Επικίνδυνες οι ελλείψεις φαρμάκων: Στάση εργασίας στα φαρμακεία

"Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς" λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου στο cretalive

 

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου, με στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 14:30 της Τετάρτης και παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων τους στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου προχώρησε στην κινητοποίηση αυτή με στόχο να αναδείξει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, η ένταση του οποίου την τελευταία περίοδο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακά τους. Ταυτόχρονα η παγιωμένη αυτή κατάσταση προκαλεί προβλήματα εμποδίζοντας τους φαρμακοποιούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Μιλώντας στο Cretalive, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άρης Σκουντάκης ανέφερε  ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων υπάρχει πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς χειροτερεύει διαρκώς και έχει φτάσει σε ένα σημείο που εμποδίζει πλέον τους φαρμακοποιούς να κάνουν το καθήκον τους και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

"Έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα" λέει ο κ. Σκουντάκης τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να βρεθεί λύση.

Άρης Σκουντάκης
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Σκουντάκης

Πολλά φάρμακα σε όλες τις κατηγορίες είναι σε έλλειψη - εξηγεί -  και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάποιο άλλο γενόσημο για να αντιμετωπιστεί η εκάστοτε θεραπεία.

Υπάρχουν, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κι άλλα θέματα αλλά με τη σημερινή κινητοποίηση επικεντρώνονται σε αυτό της έλλειψης φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν με κάθε συνδικαλιστικό ή άλλο θεσμικό τρόπο προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.   

Στο ψήφισμα της κινητοποίηση οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου αναφέρουν:

"Ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπεί 330 επιστήμονες φαρμακοποιούς οι οποίοι καθημερινά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς και επιτελούν το καθήκον τους που είναι η απρόσκοπτη παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, και ενώ η επιδημία έχει κάνει ακόμα πιο απαιτητική και δύσκολη την εργασία μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που μας καθιστά ανήμπορους να επιτελέσουμε το καθήκον μας. Οι ελλείψεις των φαρμάκων, έχουν  φθάσει σε τέτοιο σημείο, που  βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. 

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει στους υγειονομικούς όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζονται για να την υπηρετήσουν προς όφελος των ασθενών.

Θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρονητική συμπεριφορά της πολιτείας στις συνεχείς μας εκκλήσεις και αναφορές για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα προκαλείται εν μέρει από τις διεθνείς συγκυρίες στην παγκόσμια αγορά του φαρμάκου, προκαλείται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την ατολμία των αρμόδιων φορέων να ελέγξουν και να αποδώσουν την πραγματική ευθύνη σε εγχώριους παράγοντες οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο και έξω από την εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ελληνική αγορά του φαρμάκου. 

Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν την ελληνική αγορά του φαρμάκου, την στελέχωση του ΕΟΦ και όλων των αρμοδίων φορέων με προσωπικό που θα επιτελεί το ελεγκτικό έργο, την πλήρη διαφάνεια στις όποιες συναλλαγές αφορούν τα φάρμακα,   και τον εμπλουτισμό του σημερινού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τον κάθε ασθενή, ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα των ελλείψεων".

Διαβάστε επίσης:

Σε στάση εργασίας οι φαρμακοποιοί: Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ