Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ασθενής μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και η οικογένεια κλήθηκε να πληρώσει

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ασθενής μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και η οικογένεια κλήθηκε να πληρώσει

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Συμμετοχή για νοσήλια και για ασθενοφόρο κλήθηκε να πληρώσει το οικογενειακό περιβάλλον ασθενούς, που μεταφέρθηκε από το ΠΑΓΝΗ σε ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ του Ηρακλείου, λόγω πληρότητας των κλινών ΜΕΘ non-COVID των δημόσιων νοσοκομείων του νομού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση:

''Συγκεκριμένα, η ασθενής διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ στις 25 Φλεβάρη σε σοβαρή κατάσταση και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ non-COVID σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο (στις 26/2), προτάθηκε στην οικογένεια η μεταφορά της ασθενούς σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, προκειμένου να μην νοσηλευτεί διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο του ΠΑΓΝΗ εκτός ΜΕΘ. Μόνο που οι συγγενείς επιβαρύνθηκαν με συμμετοχή στα νοσήλια (332,12€), με την ενοικίαση ασθενοφόρου για την επαναφορά στο ΠΑΓΝΗ μετά το εξιτήριο από την ιδιωτική κλινική (50€), με την αμοιβή του συνοδού νοσηλευτή στο ασθενοφόρο (20€) ακόμη και με αγορά αντιβιοτικού από το ΠΑΓΝΗ (9,5€). Συνολικά, δηλαδή κλήθηκαν να πληρώσουν 411,62€! 

Το συμβάν αυτό φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια, τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που συνεχίζονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Παρόλο που άνοιξαν κάποιες νέες κλίνες ΜΕΘ προ έτους με αξιοποίηση δωρεάς (αντί για κρατική χρηματοδότηση), ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών του πληθυσμού, ενώ ανεπαρκής είναι και η στελέχωση τους σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Απόδειξη αποτελεί, η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σε κάθε πανδημικό κύμα (εκτός από το πρώτο), που αντιμετωπίστηκε με μετατροπή κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και της αίθουσας ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της νοσηλείας σοβαρών καρδιολογικών/καρδιοχειρουργικών περιστατικών και τον περιορισμό τακτικών χειρουργείων.

Το συγκεκριμένο όμως συμβάν, είναι ενδεικτικό και της πολυδιαφημισμένης «αγαστής» συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα (όπως διεκδικούν σωματεία υγειονομικών), μεγάλοι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κλινικών αύξησαν τα κέρδη τους, λαμβάνοντας αδρή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση ενός μικρού ποσοστού των κλινών τους στο ΕΣΥ, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του σε προσωπικό και υποδομές και τον περιορισμό στην πρόσβαση non-COVID ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα τελευταία 2 χρόνια.

Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση θα επιφέρουν στους ασθενείς, τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνει την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων) πληρωμές των ασθενών και ολοένα λιγότερη κρατική χρηματοδότηση. Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), για μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, για απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία (με συμμετοχή 30% άμεσα από τους ασθενείς) και ο πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία το 2022, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το «νέο ΕΣΥ» θα καλύπτει ένα στοιχειώδες πακέτο παροχών, ενώ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών θα απαιτείται να βάλει βαθιά κανείς, το χέρι στην τσέπη.

Διεκδικούμε:

  • Επιστροφή του ποσού στην οικογένεια της ασθενούς, με το οποίο επιβαρύνθηκε για συμμετοχή σε νοσήλια και για ασθενοφόρο
  • Καμία συμμετοχή ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, διακομιδές
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό
  • Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς 

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με γνώμονα την καθολική ικανοποίηση των αναγκών, αξιοποιώντας πλήρως τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης''. 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ