Επί ποδός η Τροχαία ενόψει 15αύγουστου – Συμβουλές προς τους οδηγούς

Newsroom
Newsroom

Για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης βάσει ειδικού σχεδιασμού με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Κλιμάκιο της Τροχαίας Ηρακλείου βρέθηκε την Παρασκευή στην Ε.Ο. Ηρακλείου – Μοιρών, όπου ενημέρωσε τους διερχόμενους οδηγούς για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

τροχαία μέτρα

Στο σημείο του ελέγχου στο οποίο βρέθηκε και ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Αστυνόμος Β΄ Στέλιος Καρακούδης απεύθυνε θερμή παράκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους διότι ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, που ελλοχεύει λόγω του μεγάλου αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη περίοδο που διανύουμε, είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Όπως ανάφερε ο κ. Διοικητής :  

“Ενόψει Δεκαπεντάυγουστου, με δεδομένη την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων αυτή την περίοδο στους δρόμους, θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να έχουν συνεχώς τεταμένη την προσοχή τους τηρώντας πιστά τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φέτος το καλοκαίρι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα ξεπεράσουν τα 4.000.000.. Συνεπώς στη παρούσα φάση που βρισκόμαστε στη κορύφωση του τουρισμού, κατ΄ εκτίμηση ο πληθυσμός στο Νομό Ηρακλείου αγγίζει το 1.000.000 συνολικά μαζί με τους μόνιμους κατοίκους. Συγκριτικά λοιπόν με το μόνιμο πληθυσμό του Νομού όλο το υπόλοιπο έτος όπου δεν υπάρχει ο τουρισμός, που είναι 305.000 πολίτες, αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, είναι αρκετά μεγάλος. Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι αυτή την περίοδο, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα προς ενοικίαση από τις εταιρείες ενοικιαζόμενων οχημάτων. Όλος ο στόλος των οχημάτων των rent a car βρίσκεται στους δρόμους του νησιού, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος".  

τροχαία μέτρα

Και συνεχίζει ο κ. Καρακούδης:

"Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή πολλοί συμπολίτες μας θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το τριήμερο της Παναγίας, και να μετακινηθούν από την πόλη του Ηρακλείου προς την ενδοχώρα και αντιστρόφως, απευθύνουμε θερμή παράκληση, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας να κάνουμε τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο του οχήματος μας, να ελέγξουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, να βεβαιωθούμε ότι τα φώτα και τα φλας του οχήματος μας λειτουργούν κανονικά. Κατά την μετακίνησή μας να κινούμαστε με την προβλεπόμενη ταχύτητα και να αφήνουμε πάντα την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να ακινητοποιήσουμε αμέσως το αυτοκίνητό μας. Να χρησιμοποιούμε τις ζώνες ασφαλείας σε όλες τις θέσεις μέσα στο όχημα, οδηγού –συνοδηγού αλλά και στα πίσω καθίσματα. Για τους δικυκλιστές να φορούν το προστατευτικό τους κράνος τόσο ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης. Όχι στην υπερβολική ταχύτητα, όχι σε αντικανονικά προσπεράσματα, όχι στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όχι στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η χρήση κινητού τηλεφώνου όσο και το αλκοόλ ακόμα και σε μικρές ποσότητες κατά την οδήγηση συντελούν στη μείωση των αντανακλαστικών μας και στη καθυστέρηση του χρόνου αντίδρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στη τροχοπέδηση του αυτοκινήτου μας κατά 1 δευτερόλεπτο, το οποίο μπορεί να συμβεί ακόμα και με κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας αλκοόλ καθώς και όταν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο, όταν η ταχύτητά του οχήματος μας είναι μόλις 50χλμ/ώρα, αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος μας κατά 15 μέτρα. Μία απόσταση αρκετά μεγάλη συγκριτικά με την ταχύτητα του οχήματος μας.

Από τη δική μας πλευρά ως Τροχαία, το προσεχές τετραήμερο, το σύνολο του προσωπικού θα βρίσκεται στο οδικό δίκτυο, στην εθνική οδό , στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στη πόλη. Θέλουμε κυρίως μέσα από την παρουσία μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, να κρατήσουμε τους οδηγούς σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα και να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας σε μία ασφαλή μετακίνηση χωρίς τροχαία ατυχήματα. Ευχόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο και με την ευλογία της Παναγίας μας να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.”

Παράλληλα οι αστυνομικοί μοίρασαν σε πολίτες έντυπο ενημερωτικό υλικό και αλκοολόμετρα μίας χρήσης.

τροχαία μέτρα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ