Επεκτείνεται η ανακύκλωση στο Δήμο Σητείας

Επεκτείνεται η ανακύκλωση στο Δήμο Σητείας

Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης προσέφερε μικρό ευέλικτο απορριμματοφόρο

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον τομέα της ανακύκλωσης από την Υπηρεσία Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Σητείας και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια και προγραμματισμός δράσεων στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού που αποσκοπεί στην γενικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην επέκταση της ανακύκλωσης, στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και την σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία για πρώτη φορά φέτος ενός δεύτερου απορριμματοφόρου για την συλλογή των ανακυκλώσιμων, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Εμμανουήλ Ψυλινάκης.

Το απορριμματοφόρο αποτελεί δωρεά στο Δήμο Σητείας ως επιβράβευση των πολιτών για την προσπάθεια τους στον τομέα της ανακύκλωσης. «Η Εταιρεία Ανακύκλωσης επιβραβεύει τους Δήμους, παρέχοντας οχήματα και κάδους. Οι επιδόσεις των Δήμων είναι εκείνες που επιβραβεύονται και εννοείται των πολιτών. Οπότε με την πρόσφατη δωρεά ενός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης, δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο να εστιάσει και στην παλιά πόλη διότι το μεγάλο απορριμματοφόρο δεν μπορούσε να περάσει από τους δρόμους αυτούς. Τώρα με το μικρό απορριμματοφόρο θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ανακύκλωση και μέσα στην πόλη, κάτι που ήταν πάντα ένας στόχος του Δήμου. Με τη βοήθεια του μικρού απορριμματοφόρου ευελπιστούμε ότι θα φέρουμε πιο κοντά την ανακύκλωση σε όλους τους δημότες. Και δεν θα ωφεληθεί μόνο η πόλη της Σητείας. Σκοπεύουμε αμέσως με τη νέα θερινή περίοδο να επεκτείνουμε την ανακύκλωση και σε πιο απομακρυσμένα σημεία στα οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα διότι μέχρι πρόσφατα είχαμε μονάχα ένα όχημα διαθέσιμο το οποίο έπρεπε να καλύπτει όλη τη Σητεία. Τώρα με τη βοήθεια του μικρού οχήματος το οποίο θα μπορεί να καλύψει μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, το μεγαλύτερο όχημα θα πηγαίνει και σε πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου, με στόχο πάντα να προωθήσουμε την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση πλέον καθίσταται βασική όχι μονάχα για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και υποχρεωτική πλέον για όλους τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες διότι η διαχείριση των απορριμμάτων οδηγείται στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας».

 

Πλυντήριο κάδων

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Ψυλινάκης, φέτος, μετά από αρκετά χρόνια η Υπηρεσία Καθαριότητας ενισχύεται με ένα ιδιόκτητο πλυντήριο κάδων το οποίο ήταν αναγκαίο. Πόσο δε στους καιρούς που διανύουμε όπου η συντήρηση των κάδων σε καλή υγειονομική κατάσταση είναι απαραίτητη. «Πιστεύω αυτό θα επιτρέψει να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα και υγειονομικά και περιβαλλοντικά και πιο σωστή διαχείριση των κάδων, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης στην πόλη και τους οικισμούς».

Η διαδικασία πλυσίματος των κάδων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Στον σχεδιασμό της Υπηρεσίας είναι και η διαδικασία προμήθειας νέων κάδων προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο συλλογής των αποβλήτων. Επίσης νέων μπλε κάδων για τους οποίους έχει υποβληθεί αίτημα χορήγησης στην Εταιρεία Ανακύκλωσης ώστε να επεκταθεί επίσης το δίκτυο των μπλε κάδων και μέσα στην πόλη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου, με σκοπό την πλήρη κάλυψη του.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ψυλινάκης, έχει εγκριθεί η πρόταση του Δήμου από το Πράσινο Ταμείο – περίπου 240.000 ευρώ – στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση» για την προμήθεια και εγκατάσταση οικολογικών συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης αποβλήτων. Η τοποθέτηση τους θα είναι πιλοτική μεν αλλά σε τρία σημαντικά σημεία της πόλης όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση. Αυτά είναι στην πλατεία Καταπότη, απέναντι από το σιντριβάνι στον κυκλικό κόμβο στα Πλατανάρια και στο πάρκινγκ πίσω από την Λέσχη της Αεροπορίας, στο κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Σητείας. Το έργο είναι σε εξέλιξη, θα δημοπρατηθεί σύντομα και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων.

 

Νέα οχήματα

Σημαντικές είναι συνολικά οι προμήθειες φέτος του Δήμου Σητείας σε ότι αφορά τα οχήματα καθαριότητας. Εκτός της δωρεάς του απορριμματοφόρου της ανακύκλωσης, ο Δήμος προμηθεύτηκε επιπλέον δύο απορριμματοφόρα για συμβατικά απορρίμματα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, αξίας 267.840 ευρώ. «Φέτος για πρώτη φορά στο Δήμο μας παραλάβαμε τρία απορριμματοφόρα καινούρια κάτι που σημαίνει μία σημαντική αναβάθμιση του στόλου μας.»

Επίσης με χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα, παραλήφθηκε ένα καινούριο αυτοκινούμενο πλυντήριο κάδων απορριμμάτων όπως αναφέρθηκε, αξίας 159.340.

Αναμένεται η παραλαβή ενός καινούριου φορτηγού μεικτού βάρους με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα με υδραυλικό γερανό και αρπάγη αξίας 143.716 ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει πολύ στην αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων και την συλλογή γενικά αποβλήτων.

Η συνολική αξία των προαναφερόμενων οχημάτων – πλην της δωρεάς του απορριμματοφόρου ανακύκλωσης – ανέρχεται στο ποσό των 570.896 ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ