ΕΚΗ σε δημάρχους: Στηρίξτε όσους πλήττονται από την πανδημία

ΕΚΗ σε δημάρχους: Στηρίξτε όσους πλήττονται από την πανδημία

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ανοιχτές επιστολές έστειλε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προς του Δημάρχους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου με φόντο την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές οικογένειες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα ζητά από τους Δημάρχους να υλοποιήσουν  πρόγραμμα χορήγησης άπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  δεν έχουν ενταχθεί καθόλου στο πλαίσιο στήριξης της Πολιτείας. 

Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινό, Γιάννη Σέγκο και Μενέλαο Μποκέα: 

Ο Δήμος σας, κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Εξαιτίας της αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητας και των εργασιακών σχέσεων, αρκετές οικογένειες του νησιού έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απορρύθμισης του βασικού προϋπολογισμού του νοικοκυριού τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Κρήτη μετά από 27 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη θέση της ανεργίας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους, αλλά αποτελεί τρέχουσα και επείγουσα κατάσταση, η οποία διαπιστώνεται από την αναστολή της εργασιακής σχέσης και τους μήνες ανεργίας, ενώ σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης του φαινομένου είναι το μέγεθος του νοικοκυριού και το τρέχον εισόδημα.

Επιπρόσθετα, η αναστολή πολλών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων (λόγω lockdown), κατά κοινή ομολογία, δεν ήταν προβλέψιμη και ούτε καν πιθανολογούμενη. Η επιθετική έξαρση της πανδημίας από το φθινόπωρο και έως αβέβαιο διάστημα, είναι μια κατάσταση έκτακτη, μη προβλέψιμη και με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί δε μία συνθήκη χωρίς προηγούμενο, ξεπερνώντας ακόμη και κάθε σφοδρή φυσική καταστροφή.

Στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των νοικοκυριών και πολιτών που επλήγησαν από την πανδημία covid-19, σας ζητάμε να υλοποιήσετε πρόγραμμα χορήγησης άπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε κατοίκους του Δήμου σας που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  δεν έχουν ενταχθεί καθόλου στο πλαίσιο στήριξης της Πολιτείας

Αναλυτικά αφορά:

  • Άνεργους από το Μάρτιο του 2020, που δεν πληρούν τα κριτήρια για επίδομα ανεργίας
  • Νοικοκυριά στα οποία είτε όλα τα μέλη δεν δικαιούνται επίδομα αναστολής εργασίας είτε τουλάχιστον ένα εκ των μελών του και οι υπόλοιποι δεν εργάζονται ή δεν λαμβάνουν σύνταξη

Να σημειωθεί ότι ήδη κάποιοι δήμοι της χώρας όπως ο Δήμος Ρόδου, έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ