Έρευνα Τουρισμός: Με νύχια και με δόντια κρατιούνται οι επιχειρήσεις σε Ιεράπετρα - Σητεία!

Έρευνα Τουρισμός: Με νύχια και με δόντια κρατιούνται οι επιχειρήσεις σε Ιεράπετρα - Σητεία!

Κανείς δεν ξέρει εάν, πότε και πώς θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Εργαζόμενοι και εργοδότες κοιτάζουν με απαισιοδοξία τις μέρες να περνούν.

Για υγειονομικά πρωτόκολλα ακούνε και υγειονομικά πρωτόκολλα δεν βλέπουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα ανατολικά του νομού Λασιθίου.


Οι (οργανωμένες) πτήσεις θα ήταν... θείο δώρο για την επανεκκίνηση της εντόπιας βαριάς οικονομικής βιομηχανίας. Μέχρι τότε, οι παρατηρήσεις και οι εκτιμήσεις τους – σύμφωνα με τα δείγματα γραφής που έχουν – προδιαγράφουν ένα (άμεσο) μέλλον ομιχλώδες κι ένα απώτερο... πιο σκοτεινό.

"Η χρονιά θα πάει στράφι, αν..."
“Πλέξιγκλας μέσα στα αεροπλάνα”. Το άκουσε και προσπαθεί να το κάνει... εικόνα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Δεν του κολλάει. Είναι απωθητικό και για τους ίδιους τους επίδοξους ταξιδιώτες.

“Ο τουρίστας έρχεται διακοπές για να χαλαρώσει και για ευχαριστηθεί, όχι για να αγχωθεί” σχολιάζει στο Cretalive ο κ. Βαρδάκης.

“Ο,τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συμβαίνει κι εδώ. Υπάρχει αναστάτωση, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί” τονίζει.

Ένα “λογικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο λειτουργίας” κρύβει την ουσία και την (μερική) λύση. Ειδάλλως, όπως θα πει, εάν επικρατήσουν (στα πρωτόκολλα) οι “ακραιφνείς ιατρικές λογικές”, η χρονιά “θα πάει στράφι!”.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει μία πολύ καλή εικόνα. Το πλεονέκτημά μας αυτό, “μπορούμε να το κεφαλαιοποιήσουμε, αλλά στο μέλλον” υποστηρίζει ο κ. Βαρδάκης.

Προετοιμασίες... για το 2021

Ο κ. Χατζάκης είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας 12μηνης λειτουργίας στην Ιεράπετρα. Την 1η Ιουνίου πρόκειται να ξανανοίξει, ωστόσο “δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα! Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις πτήσεις”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένουν άλυτα κάποια σοβαρά θέματα, όπως: “το υγειονομικό πρωτόκολλο, το πλαίσιο λειτουργίας, οι περιορισμοί στην πληρότητα”, και το σοβαρότερο ζήτημα – ερώτημα: Εάν προκύψει κρούσμα, τι γίνεται ύστερα;

Οι νέες κρατήσεις που γίνονται, από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, είναι απειροελάχιστες.

Παρότι έχουμε και μεταφορές (πχ από τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Φθινόπωρο), ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά.

“Οι Tour operators σχεδιάζουν το 2021” δίνοντας στους πελάτες τους την δυνατότητα – ευελιξία μετάθεσης των διακοπών τους.

Η μεταφορά μεγάλου μέρους των κρατήσεων για την επόμενη σεζόν, συνεπάγεται ένα ισχυρό οικονομικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις και την τοπική αγορά, συνολικά.Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα.

Σητεία Λιμάνι


"Κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια"

Στον Μακρύ Γιαλό, το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο: το 80% της περιοχής εξαρτάται από τον τουρισμό και το 20% από τα θερμοκήπια.

Κανείς δεν ξέρει εάν, πότε και πώς θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Εργαζόμενοι και εργοδότες κοιτάζουν με απαισιοδοξία τις μέρες να περνούν.

“Η χρονιά μοιάζει χαμένη” δηλώνει ο κ. Εικοσιπεντάκης, ντόπιος επιχειρηματίας.


“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια!” τονίζει και προσθέτει ότι “η επόμενη μέρα θα έχει πολλά προβλήματα”.

Ο κ. Εικοσιπεντάκης εναποθέτει στις ελπίδες του στους... εγχώριους τουρίστες και σε μία ειδική κατηγορία ξένων. “Μόνο Έλληνες κι αυτοί Ιούλιο και Αύγουστο. Και από ξένους, όσοι έχουν αγοράσει σπίτια εδώ και ξέρουν την περιοχή. Κι επειδή έχουν άμεση επαφή, καθώς μένουν έως κι οκτώ μήνες στον Μακρύ Γιαλό, δεν θα αισθάνονται φόβο”.

"Τεράστια τρύπα στα οικονομικά"

Ο χαμηλός τζίρος στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε αυτές που έμειναν ανοιχτές εν μέσω της καραντίνας, σε συνδυασμό με την – πεσμένη σε ... κώμα – τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει μία “μαύρη κατάσταση, δυστυχώς” στην Ιεράπετρα, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει υπάρξει μία “τεράστια τρύπα στα οικονομικά”, με αποτέλεσμα διάφοροι επιχειρηματίες – αναπόφευκτα – να βρεθούν μπροστά στο φάσμα του (οριστικού) λουκέτου.

Κρίσιμο σημείο, η διαχείριση των πελατών σε “όσα μαγαζιά” καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, μετά το lockdown.

"Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν έχει φανεί ακόμα"

Χαμηλούς και ψύχραιμους τόνους κρατά ο δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης:

“Δεν έχουμε μπει ακόμα στα βαθιά. Είμαστε εν αναμονή. Μόνο διαπιστώσεις έχουμε. Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν έχει φανεί ακόμα. Το κύριο ζητούμενο είναι να δούμε εάν ο τουρισμός δώσει την ώθηση που θέλουμε. Βέβαια, η οικονομία της Σητείας είναι περισσότερο ενδογενής. ”.

Ο κ. Ζερβάκης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον εμπορικό κόσμο της Σητείας, συζητώντας για τους νέους αυστηρούς (υγειονομικούς) κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων.

Πώς θα αντιδράσουν στα νέα μέτρα οι συνδημότες του; Θα κυριευτούν από το αίσθημα της αποστροφής και του φόβου; Απολύτως αναμενόμενα τα αγωνιώδη ερωτήματα που προκύπτουν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ