Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για την κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους»

Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για την κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους»

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: Tην κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Με πρόσφατη επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού σε όλους τους δήμους κοινοποιήθηκε η κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους». Η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού όχι μόνο των παιδιών, των νέων, αλλά και όλων των ηλικιακών ομάδων και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου, των γυμναστών και των φορέων τους, καθώς και των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) της χώρας.

Ειδικότερα, μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, ικανοποιεί μια ανάγκη σε οικογένειες και σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν για άθληση στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές απασχολούσαν χιλιάδες άνεργους γυμναστές. 

Η ολική αποχώρηση της ΓΓΑ από το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους»  οδηγεί στην περαιτέρω η εμπορευματοποίηση της ανάγκης του λαού για άσκηση, που αποδεδειγμένα θεωρείται από την κυβέρνηση πολυτέλεια, και έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας. Σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, αλλά και τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον χώρο των γυμναστών, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των απόφοιτων των ΙΕΚ και των κολεγίων, που ήδη πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ .

Ευθύνη για την επισφάλεια σχετικά με τη συνέχιση ή και την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότησή του. Ταυτόχρονα, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τις επιδεινούμενες, χρόνο με το χρόνο, εργασιακές σχέσεις των γυμναστών, με αποκορύφωμα την επαίσχυντη «πληρωμή με το αντίτιμο», δηλαδή «με το κεφάλι» των συμμετεχόντων, που καθιερώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε: 

  • Να αρθεί η απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους», να εξασφαλιστεί όχι μόνο η άμεση επαναφορά του, αλλά και η αναβάθμισή του, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους; 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ