Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ για τον πολιτισμό

Newsroom
Newsroom

Με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μάη, η εκδήλωση με θέμα «ΚΚΕ ΤΩΡΑ! Για τον πολιτισμό που χρειαζόμαστε!» με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Παρέμβαση πραγματοποίησε η Θάλεια Πετράκη, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης τόνισε τα εξής:

«Η τέχνη κι ο πολιτισμός βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο. Ακολουθώντας με προσήλωση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πιέσεις του εγχώριου κεφαλαίου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετατρέψουν τον πολιτισμό σε εμπόρευμα και να τον εξαργυρώσουν στα χρηματιστήρια της τέχνης. 

Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, αρχεία, συλλογές, καλλιτεχνική δημιουργία κάθε είδους δίνονται στα χέρια «χορηγών» και «πολιτιστικών ιδρυμάτων», που φέρουν ονόματα μεγάλων «ευεργετών»: Νιάρχος, Λασκαρίδης, Λάτσης, Τράπεζα Πειραιώς κλπ..

 Το αστικό κράτος αποποιείται κάθε ευθύνης ως προς την στήριξη της τέχνης και του πολιτισμού, το αντίθετο μάλιστα. Μετατρέπει τα μεγάλα μουσεία της χώρας σε «αυτοδιαχειριζόμενους» οργανισμούς -ΝΠΔΔ- υποχρεώνοντάς τα να αναζητήσουν τα ίδια χρηματικούς πόρους από πρόθυμους χορηγούς. Το κριτήριο είναι το πως θα αποφέρουν κέρδη με βάση τους κανόνες της αγοράς και του ανταγωνιστικού καπιταλισμού. Οίκοι μόδας, διαφημιστές, διάσημοι σεφ της μαγειρικής συνωστίζονται ήδη με προτάσεις για «αξιοποίηση» των μουσείων και του περιεχομένου τους. Οι «επωφελείς ανταλλαγές» -εισαγωγές και εξαγωγές εκθεμάτων με σκοπό την διοργάνωση επικερδών εκθέσεων είναι πλέον τρέχουσα πρακτική. 

Η τέχνη χαρίζεται πλέον στον καπιταλισμό και τίποτα δεν την συνδέει με την παιδεία του λαού μας. Γίνεται εμπόρευμα για αγορά και πώληση, παύει να είναι κοινό αγαθό.

Συνάμα με αυτά πηγαίνει με ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους ανθρώπους που εργάζονται στην ανάδειξη του πολιτισμού. Ευέλικτες σχέσεις εργασίας, μη μόνιμες θέσεις, λειψή χρηματοδότηση, ωράριο εργασίας μεταβαλλόμενο, απάνθρωπο, στα μέτρα της ζήτησης και της προσφοράς. Οι καλλιτεχνικές σχολές υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο «απολυτήριο γυμνασίου» ώστε να μην μπορούν καλλιτέχνες και δημιουργοί να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Το «φθηνό εργατικό δυναμικό» προάγγελος κάθε ιδιωτικοποίησης. Παράλληλα ενισχύεται καθημερινά ο ιδεολογικός έλεγχος και η αστυνόμευση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με «κώδικες δεοντολογίας» και μέτρα κατά του «ριζοσπαστισμού» που ευχαρίστως υιοθέτησαν και προώθησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού. 

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η καλλιτεχνική δημιουργία, το περιεχόμενο των μουσείων, ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή, είναι προϊόν του μόχθου και της ευαισθησίας των ανθρώπων της τέχνης και του λαού μας, σε αυτούς ανήκουν τα πολιτιστικά αγαθά, σε κανέναν άλλον. 

Το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να στηρίξει τον πολιτισμό, να τον διαφυλάξει και να τον προστατεύσει από ιδιωτικά συμφέροντα. Να του διασφαλίσει τις ελευθερίες που συνάδουν με κάθε πνευματική δημιουργία. Υπάρχουν πράγματα που δεν εξαργυρώνονται. 

Στους μεγάλους πρόσφατους μαζικούς αγώνες στον χώρο του της τέχνης, του πολιτισμού και των μουσείων, το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων με όσα μέσα είχε στην διάθεσή του, με όλες του τις δυνάμεις. Δεν τους ξεγέλασε, δεν τους είπε ότι θα λύσει τα προβλήματα όταν πάρει υπουργεία και έρθει στα πράγματα. Στάθηκε με ειλικρίνεια στο πλευρό τους γνωρίζοντας ότι μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει τον Λαό -και στον τομέα του πολιτισμού επίσης.  

Η ψήφος στο ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές θα δώσει ισχυρή πολιτική έκφραση -μέσα στην Βουλή- στους αγώνες προάσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα δώσει νέα δύναμη, νέες δυνατότητες στους πολλούς – σε αυτούς που θεωρούν την παιδεία δική τους υπόθεση».  

Η Θάλεια Πετράκη υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός και η τέχνη επειδή ακριβώς έχουν τη δύναμη και να συγκινούν καρδιές και να κινούν συνειδήσεις, γι’ αυτό εν δυνάμει μπορεί να έχουν και ένα ανατρεπτικό και επικίνδυνο χαρακτήρα ενάντια στην εξουσία, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στους εκμεταλλευτές, στις κυβερνήσεις και τα κράτη τους. Και γι αυτό την πολεμούν. Όταν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες συναντιούνται με τις ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ, τότε μπορούν όχι απλά να υπερασπιστούν τον πολιτισμό και την απαξίωση, αλλά να υπερασπιστούν και έναν ολόκληρο λαό που το ρίχνουν στην άβυσσο για τα δικά τους συμφέροντα».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ