Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Άνναβο

Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Άνναβο

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Άνναβο Σελίνου την Κυριακή 1 Αυγούστου.

    Με την εκδήλωση αυτή το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμάει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που στις 4 Αυγούστου του 1944 χτύπησαν στο σημείο αυτό τους Ναζί κατακτητές. Τιμάμε όσους με το όπλο στο χέρι πολέμησαν με το όπλο στο χέρι, πάλεψαν για μια Ελλάδα ελεύθερη με τον λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Άνναβος εκδήλωση 

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Γιώργος Κουμάκης , μέλος του Δ.Σ του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στα Χανιά, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια ακόμα σημαντική μάχη που έδωσε ο λαός της περιοχής στο Αποπηγάδι Σελίνου, την 1 Αυγούστου του 1947. Στην μάχη αυτή του ΔΣΕ της περιοχής με πολυπληθέστερη ομάδα ΜΑΫδων έπεσαν ηρωικά οι μαχητές του ΔΣΕ Σπύρος Σπύρου και Γιάννης Φραγκιουδάκης.

Άνναβος εκδήλωση

    Χαιρετισμό επίσης στην εκδήλωση απεύθυναν ο Γιώργος Γιωργιλάκης εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Σελίνου και ο Σπύρος Δαράκης πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου, πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας της Περιόδου 1941-1945 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ).

    Το ιστορικό της μάχης διαβάστηκε από τον Παναγιώτη Αλέκο Αντιπρόεδρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον Θέρισο.

Άνναβος εκδήλωση

    Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος του Δ.Σ του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μαρία Γαυγιωτάκη.

    Στην ομιλία της σημείωσε: 

«Σήμερα το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας  Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τιμά τους αντάρτες του θρυλικού Ε.Λ.Α.Σ. που σε τούτο τον τόπο στις 4 Αυγούστου 1944 έστησαν θανατηφόρο καρτέρι στους Ναζί κατακτητές δίνοντάς τους ισχυρό χτύπημα. Στο πρόσωπό τους τιμάμε κάθε απλό άνθρωπο του λαού, εργαζόμενο, αγρότη, γυναίκα,  που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ για να ξεσκλαβώσει την πατρίδα με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία (...) Σε μέρη, όπως τούτο, η νεολαία θα βρει πρότυπα ζωής και αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Θα μάθει το μυστικό της επιτυχίας, που του το αποκρύπτουν, όχι εκείνο το γυαλιστερό των συστημικών ΜΜΕ ούτε αυτό του ανταγωνιστικού σχολείου,  θα γνωρίσει το μυστικό της επιτυχίας τού να ζεις μια συνειδητή ζωή ενάντια στη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είναι περιττή και αναποτελεσματική η Αντίσταση, ότι προτιμότερος είναι ο συμβιβασμός με τους ρυθμούς της «κανονικότητας», του «ρεαλισμού» και του «εφικτού».    

Σήμερα το δίδαγμά τους ζει σε κάθε εργαζόμενο που μάχεται ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, σε κάθε αγώνα για δουλειά και δικαιώματα και σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση του λαού μας. 

Βρίσκεται και ζει σε κάθε αγώνα του λαού μας για σύγχρονα δικαιώματα.

Γιατί το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου το δίνουν αγώνες όπως αυτός που τιμάμε εδώ σήμερα. Και Πρόοδος δεν είναι να υποτάσσεσαι κάθε φορά στον αντίπαλο, στον εκάστοτε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Πρόοδος είναι ο καθημερινός αγώνας ενάντια στο σάπιο σύστημα, σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και στα κόμματά τους  που καλλιεργούν τον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια απέναντι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Πρόοδος είναι σε συνθήκες πανδημίας να έχεις σχολεία ασφαλή.

Πρόοδος είναι να μη θεωρείς την παιδεία και την υγεία κόστος και εμπόρευμα.

Πρόοδος είναι να μην κλείνεις την πόρτα σε παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και να τα στέλνεις στην ανήλική εργασία από τα 15 τους.

Και σίγουρα δεν είναι Πρόοδος ο εργαζόμενος να δουλεύει στον 21ο αιώνα σα σύγχρονος σκλάβος από ήλιο σε ήλιο και με αμοιβή ψίχουλα ή ρεπό.

Τα αιτήματα των ανθρώπων του λαού μας, Φίλες και Φίλοι, που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό της τριπλής Κατοχής μένουν αδικαίωτα, όσο εμείς δε συνεχίζουμε το δρόμο τους διδασκόμενοι και εμπνεόμενοι από τα ιδανικά τους. Και τους δίνουμε το περιεχόμενο που τους αξίζει κάθε φορά που βγαίνουμε στο δρόμο κάθε μικρού ή μεγάλου αγώνα, κάθε φορά που δε σκύβουμε το κεφάλι στο «ρεαλισμό» του συμβιβασμού και της αναγκαίας δήθεν υποταγής»

Το ραντεβού των φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης ανανεώθηκε για την Κυριακή 8 Αυγούστου στο Κατσωματάδο Κισσάμου. Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής με αφορμή την 77η επέτειο από την μάχη στην σήραγγα Τοπολίων. Στο συγκεκριμένο σημέιο στις 9 Αυγούστου του 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους Ναζί εισβολείς. 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ