Στ.Πέτσας: Κατατίθεται το ν/σ για τον εκλογικό νόμο - Τί είπε για τις πληγείσες περιοχές

Στ.Πέτσας: Κατατίθεται το ν/σ για τον εκλογικό νόμο - Τί είπε για τις πληγείσες περιοχές

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού και το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη.

Ο κ. Πέτσας θα συναντηθεί με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη και του αναπληρωτή Υπουργού:

Τουλάχιστον 316 εκατομμύρια ευρώ θα μπορεί να λάβει η Κρήτη για έργα, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως δήλωσε ολοκληρώνοντας τος επαφές που είχε με δημάρχους και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα 316 εκατομμύρια θα είναι το πλαφόν, καθώς το ποσό θα μεγαλώνει και θα διευρύνεται δυναμικά, ανάλογα με τις εκπτώσεις των έργων που θα συμβασιοποιούνται και όσο υπάρχει μεταφορά από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά την Κρήτη πρόκειται για ειδική περίπτωση, λόγω των 172 εκατ. ευρώ που είχε προλάβει να εντάξει στο «Φιλόδημος 1». Όπως ανέφερε, η Κρήτη δεν θα «τιμωρηθεί» για την ετοιμότητα που έδειξε και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με ευελιξία, προκειμένου τα έργα που θα ενταχθούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με φόντο τις εκπτώσεις αλλά και τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να μη μείνει εκτός υλοποίησης κανένα από τα εμβληματικά έργα που αφορούν τον κάθε δήμο ξεχωριστά.

Ο κ. Πέτσας τόνισε στους δημάρχους και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους δήμους με έκτακτες ενισχύσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- εξετάζεται η δυνατότητα στήριξης σε ό,τι αφορά το κόστος ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες.

«Όταν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους δήμους, αυτό που πρέπει να γίνεται είναι και μεταβίβαση πόρων. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και συζητάμε για την αναγκαιότητα να βρεθεί κονδύλι που θα αντιμετωπίζει αυτές τις ευθύνες. Υπολογίζουμε ότι θα είναι ένα κονδύλι περίπου 8-10 εκατ. ευρώ, που θα αρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες για τους ναυαγοσώστες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Συνάντηση στην περιφέρεια με τον Σταύρο Αρναουτάκη 

Το επόμενο 10ήμερο θα υπάρξουν εξελίξεις στον εκλογικό νόμο που θα σημάνει το τέλος της ακυβερνησίας στους δήμους, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μετά τη συνάντησή του στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Σταύρο Αρναουτάκη.  Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ο εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ θα κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο τέθηκε χθες σε διαβούλευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που, όπως τόνισε, «θα κατανείμει σωστά και με πόρους τις αρμοδιότητες ανάμεσα στο κράτος, την περιφέρεια, τους δήμους και την αποκεντρωμενη διοίκηση, για το καλό του πολίτη», ικανοποιώντας το χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης για ουσιαστική αποκέντρωση σε πόρους και αρμοδιότητες.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι θα επισκεφθεί στην Κρήτη πληγείσες από τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου περιοχές, για τις οποίες υπήρξαν μεμονωμένα αιτήματα αποζημίωσης και δήλωσε έτοιμος να ανακοινώσει ποσά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληγές που προκλήθηκαν στις υποδομές.

Επίσης, δήλωσε ότι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά και τα έργα που θα προστεθούν ως αστικές αναπλάσεις, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αφήνοντας παράλληλα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Πέραν, όμως, από τα αναπτυξιακά θέματα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να δουλεύουμε όλοι ενωμένοι για να φέρουμε σε πέρας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι γνωστά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η διαχείρισή τους.

Σε ό,τι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο στον Ταυρωνίτη μετά τις καταστροφές που υπέστη, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε -μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη- ότι θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ποταμού.

kourakis
 

Αναφορά Κουράκη στα ζητήματα των ΟΤΑ και στα μεγάλα έργα της Κρήτης

Εκτενής αναφορά έγινε από τον κ. Κουράκη στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη όπως ο Νέος Οδικός Άξονας Κρήτης από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισάμου, η δρομολόγηση των καθέτων οδών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης προς το νότο με παράλληλο σχεδιασμό και του νότιου οδικού άξονα, η διασύνδεση του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι με την περιοχή της Μεσσαράς, οι νέοι οδικοί άξονες Καστέλι – Βιάννος- Ιεράπετρα, η διασύνδεση του αεροδρομίου ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Χανίων με το λιμάνι της Σούδας και τον ΒΟΑΚ, η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου και η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης.  

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ,αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ζήτησε από τον κ. Πέτσα να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία από πλευράς υπουργείου ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα των Δήμων της Κρήτης προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε τα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ, που λόγω της πανδημίας υφίστανται σημαντική απώλεια εσόδων, της αναγκαιότητας άμεσων προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, της αλλαγής του πλαισίου της κινητικότητας ώστε να μην αποψιλώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες, της τεχνικής βοήθειας των Δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ, την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, τη θέσπιση νέας ρύθμισης οφειλών των 100 δόσεων στους Δήμους, καθώς επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των Δήμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Να προχωρήσει η θεσμική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμανε στον κ. Υπουργό ότι παράλληλα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ,η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οικονομική ενδυνάμωση των ΟΤΑ και άλλα ζητήματα όπως η αύξηση των ΚΑΠ με παράλληλη αλλαγή των κριτηρίων κατανομής τους. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα βελτίωσης της καταστατικής θέσης των αιρετών. 

Αναφερόμενος στα σπουδαία ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή σύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και την τοπική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πρωτογενή τομέα και το αγροτοδιατροφικό μοντέλο της Κρήτης που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της ανάπτυξης του νησιού μας.

Τέλος ο κ. Κουράκης επισήμανε στον κ. Υπουργό την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του οικισμού των Ρομά από την Ν. Αλικαρνασσό και ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την κοινωνική τους ένταξη με διάφορα μέτρα στήριξης.

Μετά τον κ. Κουράκη, έλαβαν το λόγο οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, που ανέφεραν στον κ. Πέτσα τα επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τους και οι τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν.

petsas


Στην ΠΕΔ Κρήτης, εκτός από τον πρόεδρό της, κ. Γιάννη Κουράκη, ο Στέλιος Πέτσας συναντήθηκε και με τους Δημάρχους Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων, Φαιστού, εΓόρτυνας, Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου.

petsas

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό 

Ο Στέλιος Πέτσας πέρασε το κατώφλι της Λότζια το μεσημέρι της Παρασκευής και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, λίγο πριν αναχωρήσει από το Ηράκλειο με προορισμό τον Άγιο Νικόλαο.

petsas lamprinos

lamprinos petsas 1

lamprinos petsas 2

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ