Εντείνεται η ρήξη: με εξώδικα κατά της 7ης ΥΠΕ Κρήτης απαντούν στις …επιτάξεις οι Παθολόγοι του Βενιζελείου

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Καθ’ οδόν οι μαζικές παραιτήσεις, καταρρέουν τα πιο κρίσιμα τμήματα, SOS από το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

 

Σε ανοιχτή ρήξη με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης βρίσκονται πλέον  οι  παθολόγοι των δύο κλινικών του Βενιζελείου, οι οποίοι βλέποντας μέρα με τη μέρα να καταρρέει ολοένα και περισσότερο το ιστορικό νοσοκομείο, αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να δώσουν την ύστατη μάχη, ακόμα και με ένδικα μέσα,  μήπως και μπορέσουν να διασώσουν το κύρος της δημόσιας υγείας που, ως φαίνεται, βάλλεται εκ των …έσω. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cretalive, ένδεκα παθολόγοι της Α’ και Β’ παθολογικής προχώρησαν την 1η Αυγούστου σε εξώδικα κατά της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο μαζικής παραίτησης Παθολόγων, με ότι σημαίνει αυτό για την επιχειρησιακή επάρκεια του Βενιζελείου, είναι παραπάνω από ορατό, αν δεν υπάρξουν άμεσα πειστικές λύσεις. Στα δύο εξώδικα που συνυπογράφουν δέκα και μία παθολόγοι αντίστοιχα, Διευθυντές και Επιμελητές Παθολογίας, εκτός από το σοβαρότατο θέμα της υπέρβασης του εργασιακού ωραρίου, θίγονται ακόμα τα θέματα της μετακίνησης ιατρών-μητέρων με ανήλικα τέκνα, της μετακίνησης γιατρού που είναι μονογονεϊκή μητέρα, ενώ φυσικά διατυπώνεται με απόλυτα εμφατικό τρόπο  η επικινδυνότητα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο πλέον λειτουργεί μόνο με μετακινούμενους ιατρούς. Επιφυλάσσονται για κλιμάκωση των αντιδράσεων με κάθε νόμιμο τρόπο, όπως είναι η ομαδική παραίτηση.

Ειδικότερα, στα  εξώδικα, τα οποία κοινοποιούνται στις Εισαγγελίες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, γίνεται διεξοδική ανάλυση των όσων προβλέπονται, των όσων παραβιάζονται με αιχμή και  την πρόσφατη απόφαση …επίταξης γιατρών του Βενιζελείου για την κάλυψη μέρους των εφημεριών Ιουλίου και Αυγούστου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στο εξώδικο αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχέση με το νοσοκομείο Ρεθύμνου: «στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι, όπως πληροφορούμαστε, την στιγμή αυτή η Παθολογική κλινική του Ρεθύμνου δεν διαθέτει σε ενεργό δράση κανένα Παθολόγο από τους οργανικά διορισμένους στην κλινική και λειτουργεί καθημερινά με μετακινούμενους ιατρούς από άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας ή και εκτός αυτής. Είναι καταφανής η επικινδυνότητα τόσο για τους ασθενείς που δέχονται «ασυνεχή» ιατρική φροντίδα (από διαφορετικούς κάθε ημέρα μετακινούμενους ιατρούς που δεν γνωρίζουν με ακρίβεια και βάθος τις ιατρικές λεπτομέρειες κάθε περίπτωσης ασθενούς που απευθύνεται στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, και δη στην συγκεκριμένη κλινική) όσο και για τους εφημερεύοντες ιατρούς, οι οποίοι διακινδυνεύουν με αυξημένη πιθανότητα να διαπράξουν ιατρικό λάθος, καθότι δεν υπάρχει ένας σταθερός μόνιμος ιατρός να διαδραματίζει ρόλο συντονίζοντος ιατρού».

Καταλήγοντας, οι Παθολόγοι δηλώνουν ρητώς ότι «δεν συναινούμε-άλλως ότι αίρουμε την συναίνεση μας την οποία ο Νόμος (α.3Ν.4498/2017) απαιτεί για την πραγματοποίηση εφημεριών, με τις οποίες υπερβαίνουμε τον υποχρεωτικό 48ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας μας, είτε το απόλυτα αντίστοιχο όριο των 60 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Με ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μας, δικαστική επιμελήτρια να επιδώσει την παρούσα προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, προς γνώση και για τις έννομες συνέπειες».

Παρά τις βαρύτατες δεσμεύσεις, το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται αναμφίβολα κατώτερο των περιστάσεων σε μία κομβική φάση για το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται  ένα βήμα πριν την «διασωλήνωση». Αποδεικνύεται αδύναμο και φοβικό να πάρει γενναίες αποφάσεις, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου,  και επιλέγει να σύρεται (και να διασύρεται) σε μία τοξικότητα άνευ προηγουμένου. Αν το Βενιζέλειο στέκεται όρθιο παρά τα βαρύτατα τραύματα του, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια σχεδόν του συνόλου του προσωπικού, το οποίο στενάζει για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις εφημερίες τρόμου. Γιατί μόνο ως τέτοιες μπορεί να θεωρούνται πια, εν μέσω θέρους και αδειών (αναρρωτικών και μη), με το προσωπικό αποδεκατισμένο και ευρισκόμενο σε καθεστώς εργασιακής υπερεφημέρευσης, με κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών του νησιού.  

 

Επιστημονικό Συμβούλιο Βενιζελείου: sos  πριν την κατάρρευση

Υπό το βάρος των συνθηκών υποστελέχωσης στα Παθολογικά Τμήματα του νοσοκομείου,  συνεδρίασε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Βενιζελείου, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει μέτρα άμεσης στήριξης των Παθολογικών Τμημάτων, των πιο κρίσιμων τμημάτων για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται. Λίγο πριν την κατάρρευση, ζητείται:

-η άμεση πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού για τις Παθολογικές κλινικές εφόσον υπάρχει στις λίστες ή η  πρόσληψη ιατρού με μπλοκάκι.

-η μη απόσπαση της νεοδιορισθείσας Ν.Β., Επιμελήτριας Α’ Παθολογίας, καθώς η παρουσία της τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται απαραίτητη για να συμβάλλει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Παθολογικών Τμημάτων.

-η άμεση προκήρυξη της εναπομείνασας θέση Παθολόγου καθώς η παράταση παραμονής έτερης Παθολόγου, Ε.Κ. ολοκληρώνεται  τον Σεπτέμβριο.

-άμεση μετατροπή μιας θέσης του οργανισμού από το Τμήμα Αιμοδοσίας σε θέση Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου που θα ενταχθεί στην Παθολογική κλινική, όπως έχει προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Όπως τονίζεται, «η μετακίνηση ιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο της Κρήτης δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος, αντιθέτως ναρκοθετεί το σύστημα και επιδεινώνει τα προβλήματα των τμημάτων τους. Επιπρόσθετα, το Επιστημονικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη, σύμφωνα και με την πρόσφατη προτεραιοποίηση των αναγκών, με την σχετική απόφαση του, για άμεση προκήρυξη όσο δυνατό περισσότερων θέσεων Ιατρών, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης Τμημάτων στο μέλλον, ενώ βέβαια αντίστοιχο πρόβλημα, ίσως και ακόμα μεγαλύτερο, υπάρχει και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία».

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ο διευθυντής και προσωρινά προϊστάμενος του Καρδιολογικού Τμήματος του Βενιζελείου κ. Μανώλης Φουκαράκης, ενώ συνυπογράφουν ακόμα τα τακτικά μέλη: Σοφία Στεφανάκη, Σταύρος Τζουλάκης, Εμμανουήλ Κοντοπόδης, Μαρία Μπαχλιτζανάκη, Δημήτριος Οικονόμου και Σάββας Σπυριδόπουλος.

 

Δείτε επίσης:

Ασθενείς με τα χαρτάκια στο χέρι περιμένουν για ώρες

"Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο": Τι λέει η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών Βενιζελείου

 

«Κίνδυνος κατάρρευσης κλινικών του ΕΣΥ»: Καμπανάκι και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου

 

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί το Βενιζέλειο: Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί και ετοιμάζουν εξώδικα κατά των διοικήσεων
 

Μετά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, «γονατίζουν» και το Βενιζελειο, με το δόγμα της… επίταξης!

"Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί" - Αντιδράσεις στα νοσοκομεία για τις... επιτάξεις

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ