , η πυρηνική απειλή ορθώνεται μπροστά στην ανθρωπότητα» καθώς οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν την κούρσα των εξοπλισμών και η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ (ακόμη και την επανεγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα μας), που έχουν ως σκοπό τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αν Μεσογείου. Ακόμη, αυξάνονται οι στρατιωτικές μας δαπάνες, στερώντας πολύτιμους πόρους για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές (π.χ. πυροπροστασία). 

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς. Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. 
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ