Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακάλυψαν νέο στόχο για τη θεραπεία του καρκίνου

Ιουλία Καρουζάκη
Ιουλία Καρουζάκη

Η επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο υψηλού κύρους επιστημονικό έντυπο "Journal of Cell Biology" - Τι λένε οι ερευνητές

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη-πιθανό στόχο για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο υψηλού κύρους επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology (δείτε εδώ).

Η επιστημονική μελέτη έγινε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ Ελένη Πετσαλάκη.

Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) συνεχώς και για να επιβιώσουν πρέπει να μοιράζουν το DNA τους με ακρίβεια από το μητρικό κύτταρο στα δύο θυγατρικά κύτταρα. Ωστόσο, πώς το καταφέρνουν δεν είναι πλήρως κατανοητό. Οι Δρ Γεώργιος Ζάχος, Δρ Ελένη Πετσαλάκη και κ. Μαρία Δανδουλάκη ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη, την Chmp4c, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

 «Για να εξαπλωθεί ο καρκίνος πρέπει τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται συνέχεια. Απενεργοποιώντας την πρωτεΐνη Chmp4c μπορούμε να προκαλέσουμε σοβαρά λάθη στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Τα λάθη αυτά μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα μη-βιώσιμα και να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου», τονίζει ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Ζάχος. 

«Η ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μας βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας των καρκινικών κυττάρων με απώτερο στόχο τη θανάτωσή τους», προσθέτει η Δρ. Ελένη Πετσαλάκη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ