Έργα στο δήμο Ηρακλείου...εν μέσω κορωνοϊού!

Έργα στο δήμο Ηρακλείου...εν μέσω κορωνοϊού!

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης ανοίγει τα χαρτιά του και στέλνει το δικό του μήνυμα εν μέσω της πανδημίας

Με τις οδηγίες του δημάρχου κρατάμε τον Δήμο ζωντανό, όρθιο και σε πλήρη ετοιμότητα, φροντίζοντας και για την υγεία των εργαζομένων”.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης ανοίγει τα χαρτιά του και στέλνει το δικό του μήνυμα εν μέσω της πανδημίας: Θέλω οι δημότες να είναι ήσυχοι. Το σημαντικό είναι ότι δεν κλείσαμε. Είμαστε εδώ, για να εξυπηρετήσουμε όλα τα αιτήματα που συνάδουν με την εποχή”.

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται “η δημόσια υγεία” και όχι “η αυξημένη απόδοση στην εργασία”.

Ο κ. Αναστασάκης εξηγεί: “Είναι πολύ βασικό οι άνθρωποι που μας παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές να είναι και οι ίδιοι υγιείς και ασφαλείς και να το αισθάνονται αυτό. Είναι μία εξίσωση που δεν έχει εύκολη λύση. Γι’ αυτό και κοιτάζουμε να μην έχουμε επιπλέον κινδύνους πάνω στο μεγάλο κίνδυνο που λέγεται κορωνοϊός. Έχουμε υιοθετήσει την εκ περιτροπής εργασία, την τηλεργασία. Κι ακόμα και τα συνεργεία μας δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι και στα αυτοκίνητα δεν θα ξεπερνά το προσωπικό τα δύο άτομα, ότι θα έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν αυτό είναι εις βάρος του ρυθμού των εργασιών”.

Τα έργα

Μία από τις λογικές που προσπαθεί να υιοθετήσει αυτή την περίοδο η Τεχνική Υπηρεσία είναι να “τρέξουν” και να υπερκεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για σημαντικά έργα,  που θέλουμε να τα βρούμε, να μας περιμένουν όταν με το καλό τελειώσει η περίοδος της καραντίνας”.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενός πολύ σημαντικού έργου” που έρχεται να “κουμπώσει” με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και εφήβους ΑμΕΑ, αλλά και με το ισόπεδο τμήμα των Τειχών, της επόμενης μεγάλης παρέμβασης η οποία ξεκινά επί της ουσίας από την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου χαμηλά και φθάνει μέχρι τη Βίγλα.

Μία άλλη εκκρεμούσα και πρωτεύουσας σημασίας ανάπλαση είναι αυτή σε ένα τμήμα της Ψαρομηλίγκων, εκεί όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα πλατεία “που θα δώσει επιπλέον ζωή σε έναν χώρο ο οποίος αν μη τι άλλο έχει αναβαθμιστεί ριζικά”.

Θέμα ημερών είναι και η υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝΑΛ για την ανακαίνιση της αίθουσας “Μανώλης Καρέλλης” στο κτήριο της Ανδρόγεω.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και για τη δημιουργία ικανών προσβάσεων για ΑμΕΑ προς το ίδιο κτήριο, με κατάλληλες ράμπες.

Ήδη λειτουργεί κατάλληλος ανελκυστήρας που είναι ικανός για αυτοεξυπηρέτηση αμαξιδίου, αλλά και ενός ανθρώπου με περιορισμένη όραση” υπενθυμίζει ο κ. Αναστασάκης.

Θα συνεχίσουμε στην ίδια λογική και με άλλες συμβάσεις, δεσμεύεται.

Υπογραφές θα “πέσουν” και για την αποκατάσταση της διατηρητέας γέφυρας Μπαλτά στην Κνωσό. “Έχει μελετηθεί, έχει δρομολογηθεί, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και είναι θέμα χρόνου να μπορέσουμε να υπογράψουμε συμβάσεις”.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται ή βρίσκονται ήδη στον αέρα διαγωνισμοί για σημαντικές αναπλάσεις, όπως αυτή στον Λάκκο (στις οδού Γιαννίκου, Βικέλα, Ρωμανού κ.α).

Μας απασχολεί ιδιαιτέρως η ενίσχυση δύο σημαντικών σχολείων της πόλης, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας (με τον διαγωνισμό να γίνεται εντός του μήνα, βάσει σχεδιασμού) , και για το 21ο Δημοτικό Σχολείο στην Φορτέτσα για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και πρόκειται να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα τις επόμενες βδομάδες, προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να υλοποιηθεί αυτό το έργο και το σχολείο να καταστεί εξ ολοκλήρου ασφαλές και λειτουργικό”.

Μεγάλη προτεραιότητα δίνεται, “όπως ζητάει και ο δήμαρχος Ηρακλείου” Βασίλης Λαμπρινός, και σε χώρους αναψυχής και παιχνιδιού.

Τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται μία μεγάλη παιδική χαρά για το Βενεράτο, με στόχο αυτή να είναι έτοιμη εντός των προσεχών μηνών”.

Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία μελετά τη διαμόρφωση του πάρκου Ερυθραίας, σε μία έκταση δεκάδων στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει πολύ πράσινο και πάρα πολλές επιφάνειες με πολλαπλές χρήσεις, για την αναψυχή των κατοίκων των Μεσαμπελιών, του Αη Γιάννη κι όλης της πόλης συνολικά, μια και μιλάμε για έναν χώρο υπερτοπικής εμβέλειας”.

Στην παρούσα φάση, γίνονται φυτεύσεις εκατοντάδων δέντρων σε όλους τους διαθέσιμους καταγεγραμμένους χώρους.

Η προσοχή έχει στραφεί σε έναν κοινόχρηστο χώρο στην γέφυρα της Παπαναστασίου και στην Αγία Αικατερίνη (κοντά στις εργατικές κατοικίες).

Πρόθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας (Πρασίνου) είναι μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι φυτεύσεις να συνεχιστούν και σε πολλούς άλλους απαλλοτριωμένους χώρους, ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου.

Eντατικές είναι οι εργασίες για τον κοινόχρηστο χώρο στην Λ. 62 Μαρτύρων
 

Τα mini bus

Ο έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών απομένει για την ανανέωση της συμφωνίας του Δήμου Ηρακλείου με το Αστικό ΚΤΕΛ για τα mini bus, τα οποία μπορεί να μεν να βγήκαν εκτός κυκλοφορίας λόγω ... κορωνοϊού, όμως θα επιστρέψουν στους δρόμους της πόλης με το που αρθούν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

 

Νέα Αλικαρνασσός: Ανάπλαση των “Θαλασσινών”

Η μελέτη ολοκληρώθηκε και πλέον απομένουν οι τελικές αδειοδοτήσεις, για την ανάπλαση των “Θαλασσινών” στην Νέα Αλικαρνασσό.

Θέλουμε να δώσουμε ένα παραλιακό μέτωπο, μία διέξοδο αναπλασμένη, σε μία περιοχή που το αξίζει πέρα για πέρα. Θα είναι από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που θα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας επί της ουσίας έναν χώρο ήπιας αναψυχής και κυκλοφορίας, κατάλληλο για περίπατο και ποδήλατο και για ήπιο αθλητισμό”.

 

Αισιοδοξία, συγχαρητήρια και ευχή... για το μέλλον

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αισιοδοξεί ότι μετά από μερικές εβδομάδες ο Δήμος μας θα έχει σταθεί αντάξιος των περιστάσεων”.

Συγχαίρει τους συνδημότες του, γιατί δείχνουν μία υπεύθυνη στάση όπως και σε κάθε μεγάλη ανάγκη. Αξίζουν ένα θερμό μπράβο, γιατί σε κάθε μεγάλη πρόκληση, δείχνουμε ότι υπερβαίνουμε καθεμία δυσκολία που τίθεται από τις περιστάσεις”.

Βέβαια, οι οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι ήδη ορατές. Πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα “φέρουν βόλτα”.

 

Ο κ. Αναστασάκης εύχεταινα μας βοηθήσει και ο Θεός, ώστε να μην έχουμε πολλά θύματα και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά την δημόσια υγεία και το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης αυτής της κρίσης. Εδώ είμαστε, ψάχνουμε τρόπους και ο,τι περιθώρια μάς δίνει η νομοθεσία για να ανακουφίσουμε και επιχειρήσεις και δημότες.

Αυτό το κάνουμε πάντα, χέρι με χέρι με την κεντρική διοίκηση, γιατί δεν ξεχνάμε ότι ο Δήμος δεν νομοθετεί πρέπει να λειτουργεί πάντα ενός νομικού πλαισίου που μας έρχεται έτοιμο από την κυβέρνηση”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ